SzántóGráf

Egy miniszterelnök, és nincs tárgyalás az életben lévő túszok listája nélkül

Avi/ujkelet.live

A háború 148. napja: Izrael világossá tette Egyiptom és Katar számára, hogy nem folytat újabb tárgyalási fordulót mindaddig, amíg a Hamász át nem adja az életben lévő túszok listáját, és küld komoly választ a palesztin foglyok számáról, akiknek a közvetítők a szabadon bocsátását javasolták, hivatkozott a Walla hírportál két vezető izraeli tisztviselőre.

Politika nyomás: Az Izraeli Védelmi Erők elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon vezérőrnagy azt mondta a Gázában fogva tartott túszok családjainak, hogy erőfeszítéseiket arra kell összpontosítaniuk, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Alon a kijelentést az elmúlt két hétben több családdal folytatott zárt beszélgetések során tette, a Hamásszal való megállapodásról szóló tárgyalások hátterében.

Az üléseken jelenlévő családoknak az a benyomása támadt, hogy a politikai berkekben vannak olyanok, akik húzzák az időt, és akadályozzák egy esetleges alku előmozdítását. Másrészt a tárgyalásokon részt vevő szakmai tisztségviselők azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy jelenleg a megállapodás aláírását a Hamász nehezíti, és nem az izraeli politikai szint jelenti a legfőbb akadályt.

Segélyek: Magas rangú biztonsági tisztviselők figyelmeztették a politikai szintet, sőt azt követelték, hogy gázai fegyveres csoportok biztosítsák az övezetbe belépő segélyszállító teherautókat, jelentette a Kan tegnap este.

A humanitárius segélyek kifosztásának megakadályozása érdekében az izraeli biztonsági tisztviselők az elkövetkező napokban olyan lépést próbálnak előmozdítani, amelynek keretében a gázai helyi lakosok fegyveres csoportjai, a Hamászhoz nem köthető klánok biztosítanák a segélyszállító teherautókat.

A magas rangú biztonsági tiszt hozzátette, hogy ,,az Izraeli Védelmi Erők nem fogja biztosítani a humanitárius teherautókat Gázában, és ha azt akarjuk, hogy a segély eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá, akkor kormányzó alternatívát kell teremtenünk a Hamászra, a gázaiak fegyveres csoportjain keresztül is”. Hozzátette, hogy ,,csak gázaiak fogják irányítani Gázát, és a mi politikánk az, hogy úgy cselekedjünk, hogy ne váljanak Hamásszá”.

Joe Biden elnök pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok a következő napokban megkezdi a humanitárius segélyek légi szállítását Gázába, és ,,ragaszkodik ahhoz”, hogy Izrael több teherautót engedjen be, és több útvonalat hozzon létre a szárazföldi szállításra. ,,Nincs kifogás”- idézte a Walla az elnököt.

Hazai front: Beni Gantz, a hadikabinet tagja és a Nemzeti Egység vezetője, vasárnap Washingtonba utazik egy sor találkozóra, melyekre Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel való egyeztetés nélkül kerül sor, tudta meg a Ynet.

Ez a látogatás különösen érdekes időpontban történik, miközben a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalások folynak, és azon amerikai hírek árnyékában, hogy az amerikai kormány kezdi elveszteni türelmét Netanjahu háborús magatartásával szemben – azt állítva, hogy szélsőjobboldali kormánypartnerei, Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich megkötik a kezét.

A miniszterelnök környezetét felháborította a Yneten megjelent publikáció, és kifejtették, hogy Gantz a kormányfő jóváhagyása nélkül utazik, és ellentétesen a kormányrendeletekkel, amelyek szerint ,,minden miniszternek előzetesen jóvá kell hagyatnia az utazást a miniszterelnökkel, beleértve az utazási tervet is.” Netanjahu környezete szerint ,,a miniszterelnök világossá tette Gantz miniszter előtt, hogy Izrael államnak csak egy miniszterelnöke van”.

Washingtonból Gantz várhatóan Londonba utazik.

Déli front: A pénteki Gázai övezetből Izraelre végrehajtott rakétakilövést követően a Déli Parancsnokság irányításával légi járművek támadták az övezet északi részén található indító területet, és számos más célpontot, köztük rakétaindító gödröket és a Hamász terrorszervezet által használt terrorista infrastruktúrákat.

Videók a támadásokról:

A Gázai övezetben bevetett csapatok tegnap folytatták műveleteiket, több tucat terroristát likvidáltak valamint fegyvereket találtak és foglaltak le.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap este légicsapásokkal és ágyúzással támadta a Hezbollah terrorszervezet posztjait Dél-Libanonban, megölve több operatívját.

Ramjeh faluban a Hezbollah terror-infrastruktúráját és két épületét támadták. Az erők azonosították a Hezbollah több operatívját kilépni az egyik épületből, és légicsapást irányították rájuk.

The post Egy miniszterelnök, és nincs tárgyalás az életben lévő túszok listája nélkül first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version