Avi/ujkelet.live

A háború 121. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 24 éves Simon Jehosua Aszulin főtörzsőrmester Beit Semesből, a 924. Harcmérnöki Hadtest 924. dandárjának tartalékos katonája, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 225-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A helyzet északon: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Hezbollah terrorszervezet támadásai közepette a hadsereg három hadosztályt helyezett ki az északi határra.

Hagari szerint a hadsereg eddig csapást mért több mint 150 terrorsejtre, megölt mintegy 200 operatívot, többségében a Hezbollah tagjait, és több mint 3400 Hezbollah posztot vett célba a gázai háború kezdete óta.

A célpontok között mintegy 120 megfigyelőállomás, 40 fegyverraktár és 40 parancsnoki központ volt, amelyeket a Hezbollah tagjai használtak.

A hadsereg közzétett egy felvételt, amelyeken csapást mérnek egy Hezbollah-sejtre a dél-libanoni Bint Dzsbeil faluban. A sejt tagjai drónok indítására készültek Izrael felé.

A hadsereg továbbá este közölte, hogy légicsapást mért a Hezbollah egyik épületére a dél-libanoni Tajbe faluban, és folyamatosan ágyúzta Libanon más területeit.

A Hezbollah tegnap rakétákat lőtt ki Libanonból Har Dov területére, valamint Even Menahem és Jir’on közösségeire, sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással válaszolt.

Jeruzsálem: Őrizetbe vettek két jeruzsálemi zsidó izraelit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy leköptek és inzultáltak egy keresztény egyházfit Jeruzsálem óvárosában, közölte a rendőrség.

A rendőrség tájékoztatása szerint az incidens tegnap történt, és jelentették a hatóságoknak, akik a két gyanúsítottat – köztük egy 17 éves kiskorút – felkutatták és elfogták. A két gyanúsítottat házi őrizetbe helyezték, és a rendőrség ígéretet tett, hogy a zéró tolerancia elvét érvényesíti az ilyen esetekben.

A videóban többször elhangzik a ,,fucking Jesu [Jézus]” megjegyzés a gyanúsítottak részéről.

A Fekete Szombatot megelőző hétfőn ultraortodoxok Jeruzsálem óvárosában a muszlim negyed utcáin sétálva a keresztet hordozó keresztényeket látva a járdára köptek. A köpködők férfiak és gyerekek voltak. Aznap és előző nap is több olyan incidenst is rögzítettek, amikor zsidók leköpték a keresztény hívőket vagy melléjük köptek Jeruzsálem óvárosában.

Az esetről szóló riportokat követően sokan elítélték a történteket, néhányan azonban igazoltnak vélték: Elisa Jered izraeli telepes, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy palesztin tinédzser meggyilkolásában, kedden X-en azt írta, hogy a keresztények leköpése ,,ősi zsidó szokás”.

David Lau askenázi főrabbi azonban elítélte a vallási vezetők elleni támadásokat.

The post 225, helyzet északon és a csúnya szokás Jeruzsálemben first appeared on Új Kelet online.