SzántóGráf

Szinwar nyomában, szokatlan forgatókönyv és Hanije rokonai izraeli kórházban

Avi/ujkelet.live

A háború 123. napja: Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet vezetői, köztük Jechíje Szinwar, szökésben vannak, és egyik rejtekhelyről a másikra költöznek.

,,Nem katonai hadjáratot folytat, hanem a személyes túlélésért küzd” – állította Gallant. ,,Az Izraeli Védelmi Erők üldözi a föld felett és a föld alatt”.

,,Koordinálási nehézségek vannak a Hamász Gázán kívüli és Gázán belüli képviselői között. A Hamász nem siet válaszolni [a fogolycserére), a rá nehezedő zűrzavarok és nyomás miatt” – állította Gallant.

Az izraeli hírszerzés úgy véli, Szinwar és a Hamász más vezetői, köztük a katonai szárny vezetője és helyettese Mohammed Deif és Marwan Issza, a háború korai szakaszai óta a dél-gázai Khan Juneszben bujkálnak.

Gallant továbbá megismételte, hogy, „a Hamász terroristáinak mintegy fele meghalt vagy súlyosan megsebesült”.

Izrael korábban azt mondta, hogy több mint 10 000 Hamász-operatívot ölt meg Gázában.

Hanije: A háború tetőpontján a Hamász terrorszervezet politikai szárnya vezetőjének, Iszmáil Hanijének rokonai, akiknek egy része izraeli állampolgár, kórházba kerültek és életmentő kezelésben részesülnek a beersevai Szoroka Kórházban, jelentette este a 13-as csatorna.

Hanijeh testvérei Tel Sevában élnek a Negevben, egyik unokahúga pedig az elmúlt napokban szült a Szoroka Kórházban. A baba koraszülött, és az intenzív osztályon kezelik, a napokban az orvosi csapat megmentette az életét.

Az egészségügyi személyzet számára ez egyáltalán nem könnyű helyzet, tekintve a Hamász Dél-Izraelben elkövetett mészárlásaira és arra, hogy a terrorszervezet hónapok óta izraeli túszokat tart fogva a Gázai övezetben nehéz körülmények között, orvosi ellátás nélkül. Másrészt a kórház tisztában van vele, hogy kötelességük gondoskodni a páciensről, hiszen a baba izraeli állampolgár.

Hadgyakorlat:

Tegnap este az Izraeli Védelmi Erők egy olyan forgatókönyvre gyakorlatozott, mely szerint zsidók elrabolnak egy palesztint, válaszul egy kisbaba meggyilkolására egy kődobálós terrortámadás során a szamáriai Kedumim közelében.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a helyszínen tartózkodó katonák lázongtak, de a hadsereg tagadta, hogy lettek volna olyan katonák, akik tiltakozásul leléptek a gyakorlatról.

„Több mint száz különböző forgatókönyvet gyakoroltak, beleértve szélsőséges forgatókönyveket is” – nyilatkozta a hadsereg, ugyanakkor elismerte, hogy hiba volt „ellenség” feliratú mellényeket használni.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter elítélte az incidenst.

The post Szinwar nyomában, szokatlan forgatókönyv és Hanije rokonai izraeli kórházban first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version