Avi/ujkelet.live

A háború 119. napja, változás: Az Izraeli Védelmi Erőkhöz tartozó Polgárvédelmi Parancsnokság a háború október 7-i kezdete óta először enyhítette a korlátozásokat a Gázai övezet határától hét kilométeres körzetben lévő településeken.

Tegnap estétől kezdve tíz kivételével minden gázai határ menti közösségben a szabadban legfeljebb 100 fős, beltérben pedig legfeljebb 300 fős összejöveteleket engedélyeznek, és az iskolák is működhetnek, feltéve, hogy van óvóhely.

A hadsereg szerint az új politika célja, hogy megtalálja az egyensúlyt az életmentés és a vészhelyzeti rutin fenntartása között.

Tíz közösségben – Nirim, Kerem Salom, Nir Oz, Kiszufim, Ein Haslosa, Szufa, Holit, Netiv Haaszara, Kfar Aza és Nahal Oz – maradnak a szigorúbb utasítások, beleértve az 50 fős szabadtéri és 100 fős beltéri összejöveteleket.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön ígéretet tett arra, hogy az izraeli hadsereg szétbontja a Hamász rafahi dandárját, ahogy azt jelenleg a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Junesz térségében teszi a terrorszervezet zászlóaljaival.

,,A Hamász Khan Junesz Dandár azzal dicsekedett, hogy kiáll az izraeli hadsereg ellen, és szétbontották, és azt mondom itt, hogy befejezzük a Khan Junesz-küldetést, és elérjük Rafah-t is, és mindenkit likvidálni fogunk ott, aki terrorista, aki ártani próbál nekünk” – mondta Gallant a 98. hadosztály csapatainak, a Khan Juneszben tett látogatása során.

Gallant szerint a hadsereg Khan Juneszben ,,lenyűgöző eredményekkel halad előre”, és ,,sokkal nehezebb a Hamász számára”.

,,Nincs fegyverük, nincs lőszerük, nincs lehetőségük a sebesültek ellátására, 10 000 halott terrorista és további 10 000 sebesült van, akik nem funkcionálnak”.

„Ez egy olyan ütés, amely rontja a [küzdeni] képességüket, de minden helyre el kell jutni” – hangsúlyozta Gallant.

A védelmi miniszter továbbá azt mondta a csapatoknak, hogy akcióik, mind a föld felett, mind a föld alatt Khan Juneszben ,,közelebb hozzák a túszok hazatérését, mert a Hamász csak az erőből ért”.

Philadelphi-folyosó: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Jeruzsálem határozott biztosítékokat adott Kairónak, hogy a Gázai övezet és Egyiptom határán végrehajtott katonai műveletek nem vezetnek palesztinok tömeges migrációjához Egyiptom területére.

Az ügyet ismerő egyiptomi forrásra hivatkozva a Kan arról számol be, hogy Egyiptom aggodalmai az úgynevezett Philadelphi-útvonal miatt nem egy izraeli műveletre vonatkoznak, hanem arra, hogy ennek következtében nagyszámú gázai menekülhet a Sínai-félszigetre.

Miután számos koalíciós képviselő vett részt néhány napja a gázai telepek helyreállítását támogató konferencián, a jelentés szerint Egyiptom egyre gyanakvóbb az izraeli kormány palesztinok migrációjával kapcsolatos szándékaival szemben, ezért garanciákat követel, és nem elégszik meg szóbeli ígéretekkel.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi vezérkari főnök tegnap körutat tett a libanoni határnál és helyzetértékelést tartott.

,,Csak akkor hozzuk vissza a lakosokat, amikor biztonságos itt” – mondta Halevi, utalva arra, hogy a Hezbollah napi támadásai miatt mintegy 80 000 izraeli kényszerült elhagyni otthonát.

,,Ez professzionalizmust, felkészültséget és türelmet kíván tőlünk – tette hozzá.

The post Változás, garancia és helyzetjelentés first appeared on Új Kelet online.