Avi/ujkelet.live

A háború 314. napja, északi front: Izraeli vadászgépek szerdán a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Rab al-Thalatine-ben és Blidában, valamint egy rakétaindítót Hula térségében.

A hadsereg Naqurában is célba vett gy katonai épületet.

A hadsereg tegnap este megerősítette, hogy drónnal likvidálta a Hezbollah két terroristáját a dél-libanoni Mardzsajunban. Vadászgépek a Hezbollah egyik katonai épületét támadták Ajta as-Sabban. A tüzérség pedig Rmeis térségét lőtte.

Tegnap este számos rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Az éjszaka a légvédelem elfogott egy drónt, melyet Libanonból Nyugat-Galilea felé indítottak.


Terrorelhárítás: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka terrorelhárító műveletet hajtottak végre Sechemben, mely Szamária Palesztin Hatósághoz tartozó területén van.

A művelet során terroristák tüzet nyitottak az erőkre és robbanóeszközöket dobtak rájuk. A csapatok lövésekkel válaszoltak és sérüléseket azonosítottak.

Továbbá drónnal likvidáltak két fegyveres terroristát, akik veszélyt jelentettek a területen bevetett erőkre.

Ezzel párhuzamosan az izraeli hadsereg és a határrendészet biztosította zsidó hívek látogatását József sírjához, mely Sechemben található.

  • Az izraeli hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Júdea és Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül.
  • A múltban Sechem lakói kövekkel, Molotov-koktélokkal és lőfegyverrel támadtak a helyszínt látogató csoportokra.
  • 2022 áprilisában a szentély komoly felújításon esett át, miután palesztinok kétszer is behatoltak a helyszínre és megrongálták azt.
  • 2022 júniusában három izraeli könnyebben megsérült egy fegyveres terrortámadásban József sírjánál.

Készültség: Az izraeli légierő továbbra is fokozott készültségben az iráni támadás lehetőségére, a hadsereg forrásai a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozták, hogy a légvédelmi rendszer készültsége jelenleg a legmagasabb szinten van.

A készültség kiterjed mind a védekezésre, mind a támadásra, arra az esetre, ha nagyszabású támadás indulna Irán irányából. Az elmúlt napokban a légierő ,,háborús játékok” hadgyakorlatokat tartott, amelyekben egy nagy hatótávolságú támadás forgatókönyvei is szerepeltek, hasonlóan ahhoz a támadáshoz, amelyet a múlt hónapban Izrael a jemeni Hodeidah kikötőjében hajtott végre a hútik ellen.

A biztonsági tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy Iránnak jelentősebb védelme, légelhárítása és radarjai vannak, mint a hútiknak. A hét elején Herci Halevi vezérkari főnök jóváhagyta a hadműveleti terveket és a hadsereg célbankját a légierő számára.


Netzarim: Az izraeli biztonsági szervezet a közelmúltban tárgyalt egy amerikai biztonsági céggel, hogy kreatív megoldást találjanak az Izrael és a Hamász között vitatott kérdések egyikére – a Netzerim folyosó biztosítására, amely a Gázai övezetet kettévágja, jelentette reggel a KAN közrádió.

A napirenden szereplő javaslat szerint az amerikai biztonsági személyzet gondoskodna arról, hogy a Hamász terroristák ne mehessenek vissza az övezet déli részéről északra. A megoldás azonban továbbra is a levegőben lóg, főként az izraeli politikai kör döntésképtelensége miatt.

A cég, a GDC amerikai biztonsági cég Moti Kahane izraeli-amerikai üzletember tulajdonában van. Az utóbbi időben Kahana megbeszéléseket tartott a biztonsági szervezet tisztviselőivel a Netzarim folyosó biztosításával kapcsolatban. A beszélgetés során Kahana azt mondta, hogy emberei ,,képesek rá”, ahogy a régió más országaiban is tették.

Áprilisban a KAN arról számolt be, hogy Kahana cége azt javasolta az izraeli tisztviselőknek, hogy átveszi a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek biztosítását, nehogy a Hamász és más bűn- és terrorszervezetek kezébe kerüljön.

Egyúttal zárt és biztonságos létesítmények felállításáról is szó volt, valamint biometrikus azonosítási rendszer alkalmazásáról a segélyre jogosultak számára. Ez a kérdés is elakadt, de Kahana a beszélgetés során úgy vélte, hogy ez ,,a helyes megoldás Izrael számára” és a gázai lakosok számára.


Besorozás: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap közölte, hogy a nap folyamán tizenkét ultraortodox férfi jelent meg a toborzó központokban, a besorozás előtt a szűrési folyamatok befejezésére.

Szerdára összesen kilencven ultraortodoxot hívtak be, akik nem jelentek meg, azt ismét behívják.

A hadsereg háromezer besorozási parancs kiküldését tűzte ki az ultraortodox szektor tagjainak, miután a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy már nincs olyan jogi keret, amely lehetővé tenné az állam számára, hogy tartózkodjon a jesiva tanulók katonai szolgálatra való behívásától.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják a többszöri behívást, dezertőrnek minősülnek, és letartóztathatják őket.

The post Északi front, terrorelhárítás, készültség és a Netzarim ügye first appeared on Új Kelet Live.