SzántóGráf

Megtalálták Gázában a mészárlások során megölt és elrabolt egyik katona maradványait

Avi/ujkelet.live

A háború 327. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosai az éjszaka a Gázai övezet déli részén lokalizálták majd Izraelbe szállították egy izraeli katona maradványait, aki az október 7-i mészárlás alatt esett el és holttestét Gázába hurcolták, jelentette a hadsereg este. A család kérésére a katona nevét nem hozták nyilvánosságra.

A műveletet a 162. hadosztály vezette az izraeli hadsereg és a Sabak különleges erőinek, valamint a Nahal-dandár és a 401. dandár csapatainak részvételével. A hírszerzési erőfeszítéseket az izraeli hadsereg túszok és eltűnt személyekért felelős egysége végezte a Sabakkal és az izraeli rendőrség Lahav 433 nemzetközi bűnügyi nyomozói egységével együtt.

Több hónapos hírszerzési erőfeszítés után találták meg a katona maradványait, a Ynet hírportál szerint nem egy alagútban hanem a földben eltemetve.

107 túsz maradt Gázában, harminchárom közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. harmincegy túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.


342: Az izraeli hadsereg délután bejelentette, hogy a 32 éves Jocháj Cháj Glam főtörzsőrmester a tartalékosoknál Netanjáról, a Jeruzsálem-dandár 6310. zászlóaljának harcosa elesett a Gázai övezet középső részén zajló harcokban. Halálával 342-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.


Alagút: A Jeruzsálem-dandár a 252. hadosztály alatt a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón van bevetve. A harcosok eddig több tucat terroristát likvidáltak és több száz terror-infrastruktúrát romboltak le.

A csapatok az elit Jahalom harcmérnöki egységgel lokalizáltak, megvizsgáltak és leromboltak egy három kilométer hosszú alagutat.

A járat egy részét a hadsereg a 2014-es erős szikla hadművelet idején lerombolta, de az évek során a Hamász terrorszervezet megkísérelte helyreállítani és használni. Az alagút nem nyúlt át izraeli területre.


Északi front: Izraeli vadászgépek a nap folyamán csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet számos katonai infrastruktúrájára Ain al-Tineh térségében, mely 20 kilométerre van az izraeli határtól.

A 91. hadosztály terroristákat azonosított egy katonai épületben tevékenykedni a dél-libanoni Odaisszében és légicsapást irányított rájuk.

Egy másik incidens során a vadászgépek a Hezbollah megfigyelőállomásait támadták Odaisszében és Kafr Kilában.

A 16:52-kor Felső-Galileában aktiválódott szirénák kapcsán a hadsereg azt mondta, hogy egy rakéakilövést azonosított Libanonból, mely a térségben landolt, sérülés nem történt.


Szíria: Az Izraeli Védelmi Erők délután megerősítette, hogy korábban a nap folyamán dróncsapást hajtott végre Szíriában, megölve a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik magas rangú terroristáját, Faresz Qasszemet.

Az izraeli hadsereg ritkán vállalja fel a Szíriában végrehajtott támadásait.

A likvidálást a Bejrút-Damaszkusz út szíriai oldalán hajtották végre, közel a szíriai-libanoni határhoz.

,,Qasszem azt a feladatot kapta, hogy hadműveleti terveket készítsen a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet számára Szíriában és Libanonban, és központi szerepet vállalt palesztin terroristák toborzásában a Hezbollah terrorszervezetbe, azzal a céllal, hogy Libanonból terrorakciókat hajtsanak végre Izrael Állam ellen” – közölte a hadsereg.

Az elmúlt években a Hezbollah iráni finanszírozással palesztinokat toborzott a terrorszervezetbe, hogy megtámadják Izraelt.

Qasszem mellett a csapásban meghalt a Palesztin Iszlám Dzsihád másik két operatívja, valamint Muhammad Taha, a Hezbollah operativja. A négyes Szíriából Libanonba tartott, hogy műveleteket hajtsanak végre a Hezbollah nevében.


