Avi/ujkelet.live

A háború 326. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat kedden egy komplex művelet keretében a Gázai övezet déli részén kimentette a fogságból az 52 éves Qaid Farhan al-Qadi rahati lakost.

Qaid, a beduin közösség tagja Magen kibucban egy csomagológyárban dolgozott őrként. A Hamász terroristái október 7-én elrabolták a közeli Mivtahim közösségből.

Az első fotó a kimentése után: Qaid a testvérével a kórházban:

326 nap fogság után Qadit élve találták meg és mentették ki egy alagútból a haditengerészet elit Sajetet 13 egységének kommandósai a Jahalom elit harcmérnöki egységgel. A műveletet a Déli Parancsnokság, a Sabak a 162. hadosztály vezette. Jelenleg úgy vélik, hogy fogva tartói megszöktek.

A művelet további részleteire hírzárlat van érvényben.

A frissen szabadult Qadi jó egészségi állapotban van, orvosi vizsgálatra a beersevai Szoroka kórházba szállították, ahol családja várta.

A Túszok Családjainak Fóruma üdvözölte a sikeres mentőakciót de hangsúlyozza, hogy megállapodásra van szükség a Gázában maradt túszok kiszabadítása érdekében.

„326 napot bírt ki a fogságban” – áll a közleményben. „Qadi hazatérése nem más, mint csodálatos. Nem szabad azonban elfelejtenünk: a katonai műveletek önmagukban nem tudják kiszabadítani a maradék 108 túszt. A tárgyalásos megállapodás az egyetlen út a továbblépéshez.”

Az izraeli hadsereg eddig négy hadművelet hajtott végre Gázában, mely nyolc túsz szabadulását eredményezte: Ori Megidis közlegény október végén; Fernando Simon Marman és Louis Har februárban; Noa Argamani, Almog Meir Dzsan, Andrei Kozlov és Slomi Ziv júniusban és ma Farhan al-Qadi.

108 túsz maradt Gázában, 36 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 36 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet

The post A hadsereg élve kimentett egy túszt egy gázai alagútból first appeared on Új Kelet Live.