Avi/ujkelet.live

A háború 120. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában több tucat Hamász-operatívot öltek meg a csapatok a Gázai övezetben zajló harcokban.

Gáza északi és középső részén a Nahal Gyalogdandár és a 401. páncélosdandár több tucat Hamász fegyverest ölt meg a rajtaütések során, és megsemmisítettek több páncéltörő rakétakilövőt is.

A gázavárosi Sati menekülttáborban történt egyik incidens során a 414. Harci Hírszerzési Egység katonái terroristákat azonosítottak, akik zsákokban fegyvereket szállítottak. A katonák légicsapást küldtek a terrorsejtre, megölve őket.

Mindeközben Khan Junesz nyugati részén a Givati-dandár az elmúlt nap folyamán több összecsapásban megölt mintegy 20 terroristát.

Az Ejtőernyős-dandár szintén megölt számos Hamász-fegyverest a város nyugati részén végrehajtott rajtaütések során.

Vadászrepülőgépek pedig csapást mértek a Hamász egyik erődjére, ahol egy alagút és fegyverraktár volt.

Gáza szerte a katonák lefoglaltak számos, a Hamász terroristái által használt fegyvert.

A hadsereg délután közölte, kivonta az 5. dandárt Gázából, és más erőkkel helyettesítette őket az övezet északi részén. A tartalékos gyalogdandár csapatai a Sati menekülttáborban voltak bevetve az elmúlt hetekben.

Videó: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közzétett délután egy videót, amelyben a Hamász terroristái láthatók, amint botokkal ütik a humanitárius segélyre váró gázaiakat Khan Juneszben – és fegyverrel fenyegetve megakadályozzák őket a harci zóna elhagyásában: „A korrupció és a brutalitás példájának csúcsa, ami a Hamász által ellenőrzött lakosok életét jellemzi.”

Feléledés: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató a múlt héten arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatta a politikai szintet, hogy a Hamász megkezdte polgári ellenőrzése titkos helyreállítását a Gázai övezet északi és középső részén, miután az izraeli hadsereg kivonta erői egy részét.

A hadsereg tájékoztatása szerint a korábban a Hamász fennhatósága alatt működő települések nemrégiben szolgáltatásokat kezdtek nyújtani az ezeken a területeken maradt gázai lakosoknak.

A riportban idézett két biztonsági tisztviselő szerint az, hogy nincs döntés a háború utáni Gázai övezet kérdésében, hozzájárul ahhoz a helyzethez, hogy a Hamász visszaszerzi a civil ellenőrzést az övezet egyes részein.

Négy gázai lakos a hétvégén azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy az elmúlt napokban egyenruhás és civil ruhás rendőröket vetettek be a rendőrkapitányságok és más kormányhivatalok közelében, beleértve a Sifa kórházat is. A lakosok azt mondták, hogy látták a köztisztviselők visszatérését és az azt követő izraeli légicsapásokat a rögtönzött irodák közelében.

Egy hamászos tisztviselő szerint a terrorista csoport vezetői utasítást adtak a rend helyreállítására az északi részeken, ahonnan az izraeli erők visszavonultak, többek között azáltal, hogy segítik megakadályozni az olyan üzletek és házak kifosztását, amelyeket a lakosok elhagytak.

Északi front: A hadsereg szombaton légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah több posztja ellen Dél-Libanonban, válaszul az Észak-Izraelt célzó folyamatos támadásokra.

A dél-libanoni Jarun faluban megsemmsítették a Hezbollah egyik parancsnoki központját, ahol az operatívok összegyűltek, és egy közeli rakétakilövő posztot, amelyet egy közelmúltbeli támadás során használtak.

Marwahinban és Ajta as-Sabban a Hezbollah két megfigyelőállomására mértek csapást.

A nap folyamán a Hezbollah rakétákat lőtt ki Bar’am és Zar’it északi közösségekre, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Nem sürgős: Egyiptomi és hamászos források szombaton azt nyilatkozták az Al-Araby Al-Dzsadid újságnak, hogy a politikai szárny feje, Iszmail Hanije vezette Hamász-küldöttség esedékes kairói látogatása elhalasztásra került. A Hamász egyik magas rangú forrása azt állította, hogy a több napos halasztás célja a többi palesztin frakcióval való további konzultációk lebonyolítása a párizsi találkozókat követően javasolt vázlattal kapcsolatban.

Az arab média ma délelőtt arról számolt be, hogy a Hamász hajlik elfogadni a túszalku Párizsban megfogalmazott vázlatát, bár az nem követeli meg a gázai háború teljes leállítását, de egyéb változtatásokat, módosításokat követelnek. A terrorszervezet három helyett négy szakaszt, a tűzszünetek időtartamának meghosszabbítását, valamint a háború után meghatározó szerepet követel a gázai kormányzás kérdésében. Utóbbi pont esetében a Hamász kitart amellett, hogy ez egy belső palesztin ügy, amelyet a palesztin színtéren fognak megoldani, és Izraelnek semmi köze hozzá.

A The Wall Street Journal pénteki jelentése szerint a Hamászban uralkodó dinamika megfordult, a terrorszervezet gázai főnöke, Jechíje Szinwar támogatja az ideiglenes fegyverszünetet, míg az övezeten kívül élő vezetők további izraeli engedményeket szorgalmaznak.

Szinwar hathetes szünetet akar a háborúban, hogy a Hamász-operatívok átcsoportosulhassanak, és több segély jusson be Gázába. Hanije azonban tartós tűzszünetet szorgalmaz nemzetközi garanciákkal és az enklávé újjáépítésének tervével.

The post A Hamász húzza az időt miközben új erőre kap first appeared on Új Kelet online.