Vizsgálat: Az izraeli hadsereg este közzétette a szamáriai Dzsit palesztin faluban október 15-én történt incidens vizsgálatát, melynek megállapításait prezentálta a Központi Parancsnokság vezetőjének, Avi Blut vezérőrnagynak.

,,A nyomozás megállapította, hogy augusztus 15-én csütörtökön az esti órákban figyelmeztetés érkezett a Sabak belbiztonsági szolgálathoz, hogy izraeli állampolgárok szerveződnek járművekkel arra készülve, hogy nacionalista bűncselekményt [terror] hajtsanak végre a keményvonalas Jichár zsidó telep térségében. Az incidens megelőzése érdekében az Izraeli Védelmi Erők, a határrendészet és a rendőrség nagy számú erőt vetett be a területen, számos kereszteződésben és központi úton. Este 8 óra felé körülbelül száz álarcos izraeli állampolgár lépett be Dzsit faluba, felgyújtottak három járművet és két épületet a faluban, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak.

20:06-kor a dandárparancsnok jelentette, hogy esemény van Dzsitben, és az első katonai erő a bejelentést követő 6 percen belül a faluban termett. A vizsgálat feltárta, hogy az első erő nem értette meg teljesen a kialakult helyzetet. Megpróbálta feloszlatni a zavargókat és megakadályozni, hogy bántsák a palesztinokat, de nagyobb elszántsággal kellett volna fellépnie. Néhány perc múlva további tartalékos erők és határrendész csapatok érkeztek, és megkezdték a lázadók megfékezését. Az erők határozottan cselekedtek, miközben életeket kockáztattak, visszatartották a zavargókat és kiszorították őket a faluból, tömegoszlató eszközöket használtak és a levegőbe lőttek. Fél órával az esemény kezdete után az összes izraelit eltávolították a faluból. Az esemény során az izraeli hadsereg erői palesztin családokat, köztük nőket és gyerekeket mentettek ki és segítettek kimenekülni az égő épületekből, és elsősegélyt nyújtottak nekik. A térség útjaihoz vezényelt biztonsági erők megakadályozták további izraeliek érkezését, akik csatlakozni szándékoztak a zavargásokhoz. Az incidens során egy palesztin meghalt lövöldözés következtében, egy másik palesztin pedig megsebesült. A lövöldözést az izraeli rendőrség és a Sabak vizsgálja.

Kiderült az is, hogy az incidens kezdetén a közeli közösség civil biztonsági osztagának több, aktív tartalékos szolgálatban nem álló tagja egyenruhában, engedély nélkül érkezett a helyszínre, és a biztonsági osztag tagjaira érvényes jogkörrel ellentétesen járt el. Az eset kivizsgálása után a biztonsági osztag két tagját elbocsátották, fegyvereiket pedig elvették.

Egyetlen gyanúsítottat sem vettek őrizetbe az eset során, de a múlt héten a rendőrség és Sabak négyet letartóztatott, köztük egy kiskorút. A három felnőtt gyanúsítottat a nyomozás idejére adminisztratív őrizetbe helyezték. Az események nyomozása folytatódik, és további letartóztatásokat terveznek”.

A Központi Parancsnokságának vezetője, Avi Blut vezérőrnagy: ,,Ez egy nagyon súlyos terror incidens izraeliek részéről, akik szándékosan akarták megkárosítani Dzsit falu lakóit, mi pedig kudarcot vallottunk azzal, hogy nem tudtunk hamarabb a helyszínre érni, hogy megvédjük őket.”

,,A felelősség elsősorban engem terhel, mint a rendszer vezetőjét, és mindent megteszek annak javítása érdekében”.

Blut dicsérte azokat a csapatokat, akik később érkeztek a faluba, és kimentették az égő házakban rekedt palesztinokat.

,,Ez az ügy még folyamatban van, és addig nem zárul le, amíg nem vonjuk felelősségre a zavargókat” – zárta Blut.

The post Megtalálták Gázában a mészárlások során megölt és elrabolt egyik katona maradványait first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version