SzántóGráf

Diplomácia – Blinken hatodik izraeli útja és Netanjahu beszéde a republikánus politikusokhoz

ujkeletlive

Diplomáciarafahi offenzíva

Blinken pénteken érkezik Izraelbe

Matthew Miller külügyi szóvivő tegnap este megerősítette Anthony Blinken amerikai külügyminiszter péntekre tervezett izraeli látogatását, amely során megbeszéléseket folytat Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és a hadikabinet tagjaival.

Az amerikai külügyminiszter a gázai háború kezdete óta immár hatodik alkalommal érkezik a térségbe. Tegnap este Szaúd Arábiában landolt, ahol magasrangú tisztviselőkkel, majd a királyi palotában Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel találkozott. Pénteki izraeli érkezése előtti kairói megállója kapcsán egyiptomi vezetőkkel folytat megbeszéléseket.

A várható jeruzsálemi úttal kapcsolatban, Miller tájékoztatta a sajtót, mondván – „Blinken meg fogja vitatni a folyamatban lévő tárgyalásokat az összes túsz szabadon bocsátásának biztosítása érdekében.” Arról is tárgyalni fognak, hogy „biztosítani kell a Hamász legyőzését, többek között Rafahban, olymódon, hogy a művelet megvédje a polgári lakosságot, ne akadályozza a humanitárius segélyek eljuttatását, és elősegítse Izrael általános biztonságát.” Továbbá „megvitatja majd azon amerikai és nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a megfelelő élelmiszerellátás hiányában szenvedő civileknek nyújtott humanitárius segélyek növelése és fenntartása.” Emellett, napirenden szerepel „a gázai övezet konfliktus utáni tervezésének összehangolása, beleértve annak biztosítását, hogy a Hamász nem kormányozhat többé, és nem ismétlődhetnek meg az október 7-i támadások, illetve a palesztin nép politikai útjának kijelölése Izrael biztonsági garanciáival, valamint a régió tartós békéjének és biztonságának megteremtése,” – tette hozzá Miller.

Nem sokkal Blinken szóvivőjének tájékoztatója előtt, Netanjahu közleményben hangsúlyozta – „miközben készülünk a rafahi bevonulásra, ami egy kis időt vesz igénybe, továbbra is minden erőnkkel dolgozunk. Folytatjuk a műveletet Khan Juneszban, a központi gázai táborokban, a Hamász magas rangú tisztviselőinek likvidálása és elfogása érdekében, ahogyan azt éppen most tettük a Sifa kórházban, miközben terroristák százait likvidáltuk,” ugyanakkor elismerte, hogy a hadművelet előkészületei „eltartanak egy ideig”, utalva az időközben a civilek kimenekítésését biztosító Washingtonban is zajló tárgyalásokra. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, hogy a rafahi szárazföldi hadművelet előtt „hamarosan jóváhagyja a civil lakosság evakuálására vonatkozó terveket.”

Netanjahu a háború állásáról és a Rafahra vonatkozó tervekről, két nappal Joe Biden elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után, ismét hangsúlyozta, hogy az elnök kérésével ellentétben nem mond le a teljes körű szárazföldi hadműveletről.

Netanjahu a republikánusok után a Kongresszus előtt is fel akar szólalni

Miközben a gázai háború miatt Binjámin Netanjahu és az amerikai törvényhozás demokrata frakciója között egyre mélyül a szakadék, a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson szerdán megerősítette, hogy pártjának politikusai fontolgatják a miniszterelnök meghívását a Kongresszusba. Johnson elmondása szerint korábban „hosszas beszélgetést” folytatott Netanjahuval, és „megismételte neki a képviselőház republikánusainak Izrael iránti határozott támogatását,” hozzátéve, lehet, hogy megpróbálják megszervezni a beszédet.

A kongresszusi felszólaláshoz azonban a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer támogatására is szükség van, aki éppen a múlt héten hangsúlyozta, miszerint az izraeli miniszterelnök elvesztette az irányt, és előrehozott választásokon le kellene váltani.

Eközben, Schumer hivatala szerdán megerősítette, hogy elutasította Netanjahu felkérését a szenátus demokrata frakcióülésén való felszólalást illetően, mondván, hogy a beszélgetésnek nem lehet pártpolitikai jellege.

Netanjahu legutóbb 2015-ben tartott beszédet a Kongresszus együttes ülésén, ellenezve Barack Obama akkori amerikai elnök által előremozdított iráni nukleáris megállapodás, amelyhez a szenátus ratifikálására volt szükség. Bár a beszéddel nem sikerült megakadályozni a megállapodás életbe lépését, de négy demokrata képviselőt rá lehetett venni, hogy ellene szavazzanak, többek között Netanjahu jelenlegi kritikusát, Schumert.

A rafahi hadművelet, következésképpen a gázai háborúval kapcsolatos, tervezett Netanjahu felszólalásnak nem lenne különösebb tétje, mivel a Kongresszusnak ilyen értelemben kevésbé van szerepe az amerikai politikában, inkább a miniszterelnök hazai szavazói felé irányuló kampányát erősítené.

Mindezektől függetlenül, Netanjahu videóbeszélgetésen tájékoztatta a politikai ebéden tartózkodó republikánus frakció jelenlévő szenátorait. Tegnapi beszéde során a miniszterelnök ismét megerősítette, hogy „Rafah lerohanása szükséges a Hamász legyőzéséhez„, majd bírálta Schumer „teljes mértékben helytelen” felhívását az izraeli választásokat illetően, nyilatkozták a sajtónak a jelenlévő képviselők.

A miniszterelnök továbbá elismerte a rafahi invázió körüli érzékenységet, ugyanakkor világossá tette, hogy Izrael elkötelezett a dolog végig vitele mellett, miközben hangsúlyozta, miszerint az izraeli csapatok „mindent megtesznek, hogy minimalizálják” a civil áldozatok számát, és határozottan elutasította azon vádakat, hogy Izrael könnyelműen kezeli a civil áldozatok számát.

Az újságíróknak nyilatkozó Josh Hawley szerint Netanjahu közölte a republikánusokkal, hogy amerikai szárazföldi csapatokat nem kér, pénzügyi segítséget viszont igen, utalva arra, hogy a képviselőházban elakadt nemzetbiztonsági csomagban szereplő amerikai katonai támogatás nagy jelentőséggel bír Izrael számára a Hamász felszámolására indított háború során. A szóban forgó támogatás megszavazását egyébként a már hónapok óta akadályozzák a demokratákkal fennálló különböző nézeteltéréseik miatt.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby Netanjahu republikánusokkal folytatott megbeszélését illetően azt nyilatkozta – „a miniszterelnök maga döntheti el, hogy hol akar beszélni. De úgy gondolom, fontos emlékezni arra, hogy Izrael támogatása régóta kétpárti kérdés ebben az országban. Ez jelzi azt a széles körű támogatást, amiről az izraeli nép tudja, hogy számíthat az amerikai nép támogatására, és fontos, hogy ez a támogatás kétpárti maradjon,” – tette hozzá.

The post Diplomácia – Blinken hatodik izraeli útja és Netanjahu beszéde a republikánus politikusokhoz first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version