Avi/ujkelet.live

A háború 300. napja: A légierő a Déli Parancsnoksággal együttműködve, Izrael ellen bevetésre kész rakétaindítókat semmisített meg a dél-gázai Khan Juneszben, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

Az elmúlt nap során a légierő mintegy harmincöt terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük fegyveres terrorsejteket, katonai épületeket és egyéb terror-infrastruktúrákat.

A 162. hadosztály harci dandárjai folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafahban. A Nahal-dandár célzott rajtaütéseket hajt végre Tel Al-Szultán térségében, és becsapdázott épületeket rombolt le, ahonnan a Hamász terroristái tevékenykedtek.

Ezzel párhuzamosan a 252. hadosztály erői a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón folytatják akcióikat a terror-infrastruktúrák ellen. Az elmúlt nap során a 454. dandár irányításával egy drón likvidált számos terrorsejtet, akik veszélyt jelentettek a térségben bevetet erőkre.


Tüntetések: A háború 300. napján tiltakozók akadályozzák a forgalmat az Ayalon autópályán Tel-Avivban, megállapodást követelve, mely lehetővé teszi a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását.

,,300 napja, hogy a fiamat, Matant és további 114 túszt cserben hagytak a Hamász-alagutakban [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] miatt, aki többször is megfúrta a megállapodást” – mondta Einav Zangauker.

A KAN közrádióban reggel lejátszották Keren Munder, a Gázában fogságban lévő Avraham Munder lányának felvételét, melyben apjához beszél.

,,A nevem Keren Munder. Novemberben szabadultam a fogságból a fiammal és anyámmal. Apám, a 79 éves Avraham Munder még mindig ott van. 300 napja, apám, hogy minden reggel ránk ragyog a nap, és te sötétben vagy. 300 napja, apa, és én szégyellem magam. Bocsáss meg nekem.”


Temetés: Teheránban csütörtökön elkezdődött a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije temetési körmenete, akit tegnap Teheránban, egy Izraelnek tulajdonított támadásban megöltek.

Hanije poszterével, palesztin zászlókkal és Izrael bukását hirdető táblákkal érkező tömegek gyülekeztek az iráni fővárosban. A tömeg a „halál Izraelre” szöveget skandálta.

Az Iszlám Köztársaság legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah vezette az imákat Teheránban Hanijéért, a dohai temetése előtt.

Hámenei búcsúja reggel Hanijétől:

,,Elképesztő képek, tekintve, hogy a siíták legjelentősebb vezetője a világon vezeti a szunnita terrorszervezet vezetőjének temetési szertartását” – jegyezte meg a KAN arab ügyekkel foglalkozó tudósítója.

Hámenei „kemény büntetéssel” fenyegetőzött a Hamász-vezér likvidálása miatt, és állítólag közvetlen csapást rendelt el Izrael ellen.


Megtorlás: A Hezbollah vezérkari főnökének keddi likvidálása után Izrael nyugati diplomatákon keresztül azt üzente a terrorcsoportnak, hogy izraeli civilek elleni nagyszabású célpontok támadása teljes háborúhoz fog vezetni, jelentette a Ynet híroldal.

A jelentés szerint a terrorcsoportnak küldött üzenet felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael a terrorcsoport parancsnokait és harcosait veszi célba, mintsem infrastruktúrát, ezért a Hezbollah is így kell tegyen.


Az Izraeli Ámaszolgáltató Vállalat vezetője szerint a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 48 óráig is eltarthat, amíg a személyzet egyes helyeken vissza tudja állítani az áramot, ha Izrael infrastruktúráját támadás éri.

,,Ha extrém helyzetben stratégiai helyszíneket vesznek célba, 12-48 órát vehet igénybe a javításuk” – mondta Meir Spiegler, a vállalat vezérigazgatója a 12-es csatornának.

Spiegler óvatosan megjegyezte, hogy nem állítja, hogy az egész ország két napig áram nélkül maradna, és nem fogja megnevezni azokat a területeket, amelyek érzékenyebbek lehetnek a hosszan tartó kimaradásokra.


Járatok: Az izraeli polgári repülési krízis tovább gyűrűzik, ahogy egyre több nemzetközi légitársaság csatlakozik a járattörlési hullámhoz, közölte a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Csütörtökön a német Lufthansa és a Fly Dubai bejelentette az izraeli útvonalak felfüggesztését a United, a Delta és a British Airways tegnapi hasonló bejelentése után. A törlések miatt sokan belföldi európai járatokkal Athénba utaznak, ahonnan izraeli járatokkal hazarepülhetnek. Az Arkia a külföldi légitársaságok járattörlésére készül, és növeli az athéni járatai számát.

Ma reggel a Lufthansa Münchenből Tel-Avivba tartó LH682-es járata a ciprusi Lárnakában landolt. Az utasok, akiket már a müncheni felszállás előtt tájékoztattak arról, hogy a járat Lárnakán halad át személyzetváltás miatt, leszállás után meglepődve hallották, hogy a Lufthansa biztonsági részlege nem hagyta jóvá az utazás folytatását a Ben Gurion reptérre.

A légitársaság hivatalosan bejelentette, hogy a járat ,,elővigyázatosságból, biztonsági tevékenység miatt” visszatér Münchenbe, és törölni fogják a Lárnakából Tel-Avivba tartó csatlakozó járatot, valamint a Tel-Avivból Münchenbe tartó LH683-as oda-vissza járatot.

A Bécsből Tel Avivba tartó osztrák járat is visszatért. A leszállás előtt a kapitány bejelentette, hogy a gépet a kialakult helyzet miatt átirányították Bulgáriába tankolni. Ezt követően Bécsben landolt.

Ezzel egy időben a Fly Dubai is csatlakozott a trendhez, és bejelentette két izraeli járat törlését anélkül, hogy további részleteket közölt volna a járatok új időpontjáról vagy az utasok alternatíváiról. A United Airlines és a Delta Airlines tegnap bejelentették a járatok legalább augusztus 6-ig történő felfüggesztését.

A jelenlegi helyzet jelentős kihívások elé állítja az izraeli és a nemzetközi utasokat, mivel az Izraelbe tartó és onnan induló repülési lehetőségek drámaian csökkennek. A légitársaságok hangsúlyozzák, hogy az utasok és a személyzet biztonsága a legfontosabb, és ígéretet tettek arra, hogy alternatív megoldásokat kínálnak azoknak az utasoknak, akiknek járatát törölték.

The post Harcok Gázában, tüntetések, Hanije temetése, és káosz a járatokkal first appeared on Új Kelet Live.