Avi/ujkelet.live

A háború 322. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 19 éves Ori Askenázi Nechemja őrmester Askelonból, a 401. páncélosdandár 46. zászlóaljának harcosa elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 336-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg vizsgálata szerint a harcos egy páncéltörő rakéta következtében halt meg.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárára a dél-libanoni Dzsibbajnban. A támadás után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek nagy mennyiségű hadianyag jelenlétére utaltak.

Továbbá vadászgépek és harci helikopterek katonai épületeket támadtak a dél-libanoni Ajta as-Sabban és Majsz al-Dzsabalban.

A tüzérség pedig a dél-libanoni Siba, Ajta as-Sab és Wadi Hamul térségét támadta.

Reggel a 146. hadosztály csapatai egy rakétaindításra készülő terrorsejtet azonosítottak a dél-libanoni Tajr Harfában és légicsapást irányítottak rájuk.

A likvidálás után rakétaindást azonosítottak a támadás térségéből, ami fegyverek és rakétát jelenlétére utal a területen.

Ezen felül a tüzérség a dél-libanoni Siba térségét támadta.


Philadelphi: A kataribarát Al-Araby Al-Dzsadid lap pénteken arról számolt be, hogy a Kairóba látogató izraeli delegáció felülvizsgált és továbbfejlesztett javaslatot nyújtott be az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosóra és a Rafah átkelőre vonatkozóan.

A jelentés szerint a javaslat magában foglalja egy felügyelő erő állandó állomásoztatásának lehetőségét az Egyesült Nemzetek Szervezete nevében az út mentén, valamint egy európai delegáció és a Palesztin Hatóság képviselőinek elhelyezését a Rafah átkelő gázai oldalán – hogy ők irányítsák az átkelőt.

A jelentés szerint a Rafah átkelővel kapcsolatban nem Izrael azonnali kivonulásáról van szó, hanem fokozatos kivonulásról egy egyeztetett menetrend szerint. A jelentés szerint Egyiptom álláspontja az ügyben még nem világos.

A régió egyik országának diplomatája, aki részt vett a tárgyalásokon, azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy ,,Egyiptom és Katar tényleg nem optimista a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást illetően”.


A fogság borzalmai: A júniusban szabadult Noa Argamani szerdán Japánban mesélt a gázai fogságban eltöltött időszakról.

„Minden este elaludtam, és arra gondoltam, hogy ez lehet életem utolsó éjszakája” – mondta a 26 éves Argamani, amikor Tokióban találkozott a G7 országok vezető diplomatáival.

„És addig a pillanatig, amíg [meg nem mentettek]… egyszerűen nem hittem, hogy túlélem” – tette hozzá. „És még ebben a pillanatban is, amikor önökkel ülök, egy csoda, hogy itt vagyok. Csoda, mert túléltem október 7-ét, túléltem a bombázást, és túléltem a kimentést is”.

„Vágások voltak a fejemen; a Hamász az egész testemen ütött. Senki sem jött, hogy orvosi segítséget nyújtson. Senki. Amíg meg nem mentettek.”

„Avinatan, a párom még mindig ott van, és haza kell hoznunk őket, mielőtt túl késő lesz. Nem akarunk több embert elveszíteni, mint amennyit már elvesztettünk” – mondta Argamani.

Argamanit a Nova Zenei Fesztiválon rabolták el a Hamász terroristái október 7-én.

A Hamász terrorszervezet januárban propagandavideót tett közzé három túszról, akiket fogva tartott a Gázai övezetben. A Hamász korábban azt kérte a nézőktől, hogy tippeljék meg, mi lett velük: mindhárom él, mindhárom halott vagy van köztük halott és sebesült is. Az összeszerkesztett felvételeken Argamani, Joszi Sarabi és Itaj Szvirszky látható, akik azonosítják magukat, és arra kérik az izraeli kormányt, hogy tegyék lehetővé hazatérésüket. 

Szvirszky és Sarabi halottak, maradványaik a Gázai övezetben vannak.

A Hamász terrorszervezet májusban a pszichológia terror részeként megosztott egy videót, amelyen Noa hangja hallható. Argamani a videóban azt mondja, hogy több mint 237 napja van a terroristák fogságában és azonnali cselekvésre szólít a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Júniusban az Arnon-hadművelet keretében a különleges erők kiszabadították Noát és három másik túszt, akiket két helyszínen tartottak fogva Nuszeiratban.

A videóban a Jamam elit terrorelhárító egység tagjai megrohamoznak egy lakást az övezet középső részén, és eljutnak Argamanihoz.

„Minden rendben van, Noa, hazaviszünk… Biztonságban vagy, elviszünk az autóhoz ” – mondja az egyik tiszt Argamaninak.

Az egyik harcos a hátán kiviszi Noát, majd beteszik a kivonójárműbe. Az egyik tiszt elmagyarázza neki, hogy a Jamamtól és a Sabaktól vannak, haza fogják vinni és nagyon izgatottak hogy velük van és nagyon büszkék rá. Mire Noa: „Nagyon izgatott vagyok, csak nagyon félek az utazástól”.

„Minden rendben van, velünk vagy, minden rendben” – válaszolta az egyik tiszt.

Noa még tudott találkozni haldokló édesanyjával, aki hosszan tartó betegség után júliusban elhunyt.

Liora Argamani videóban kérte a lánya szabadon bocsátását a túszmentő hadművelet előtt, mondván, hogy már nem él sokáig, és látni akarja Noát, mielőtt meghal.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 336, megoldás a Philadelphire és a fogság borzalmai first appeared on Új Kelet Live.