Avi/ujkelet.live

A háború 321. napja, déli front: Izraeli vadászgépek tegnap hírszerzési információk alapján csapást mértek a Hamász egyik fegyverraktárára Gázavárosban, mely egy korábban iskolaként használt létesítmény mellett volt.

A 162. hadosztály csapatai az elmúlt nap során megöltek mintegy ötven terroristát és terror-infrastruktúrákat romboltak le a dél-gázai Rafah Tel Al-Szultán térségében.

Az egyik incidens során a Nahal-dandár harcosai azonosítottak egy terrorsejtet útban támadás végrehajtására az erők ellen, és légicsapást irányítottak rájuk.

A 98. hadosztály elmélyítette műveleteit a dél-gázai Khan Juneszben és Deir al-Balach külvárosában, miután hírszerzési információk érkeztek terror-infrastruktúrákról és a Hamász terroristáinak jelenlétéről a térségben. A harcosok az elmúlt nap során leromboltak több tucat terror-infrastruktúrát, rakétákat lokalizáltak és terroristákat öltek meg.

A 252. hadosztály a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón a légierővel együttműködve terrorsejteket likvidált és lerombolt egy becsapdázott épületet.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy az éjszaka drónnal támadott fegyveres terroristákat egy terrorelhárító művelet során Tulkaremben. A palesztin média három halottról számolt be.

A hadsereg szerint az erők tűzharcokat vívtak terroristákkal és átfésülésték az utakat.

A dandár szintű művelet jelenleg is folyamatban van a városban, a hadsereg később további információkat közöl róla.


A terrorista: Palesztin jelentések szerint az öngyilkos merénylő, aki a héten Tel-Avivban terrortámadást kísérelt meg végrehajtani, Dzsaafar Mona volt a szamáriai Sechemből.

Az izraeli hatóságok állítólag nemrég értesítették Mona családját.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport vállalta a felelősséget a támadásért.


Irán: A Washington Post reggeli cikke szerint Irán jelzi, hogy az Izrael elleni beígért csapás nem biztos, hogy a küszöbön van, magas rangú tisztviselők megjegyzéseikkel átmenetileg enyhítik a félelmet, hogy a helyzet egy szélesebb körű regionális konfliktussá nő.

Irán hetek óta figyelmeztet egy „pusztító” megtorlásra Izrael „megbüntetésére”, miután július végén teheráni látogatása során likvidálták a Hamász-vezért, Iszmail Hanijét. Teherán Izraelt tette felelőssé a támadásért. Azóta a zsidó állam, Washington és a tágabb értelemben vett Közel-Kelet tisztviselői aggodalommal várják a választ. A régióban fokozott készültség lépett életbe, és az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét a térségben.

Irán ENSZ-képviselete szerdai közleményében azt mondta, hogy minden választ „gondosan kell kalibrálni, hogy elkerüljük az esetleges káros hatásokat, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a kilátásban lévő tűzszünetet”, utalva a gázai harcok leállítására irányuló, folyamatban lévő tárgyalásokra.

Ennek ellenére a misszió ragaszkodott ahhoz, hogy a válasz jönni fog. „Irán válaszának időzítését, feltételeit és módját aprólékosan megtervezik annak biztosítása érdekében, hogy az a lehető legváratlanabb pillanatban történjen” – áll a közleményben.

Mindeközben a libanoni Hezbollah terrorszervezet is bosszút ígért Izraelnek vezérkari főnöke likvidálásáért, mely órákkal Hanije megölése előtt történt Bejrútban.

Az iráni vezetők az ellenállási tengely vezetőivel folytatott zártkörű találkozókon óvatosságra szólítottak fel – igyekeztek egyensúlyba hozni minden erődemonstrációt a térségben zajló teljes háború elkerülésére.

The post Déli front, a merénylő, és Irán ráérős válasza first appeared on Új Kelet Live.