SzántóGráf

A gyémántok nálunk vannak, új szankciók telepesekre és Biden szerint Netanjahu ,,seggfej”

Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja, déli front: Egy izraeli civil tegnap Be’eri déli közösség közelében bement a Gázai övezetbe, közölte délután az Izraeli Védelmi Erők.

A civilt a térfigyelő kamerákat figyelő katonák vették észre, akik csapatokat küldtek a helyszínre. Nem sokkal később a civil visszatért Izraelbe, ahol őrizetbe vették.

A hatóságok még vizsgálják, miért ment át Gázába.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a dél-gázai Rafahban éjszaka végrehajtott túszmentő akció ,,fordulópontot jelent a Hamász terrorcsoport elleni kampányban”.

,,A Hamász sebezhető, a Hamász áttörhető, és lehetséges bárhová elmenni és megtenni bármit” – mondta Gallant a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egységének csapatainak, akik kimentették Fernando Simon Marmant és Norberto Louis Hart a fogságból.

,,Még mindig vannak túszok, és meg kell találnunk őket. Legtöbbjüket nem így fogjuk hazahozni, [hanem] remélem, megegyezés útján. De ki tudja, hányszor lesz még szükség [mentőakcióra] és milyen körülmények között”.

A gyémántok: Egy percen belül azután, hogy a különleges erők behatoltak az épületbe, ahol Fernando Simon Marmant és Norberto Luis Hart tartották, és megölték az őket őrző három Hamász-terroristát, rádión jelezték: „A gyémántok nálunk vannak”.

Ebben a szakaszban az izraeli légierő elkezdett csapást mérni a területen lévő célpontokra, hogy biztosítsa a különleges erők fedezékét a két túsz kiszabadításához.

Ezután páncélozott járművekkel gyorsan egy ideiglenes helikopter-leszállóra szállították őket Gáza mélyén, ahol egy helikopter a Ramat Gan-i Siba Kórházba vitte őket, és az egész akció egy órán belül lezárult.

A műveletet hetekre előre megtervezték, különféle forgatókönyvekkel számolva. A tényleges akció során néhány módosítást végeztek a terepviszonyok alapján.

Északi front: Izraeli vadászgépek kora délután csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet operatívjaira és dél-libanoni helyszínekre.

Marun al-Rasz faluban csapást mértek egy járműre, amelyben számos Hezbollah-operatív volt.

Továbbá a Hezbollah infrastruktúráját támadták Odaisszében és Khiamban, valamint két épületet és egy másik katonai létesítményt Tayr Harfában és Marun al-Raszban.

Szankciók: Miután a Fehér Ház február 1-jén beutazási tilalmat és vagyonuk és bankszámláik befagyasztását rendelte el négy telepes esetében, akiket palesztinok elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak, az Egyesült Királyság követte a példáját, és hétfőn szankciókat jelentett be „izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakosan támadtak palesztinokra a megszállt Ciszjordániában [Júdea és Szamária]”.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint David Cameron brit külügyminiszter úgy döntött, hogy „pénzügyi és utazási korlátozásokat” vezet be négy izraeli ellen.

,,A mai szankciók korlátozzák azokat, akik részt vesznek az emberi jogok legdurvább visszaéléseiben” – mondta Cameron. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történik itt. A szélsőséges izraeli telepesek gyakran fegyverrel fenyegetik a palesztinokat, és kényszerítik távozásukat a földről, mely jogosan az övék. Ez a viselkedés illegális és elfogadhatatlan.”

Cameron arra is felszólította Izraelt, hogy „tegyen határozottabb lépéseket, és vessen véget a telepesek erőszakának. Túl gyakran látunk kötelezettség vállalásokat, amelyeket azonban nem tartanak be.”

Biden-Bibi: Az NBC News hétfőn arról számol be, hogy Joe Biden amerikai elnök magánbeszélgetéseken bosszúságának ad hangot Binjámin Netanjahu miniszterelnök miatt, de nem készül jelentősebb változtatásra a politikát illetően.

A riport szerint Biden azt mondja, megpróbálja elérni, hogy Izrael beleegyezzen egy tűzszünetbe a Hamásszal, de Netanjahu „megőrjíti”, és lehetetlen dűlőre jutni vele.

Biden az elmúlt hetekben privátban beszélt Netanjahuról, ,,egy vezetőről, akit évtizedek óta ismer, meghozzá olyan őszinteséggel nyilatkozva, amely néhányakat meglepett” – állítja a riport. A kettejük kapcsolatáról adott leírásait Netanjahura tett megvető utalások tarkítják, mint „ez a fickó”. És a közelmúltban legalább három esetben Biden „seggfejnek” nevezte Netanjahut.

The post A gyémántok nálunk vannak, új szankciók telepesekre és Biden szerint Netanjahu ,,seggfej” first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version