SzántóGráf

Likvidálások, rakéták Gázából, fegyverek és az állítólagos megállapodás

Avi/ujkelet.live

A háború 279. napja, déli front: Reggel rakétákat lőttek ki a dél-gázai Rafahból a határ melletti izraeli közösségekre. Öt rakétát elfogtak a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Likvidálások: Az Izraeli Védelmi Erők a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködésben drónnal likvidálta Hasszán Abu Kuik terroristát, a Hamász belbiztonsági szolgálatában a Központi Tábor biztonsági műveleteiért felelős osztály vezetőjét, jelentette a hadsereg reggel.

Hasszán a vészhelyzeti bizottság tagja is volt, és számos Izrael elleni terrorcselekményt vezetett.

Továbbá a hadsereg likvidálta Naszer Mehannát, a Hamász terrorszervezet katonai hírszerzésének egyik csapat vezetőjét.


Harcok: A Kommandó-dandár folytatja műveleteit a Gázai övezet középső részén, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) főhadiszállásán. Az elmúlt nap során a harcosok számos fegyvert találtak a főhadiszállás területén, köztük robbanó drónokat, bombákat, gránátokat, mesterlövész puskákat, aknavetőgránátokat, rakétákat és RPG-lövedékeket.

Ezzel egyidejűleg az erők légicsapást irányítottak egy harci létesítményre a térségben, ahonnan terroristák lövéseket adtak le a csapatokra.

A 162. hadosztály Rafahban az elmúlt 24 órában a légierővel együttműködve likvidált több tucat terroristát. A Nahal-dandár lerombolt számos becsapdázott infrastruktúrát és föld alatti járatokban vezető nyílást. A Tal al-Szultán negyedben terror-infrastruktúrák elleni rajtaütések során a 401. dandár alagút nyílásokat, RPG-lövedékeket és fegyvereket lokalizált.


Fegyverek: A Biden-kormány felszabadítja az Izraelnek szánt nehézbombák körülbelül felét, melyet május óta visszatartott abból az aggodalomból, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezet sűrűn lakott területein vetné be őket.


Politika: Binjámin Netanjahu miniszterelnök lemondta a legutóbbi két, Jáir Lapid ellenzéki vezetővel tervezett tájékoztató ülést, és május óta nem találkozott vele, jelentette a KAN közrádió reggel.

A törvény értelmében a miniszterelnöknek havonta legalább egyszer találkoznia kell az ellenzék vezetőjével biztonsági tájékoztatás céljából, és szükség szerint további megbeszéléseket is kell tartania vele. A legutóbbi két, június 26-ra és július 4-re tervezett találkozót Netanjahu váratlanul lemondta. A Miniszterelnöki Hivatal nem kommentálta a hírt.


Riport: David Ignatius, a Washington Post rovatvezetője szerint Izrael és a Hamász terrorszervezet egyaránt jelezte, hogy elfogadja az „ideiglenes kormányzási” tervet, amely a túszok szabadon bocsátására irányuló tűzszüneti tárgyalások 2. fázisával kezdődik, és amelyben sem a Hamász, sem Izrael nem irányítja Gázát.

A biztonságról az Egyesült Államok által kiképzett és mérsékelt arab szövetségesek által támogatott haderő gondoskodna, amely a Palesztin Hatóság mintegy 2500 fős gázai támogatóiból áll, akiket Izrael már átvilágított.

Ahogy a biztonság bővül a háború utáni Gázában, a terv egy harmadik szakaszt irányoz elő, amit az ENSZ határozata „többéves újjáépítési tervként” ír le.

Ahogy az amerikai közvetítők közelebb kerültek a megállapodás véglegesítéséhez, döntő segítséget kaptak diplomáciai partnereiktől, Katartól és Egyiptomtól, írta Ignatius. Hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, Katar közölte a csoport képviselőivel, hogy nem maradhatnak Dohában, ha elutasítják a megállapodást. Egyiptom az utolsó pillanatban segítséget nyújtott azzal, hogy elfogadta az Egyesült Államok innovatív javaslatát annak megakadályozására, hogy új alagutak fussanak az egyiptomi-gázai határ alatt, miután Izrael visszavonta csapatait.


Optimizmus: Az Egyesült Államok óvatos optimizmussal tekint a gázai tűzszüneti tárgyalásokra, nyilatkozta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán a CNN-nek.

,,Még mindig vannak rendezetlen kérdések a két fél között. Úgy gondoljuk, hogy ezek a különbségek szűkíthetők, és Brett McGurk és Bill Burns, a CIA igazgatója most erre törekszik”.


Meg kell ragadni a lehetőséget: Joáv Gallant védelmi miniszter szerda este kijelentette, hogy lehetséges megállapodásra jutni a túszok szabadulása érdekében, egy diplomaosztó ünnepségen felszólalva, miközben Dohában csúcstalálkozó zajlott a Hamász és Izrael álláspontja közötti szakadékok áthidalása érdekében.

Gallant szerint miközben az izraeli hadsereg katonái a Hamász megsemmisítéséért harcolnak, Izraelnek kötelessége hazahozni a túszokat, ez a legfőbb erkölcsi kötelesség, és a háború deklarált célja. Hangsúlyozta, hogy a védelmi szervezet határozott fellépése megteremtette a feltételeket a túszok hazatéréséhez vezető lépéshez.

A védelmi miniszter rámutatott, hogy most nyílt ,,egy korlátozott lehetőség, hogy eleget tegyünk erkölcsi kötelességünknek”. A megállapodást követő feltételek Izrael nemzeti és biztonsági érdekeit szolgálják majd Az ebből adódó esetleges kockázatokat az izraeli hadsereg és más biztonsági szolgálatok kezelik majd.

The post Likvidálások, rakéták Gázából, fegyverek és az állítólagos megállapodás first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version