SzántóGráf

Likvidálás Rafahban, támogatás, fosztogatás és Netanjahu figyelmeztetése

Avi/ujkelet.live

A háború 160. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap este közölte, hogy légicsapással likvidálták a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokát a dél-gázai Rafahban.

Muhammad Abu Haszna részt vett ,,a Hamász különböző egységeinek kiterjedt tevékenységének integrálásában, kapcsolatban állt a Hamász terep ügynökeivel, és irányította őket” – áll a közös nyilatkozatban.

A közlemény szerint Hasznát a Hamász egy hírszerzési főhadiszállás irányításával is megbízta, amely információkat gyűjtött az izraeli hadsereg csapatmozgásairól az övezetben.

A hadsereg és a Sabak azzal vádolták továbbá Hasznát, hogy részt vett a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek lefoglalásában és a Hamász terroristáinak való szétosztásában.

Haszna megölése „jelentősen károsítja a Hamász különböző egységeinek működését Rafahban” – tette hozzá a közlemény.

igenis meg nem is: Magas rangú amerikai tisztviselők azt mondták izraeli kollégáiknak, hogy a Biden-kormány támogatni fogja őket magas rangú Hamász-célpontok felkutatásában Rafahban és külvárosában, mindaddig, amíg Izrael elkerüli a város nagyszabású invázióját, jelentette a Politico. Ugyanezek a források azt is közölték, hogy az amerikai kormány magas rangú tisztviselői jelezték Izraelnek, hogy több támogatást kaphat egy terrorelhárító terv, mint egy teljeskörű háború.

Az Izrael és az Egyesült Államok közötti tárgyalások részleteivel tisztában lévő források a héten azt mondták, hogy Netanjahu miniszterelnök ,,semmilyen szakaszban” sem próbálta csillapítani az amerikaiak aggodalmát egy rafahi izraeli hadművelettel kapcsolatban, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az aggodalom középpontjában több mint egymillió palesztin jelenléte áll a déli városban.

Segélyek: Az amerikai kormány egyik tisztviselője a Kan-nak nyilatkozott a segélyek Gázai övezetbe való belépésével kapcsolatos amerikai követelésekről.

A forrás szerint körülbelül két hét óta először van némi javulás a helyzetben, a légi humanitárius segélyek miatt. Másrészt a forrás hozzátette: ,,Továbbra is humanitárius válság van, és elég sokat kell tenni.”

Fosztogatás: Izrael kedden a háború kezdete óta először hat humanitárius segélyszállító teherautót engedett be közvetlenül a területéről a Gázai övezet északi részébe – a politikai kör útmutatása alapján végrehajtott kísérleti program keretében. A Kan szerint azonban nem sokkal azután, hogy beléptek az övezetbe – a helyiek kifosztották őket.

Izraelben folytatni kívánják a humanitárius segélyek szállítását a Gázai övezet északi részére, és úgy becsülik, hogy a következő alkalommal is kifosztják a teherautókat. Ez addig tart, amíg Izrael nem talál kormányzó alternatívát a Hamászra az övezeten belüli helyi tisztviselők formájában, akik a segélyek szétosztásáért lesznek felelősek a gázai lakosok számára.

Amiről nem szeretnek beszélni: A 12-es csatorna esti riportja szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter egy zárt ajtós megbeszélésen a hét elején vitába keveredett a gázai segélyek ügyében.

Ron Dermer stratégiaügyi miniszter felvetette a problémát, amely szerinte „manapság kritikus”.

,,Nekem mondod?” vágott vissza Gallant a médiának kiszivárogtatott információk szerint. „Csak most kezdtek beszélni a [humanitárius segítségnyújtásról]. A probléma nem az ellátmány bejuttatásával van, hanem azzal, hogy ki osztja ki. Valakinek át kell vennie az irányítást, és ez nem Svédország lesz. Ennek a Palesztin Hatóságnak kell lennie.”

„Beszélhettek a Palesztin Hatóság hírszerzési főnökéről, Madzsed Faradzsról vagy [Mohammad] Dahlanről [volt palesztin biztonsági főnök, száműzetésben él az Emírségekben], nem számít” – mondta a védelmi miniszter, utalva a Palesztin Palesztin kormányának megreformálására tett erőfeszítésekre annak érdekében, hogy végül visszavegye az irányítást Gáza felett.

„Politikai megfontolásokat tesztek” – vádolt a védelmi miniszter, mire Netanjahu állítólag így válaszol: „Nem vagyok hajlandó a Palesztin Hatóságról hallani”. Mire Gallant: „Nem számít, minek nevezzük, ezek olyan emberek, akik a Fatahhoz tartoznak.”

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este célba vették a Hezbollah terrorszervezet épületeit a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban és Ajta as-Sabban.

A tüzérség pedig Hamul környékét támadta.

Fenyegetés: Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter megígérte, hogy az Izraeli Védelmi Erőkben harcoló állampolgárokat letartóztatják, miután visszatérnek az országba.

„Már kiadtam egy közleményt, amelyben figyelmeztetem azokat, akik dél-afrikaiak, és akik az Izraeli Védelmi Erőkben vagy mellett harcolnak. Készen állunk. Ha hazajöttök, le fogunk tartóztatni titeket” – mondta Pandor a palesztinok melletti szolidaritásként tartott konferencián Pretoriában.

A minisztérium szerint a dél-afrikaiaknak előzetes kormányzati jóváhagyásra van szükségük ahhoz, hogy legálisan harcoljanak Izraelben. A honosított állampolgárokat tovább fenyegeti annak a veszélye, hogy megfosztják őket dél-afrikai állampolgárságuktól, mert olyan háborúban vettek részt, amelyet az ország „nem támogat, és nem ért vele egyet” – tette hozzá a külügyminisztérium.

Hazai front: Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette Gallant védelmi minisztert, hogy ,,ha nincs döntés a kormányhatározatról vasárnap, azzal veszélyezteted a kormány stabilitását”, jelentette a Kan közrádió reggel az ultraortodoxok besorozásával kapcsolatban. Gallant a maga részéről azt válaszolta Netanjahunak, hogy ,,előre figyelmeztettem, kérjetek még néhány napot, hogy megpróbáljunk megegyezni Gantzcal.” Várhatóan ma kerül sor a miniszterelnök, Beni Gantz miniszter és az ultraortodoxok találkozójára is.

A héten Jichák Joszef szefárd főrabbi felzúdulást keltett, amikor azt mondta a heti Tóra óráján: ,,Minden szekulárisnak, akik nem értik, meg kell érteniük, hogy kollelek és jesivák nélkül a hadsereg nem lett volna sikeres. A katonák csak a Tórának köszönhetően lettek sikeresek… A Lévi törzs mentesült a katonai szolgálat alól, semmilyen körülmények között nem mentek. Ha arra kényszerítenek, hogy bevonuljunk a hadseregbe, mindannyian külföldre utazunk! Megvesszük a jegyet.”

Utána többek között a Vallásügyi Minisztérium főigazgatója, Jehuda Avidan is reagált: ,,Ha kiadják nekem az utasítást, elhagyom az országot… Évente hányan nem vonulnak be a világiak közül? Tízezrek. Nem tudom, hányan nem tanulnak Tórát a szolgálatot kikerülők közül, én nem vagyok gyámja azoknak, akik tanulnak.”

A hadsereg szerint jelenleg 66 000 besorozható ultraortodox van Izraelben.

The post Likvidálás Rafahban, támogatás, fosztogatás és Netanjahu figyelmeztetése first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version