SzántóGráf

Sifa, harcok, vámpíros karikatúra Netanjahuról és Halevi távozásának időpontja

Avi/ujkelet.live

A háború 167. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők folytatja a Hamász terrorszervezet elleni hadműveletét a gázavárosi Sifa Kórházban, ahol a csapatok több mint 50 fegyverest öltek meg az elmúlt nap során, összességében pedig 140-et.

A művelet során a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és a 401. páncélosdandár csapatai terrorista csoportokhoz tartozó infrastruktúrát és fegyverraktárakat találtak.

A Sifában végzett akciót a polgároknak, betegeknek, orvosi csapatoknak és az orvosi berendezésben okozott károk elkerülése mellett hajtják végre.

A csapatok 3 millió dollár értékű készpénzt foglaltak le dollárban és jordán dinárban a Sifában, amelyet állítólag a Hamász és más terrorcsoportok akartak felhasználni.

A hadművelet során mintegy 3700 palesztin civilt evakuáltak az egészségügyi központból Gáza déli részére. Az evakuálás során mintegy 300 terrorgyanús személyt fogtak el, köztük a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád magas rangú parancsnokait.

Ezen kívül a hadsereg kedd este 1800 liter vizet, 3,8 tonna élelmiszert és egy kamion üzemanyagot is szállított a kórháznak.

Látogatás:

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerdán meglátogatta a katonákat a Sifa Kórházban, és elmondta nekik, hogy a hadművelet károkat okoz a Hamász vezetésében, és nyomást gyakorol a terrorcsoportra egy esetleges fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet elérésére.

,,Eddig jók az eredmények, de nézzétek, mi a magas rangú tisztviselőket célozzuk” – mondta Halevi. „Marwan Issza, a magas rangú tisztviselők letartóztatása, ez nagyon-nagyon fontos ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk a Hamászra, nagyon fontos, hogy nyomást gyakoroljunk a tárgyalásokra is”.

Halevi altábornagy a Sifában 2024. március Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A hadsereg ,,súlyos károkat okoz a Hamásznak, szétzilálja a Hamászt, megöli a katonai vezetést, károkat okoz a polgári vezetésben, károkat okoz az operatívoknál”.

,,Azért jöttünk ide, hogy letartóztassunk sok terroristát, különös tekintettel a magas rangú tisztviselőkre, és megöljük azokat, akik harcolnak. Jobban szeretjük az életben lévőket, mert fontos kártyák a nyomozásnál” – mondta Halevi.

Harcok: Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán további mintegy 20 Hamász-terroristát ölt meg.

A dél-gázai Khan Juneszben a 7. páncélosdandár offenzívát indított a Hamász ellen al-Qarara térségében. A csapatok számos fegyverest megöltek, és több tucat, Hamászhoz tartozó helyszínre mértek csapást a térségben, köztük egy rakétavetőt is. Az al-Qararában végrehajtott razzia légicsapások hullámával kezdődött, a Hamász helyszíneit és terroristáit célozva.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Hulában és megfigyelőállomásokra Kafr Kilában és Jarunban.

Korábban szerdán két épületet támadtak Ghandurijében, az egyikben terroristákat azonosítottak.

A Hezbollah számos lövedéket lőtt ki Jir’on, Har Dov, Miszgav Am és Margaliot területekre. A hadsereg válaszul ágyúzta az indítóhelyeket.

Halevi: A Walla hírportál tegnapi riportja szerint a biztonsági szervezetek magas rangú tagjai úgy vélik, Herci Halevi vezérkari főnök szándéka szerint szeptember és december között bejelenti szolgálati idejének befejezéset, addigra kimeríti a háborús vizsgálatokat, ismerteti a politikai körrel a tanulságokat és javaslatokat a hadsereg újjáépítésére, és levezényli az október 7-i kudarcot megelőző eseményekben részt vevő tisztek tömeges elbocsátását.

A tisztviselők azt is számításba vették, hogy lesznek olyan tisztek, akik a tervek szerint befejezik feladataikat, és bejelentik önkéntes visszavonulásukat a hadseregtől, és nem várják meg hogy elküldjék őket, és egyértelművé tették, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter teljes mértékben támogatja a vezérkari főnököt és hisz feddhetetlenségében és professzionalizmusában, hogy a hadsereget a Gázai övezetben folyó háború céljainak eléréséhez vezeti, és felkésziti a háború kihívásaira az északi arénában.

A vezérkari főnök elkerülte a tisztviselők felelősségre vonását, tekintettel a hadsereg súlyos és megdöbbentő hírszerzési vakságára, valamint arra, hogy nem sikerült visszaverni október 7-én a gyilkos támadást és mészárlást, amelynek során több mint 1200 civilt öltek meg és több mint 240 túszt hurcoltak Gázába.

A biztonsági szervezetek tisztviselői nem értenek egyet az okokkal kapcsolatban, amelyek idáig vezették, de egy másik dolog világos, hogy a vezérkari főnök által választott irányvonal egyrészt hozzájárult ahhoz, hogy a hadsereg észhez térjen, kilábaljon a mélypontról, és nagyon súlyos árat fizettessen a Hamásszal, másrészt éles kritikát kelt a politikai, köz- és biztonsági rendszerben, azokon belüli is azt várják, a felelősségvállalás a visszavonulásban és a felelősségre vonásban is megnyilvánuljon, és ne csak a jelen szakaszban tett nyilatkozatokban.

Kanada: Antiszemitizmussal vádoltak szerdán egy montreali napilapot, amiért egy karikatúrában Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt vámpírként ábrázolták.

A La Presse, a csak digitálisan megjelenő francia nyelvű újság Netanjahut hegyes fülekkel és karmokkal ábrázolta, amint egy vitorlás hajó fedélzetén hosszú kabátban áll, az 1922-es Nosferatu című film vámpírjára emlékeztetve.

Alatta „Nosfenjahu úton Rafah felé” felirat szerepelt.

Kanadai politikusok, zsidó vezetők és mások azonnal bírálták a karikatúrát, köztük Justin Trudeau miniszterelnök is, aki „gusztustalannak” nevezte azt, és arra figyelmeztettek, hogy ez a gázai harcokkal kapcsolatos, amúgy is magas feszültség növekedését kockáztatja Kanadában.

Délre a karikatúrát levették, és a La Presse bocsánatot kért.

Stephanie Grammond főszerkesztő szerint a karikatúra az izraeli kormányt akarta bírálni, „nem a zsidó népet… Soha nem állt szándékunkban az antiszemitizmust vagy káros sztereotípiákat népszerűsíteni”.

The post Sifa, harcok, vámpíros karikatúra Netanjahuról és Halevi távozásának időpontja first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version