Avi/ujkelet.live

A háború 301. napja, helyzetértékelés: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a hadsereg tudni fogja, hogyan kell kezelni minden fenyegetést, miközben az ország válaszlépésekre készül a Hezbollah vezérkari főnökének bejrúti likvidálása és a Hamász politikai szárnyának vezetőjének teheráni likvidálása ellen, utóbbiért Izrael nem vállalta a felelősséget.

,,A háború kezdete óta különféle fenyegetésekkel nézünk szembe, amelyek távolról és közelről jönnek” – mondta. ,,A közelmúltban bebizonyítottuk, hogy Izrael állam tudja, hogyan kell kezelni a fenyegetéseket védekezésben, és egy hatalmas támadással válaszolni”.

Hagari szerint a hadsereg folyamatosan elemzi a helyzetet, de egyelőre nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság civilekre vonatkozó irányelveiben.

,,Nagyon jó védelmi rendszereink vannak, és vannak nemzetközi szövetségeseink, akik megerősítették erőiket a térségben, hogy segítsenek minket ezekkel a fenyegetésekkel szemben” – mondta a szóvivő.

Hagari emlékeztetett, hogy Izrael legvédelme nem hermetikus: ,,Legyetek éberek, és továbbra is kövessétek a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításait”, hozzátéve, hogy ha bármilyen változás történik, a hadsereg azonnal tájékoztat róla.

,,Az Izraeli Védelmi Erők fokozott készültségben van, mind védelemben, mind támadásban. Izraeli csapatok vannak bevetve a levegőben, a tengeren és a földön, és készen állnak minden forgatókönyvre, különösen azokra a tervekre, amelyek támadások végrehajtására vonatkoznak a közeljövőben.”


Készültségben: Izrael azon dolgozik, hogy a védelmi koalíció fellépjen Irán támadása esetén, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Nem biztos, hogy az arab országok hajlandóak lesznek az együttműködésre a közelmúltbeli merényletek fényében.

Az izraeli biztonsági szervezet arra is készül, hogy Iránból a katonai bázisait veszik célba, akár az orszàg középső részén is. (Az áprilisi támadás az ország déli része és a légierő Nevatim bázisa ellen irányult.) Attól tartanak, hogy egy pontatlan rakéta polgári célpontot talál el, de egyelőre nincs új utasítás a lakosoknak.

Izrael becslése szerint Irán válasza a következő napokban érkezik, esetleg már a hét végén, Iszmail Hanije temetése után, amelyet ma tartanak Katarban, és a Forradalmi Gárda és az iráni hadsereg magas rangú tisztviselőivel folytatott megbeszélések után, amelyek a merénylet óta zajlanak.

Elővigyázatossági okokból azonnali készenlétbe helyezték Izrael légvédelmi rendszereit, hogy felkészüljenek egy korábban bekövetkező támadásra is. A forgatókönyv, amelyre Izrael készül: ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek és drónrajok indítása katonai helyszínekre, valamint a síita milíciákkal – Libanon, Jemen, Szíria és Irak térségéből – összehangolt támadás.

Izrael szorosan együttműködik az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával az előkészületekben. A libanoni és teheráni merényletek óta az izraeli hadsereg ,,háborús játékokat” rendez – az Irán és a Hezbollah bosszújára való felkészülés részeként.


Figyelmeztetés: A Nemzetbiztonsági Tanács tegnap megismételte javaslatát, hogy az izraeliek fontoljanak újra minden külföldi utazást, és felszólítja azokat, akiknek külföldre kell utazniuk, hogy kerüljék a zsidó és izraeli identitásukra utaló szimbólumokat, hivatkozva Irán, a Hamász és a Hezbollah fenyegetéseire.

A közlemény szerint Irán és a régióban tartózkodó meghatalmazottjai külföldi izraeli és/vagy zsidó célpontokat, köztük nagykövetségeket és zsinagógákat vehetnek célba.

