Avi/ujkelet.live

A háború 323. napja, déli front: A légierő hírszerzési információk alapján likvidálta a Hamász terrorszervezet fegyvergyártásban érintett terroristáját, Taha Abu Nadát.

A terroristának hadifelszerelések fejlesztéséhez és egyéb infrastruktúrákhoz volt köze, melyeket a Hamász a fegyvergyártáshoz használt. Olyan fegyverekről van szó, melyeket a Hamász Izrael Állam elleni valamint a Gázai övezetben állomásozó izraeli csapatok elleni támadásokhoz használ.

Légicsapások a Gázai övezetben:

A 252. hadosztály tegnap célzott rajtaütéseket indított terror-infrastruktúrák lerombolására Gázavárosban, a Netzarim-folyosó közelében. A művelet során számos terroristát megöltek és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.

A 162. hadosztály az elmúlt nap során likvidált több tucat terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával a dél-gázai Rafah Tel Szultán negyedében. A 401. dandár sok fegyvert lokalizált, köztük aknavetőgránátokat, bombákat és robbanóanyagokat.

A 98. hadosztály a légierővel együttműködve terroristákat támadott, akik az erők közelében tevékenykedtek és leromboltak egy fegyverraktárt a térségben.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg felszólította Deir al-Balach és Maghazi területén tartózkodó palesztinokat, hogy távozzanak a kijelölt humanitárius zónába.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólításhoz egy térképet is csatolt a kiürítendő zónákról.


Északi front: Öt rakétát lőttek ki délelőtt Libanonból Kirjat Smonára, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget három támadásért, melyek az izraeli erők posztjait célozták a libanoni határ mentén.


Kairói: Jechíje Szinwar helyettese, a Dohában élő Khalil Al-Hajja vezeti majd a Kairóba utazó Hamász-delegációt a tűzszüneti tárgyalásokra, állították arab sajtóértesülések, bár a terrorcsoport azt mondta, hogy nem vesz részt a közvetett tárgyalásokon.

„A delegáció magas rangú egyiptomi hírszerzési tisztviselőkkel fog találkozni, hogy tájékoztassák a gázai tűzszüneti tárgyalások folyamatban lévő fordulójának fejleményeiről… de ez nem jelenti azt, hogy részt vesz a tárgyalásokon” – mondta az AFP-nek egy névtelenséget kérő Hamász-tisztviselő.

,,A Hamász a kezdetektől azt mondja, hogy nem vesz részt a tárgyalások ezen a fordulóján, amely a múlt héten kezdődött Dohában.”

A tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy Izraelnek ki kell vonnia erőit Gáza egész területéről, beleértve „az egyiptomi határvidékről” is, amely a Philadelphi-folyosó néven ismert zóna.


Philadelphi: Egyiptom elutasította az izraeli javaslatot, hogy nyolc őrtornyot építsenek a Philadelphi-folyosó mentén a héten Kairóban folytatott tárgyalások során, amelyek célja a Hamásszal kötendő túszszüneti megállapodás lezárása.

Az Al-Ghad egyiptomi hírportál jelentése szerint Egyiptom elutasította az Egyesült Államok javaslatát is, hogy két ilyen állomást építsenek a gázai-egyiptomi határ mentén.

A Walla riportere szerint Joe Biden amerikai elnök arra kérte Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szerdai telefonbeszélgetésük során, hogy egyezzen bele az izraeli erők kivonásába az egyiptomi-gázai határ egy részéről a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás első szakaszában, hogy a megállapodásra irányuló tárgyalások előrelépjenek

  • Biden azt kérte, hogy vonják ki az izraeli erőket az egyiptomi-gázai határ menti 1-2 kilométeres sávról.
  • A terület közel van Rafah partjához, és a Tel Al-Szultán negyed mellett van, ahol nagyszámú, kitelepített palesztin talált menedéket.
  • Az izraeli tisztviselők szerint Biden azt mondta Netanjahunak, hogy az ebbe való beleegyezés hozzájárulhat, hogy előrelépés történjen a tárgyalásokon.

Netanjahu részleges beleegyezése eredményezte, hogy az Egyesült Államok támogatta azt az izraeli álláspontot, hogy a megállapodás első szakaszában más izraeli erők a Philadelphi-folyosón maradjanak – mondta az egyik izraeli tisztviselő.

  • Miután az Egyesült Államok támogatta Izrael álláspontját, Egyiptomnak bele kellett egyeznie, hogy a javasolt térképeket az izraeli hadsereg frissített posztjaival együtt eljuttatja a Hamászhoz.
  • Az izraeli tisztviselők nem hiszik, hogy a Hamász elfogadja az új térképeket az izraeli erők picit csökkentett jelenlétével.

Netanjahu egyik tanácsadója szerint a miniszterelnök beleegyezett az egyik izraeli poszt helyének módosításába, néhány száz méterrel eltolva, ,,olyan módon, hogy ne károsítsa az operatív irányítást” a Philadelphi-folyosó mentén.


ICC: A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze pénteken felszólította a bírákat, hogy „sürgősen” döntsenek Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar ellen kért elfogatóparancsok ügyében, mondván, a bíróság rendelkezik az ehhez szükséges hatáskörrel.

„Az állandó ítélkezési gyakorlat értelmében a bíróságnak van joghatósága ebben a helyzetben” – írta Karim Khan ügyész 49 oldalas jogi tájékoztatójában.

Khan felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgáló testületének bíráit, hogy „sürgősen hozzanak döntést” a májusban benyújtott elfogatóparancsokra vonatkozó kérelmei kapcsán.

A Khan által benyújtott tájékoztató válaszul szolgált több tucat ország, akadémikus, áldozati csoport és jogvédő csoport jogi érvére, amelyek elutasítják vagy támogatják a bíróság elfogatóparancs kiadására vonatkozó hatáskörét a gázai háború és a Hamász október 7-i mészárlásainak vizsgálata során, amelyek elindították a folyamatban lévő konfliktust.

Amennyiben az elfogatóparancsot kiadják, azt az összes, több mint 120 tagállamnak tiszteletben kell tartania, és őrizetbe kell vennie a területére belépő személyt.

Az ügyész elfogatóparancsot kért a Hamász katonai és politikai szárnyának vezetői, Mohamed Deif és Iszmail Hanije ellen is. Mivel mindkettőt idő közben likvidálták, így ellenük nem folytatódik az elfogatóparancs kiadását kérelmező eljárás.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Gázában, a Hamász Kairóban és a nemzetközi elfogatóparancs first appeared on Új Kelet Live.