A figyelmeztetés nem vonatkozik a tranzit járatokra, kivéve az „ellenséges országokat” Szíriát, Libanont, Irakot, Iránt és Jement, valamint a legmagasabb fenyegetettségi szintet, Líbiát, Algériát, Pakisztánt, Afganisztánt és Szomáliát. A közlemény megjegyzi, hogy az izraelieknek kerülniük kell a fent felsorolt országokon áthaladó járatokon való utazást is.


Északi front: 48 órával azt követően, hogy az izraeli hadsereg likvidálta a Hezbollah terrorszervezet vezérkari főnökét Faud Sukrt, csütörtök este megszólaltak a szirénák Nyugat-Galileában.

Az izraeli hadsereg számos rakétaindítást azonosított Libanonból, melyek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék pedig nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Röviddel később a légierő csapást mért a Hezbollah támadáshoz használt rakétaindítójára a dél-libanoni Jaterben.

Tegnap, korábban a tüzérség területeket ágyúzott Ramyeh és Rmeis közelében, ,,fenyegetések elhárítása” céljából.


Elemzés: Ibrahim al-Amin, az Al-Akhbar újság szerkesztője, a Hezbollah nem hivatalos szóvivője, ma reggel közzétett egy cikket, amelyben a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah tegnapi beszédére utalt, és kifejtette, hogy Izrael azt követelte a közvetítőktől, hogy figyelmeztessék a Hezbollahot, hogy a válasz ne legyen olyan típusú, amelyre izraeli válaszadás szükséges. A közvetítők „ésszerű választ” követeltek a terrorszervezettől, amely lehetővé tenné az azonnali átmenetet a tárgyalásokba, valamint a tűzszünetbe.

Al-Amin arról is írt, hogy Naszrallah álláspontjai tegnap új dimenzióba kerültek, ami a libanoni ügyet a gázai háborútól elkülönülő témává teszi. Más szóval: semmilyen gázai megállapodás nem akadályozza meg a Hezbollah-ot abban, hogy reagáljon Sukr likvidálására, még akkor sem, ha az külön háborút eredményez Izrael és Libanon között.


Déli front: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy légicsapást hajtott végre szerdán a Sati menekülttáborban, Gázavárosban, megölve Iszmail Algult, aki amellett, hogy az Al-Dzsazíra riportere volt, tagja volt a Hamász terrorszervezet elit Nukba erőjének, mely részt vett az október 7-i mészárlásokban.

Az október 7-i mészárlásban való részvétele mellett Algul más terroristákat instrukciókkal látott el, hogyan kell filmezni és terjeszteni az izraeli csapatok elleni támadásokról készült videókat.

,,Ez a tevékenység a terrorszervezet katonai tevékenységének szerves részét képezi. Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak minden erőfeszítést megtesznek, hogy támadják és likvidálják azokat a terroristákat, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban, és továbbra is ezt fogják tenni”.

A légicsapásban az Al-Dzsazíra operatőre, Ramy El-Rify is életét vesztette.


Hanije: A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije likvidálásával kapcsolatos kérdésre tegnap Daniel Hagari katonai szóvivő azt válaszolta, hogy a hadsereg nem hajtott végre más légicsapást kedd és szerda között, Sukr bejrúti meggyilkolásán kívül.

,,Kedd este csapást mértünk Libanonban, és egy pontos légicsapás során megöltük Fuad Sukrt. Hangsúlyozni szeretném, az egész Közel-Keleten aznap éjjel nem volt más légi csapás, sem rakéta, sem izraeli drón, és bővebben nem kommentálom”.

Ez ebben a formában igaz, mivel a The New York Times majd később az Axios arról számolt be, hogy Hanijét egy mesterséges intelligenciát használó high-tech bomba ölte meg, melyet távolról élesítettek a Moszad kémszolgálat operatívjai iráni földön.

A források szerint az izraeli hírszerzés megtudta, hogy Hanije melyik létesítményben – és pontosan melyik szobában – tartózkodott teheráni látogatásai során. A bombát két hónappal korábban helyezték el az épületben.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Helyzetértékelés és Libanon újrakezdte a támadásokat first appeared on Új Kelet Live.