Avi/ujkelet.live

A háború 334. napja, tüntetések: Tiltakozók ezrei akadályozták a forgalmat a Tel-Aviv-i Begin utcában, az Izraeli Védelmi Erők főhadiszállása előtt kedden. Immár harmadik egymást követő napja, hogy országszerte demonstrációk zajlottak, követelve a tűzszüneti megállapodás megkötését, miután a hadsereg szombat este megtalálta hat túsz holttestét Gázában, mindegyiküket nem sokkal korábban végezték ki őreik.

Egy férfi, aki Binjámin Netanjahu miniszterelnök arcát ábrázoló maszkot viselt, az utca közepén ült két táblával.

„Záradékokat tettem hozzá. A túszok meghaltak. Sajnálom” – olvasható a járdán lévő poszteren, utalva a miniszterelnök júliusban tett módosításaira az Egyesült Államok által támogatott májusi izraeli tűzszüneti javaslatban, amelyre a védelmi tisztviselők és a tárgyalócsoportok egyaránt figyelmeztettek, hogy veszélyezteti a túszok sorsát azáltal, hogy felfüggeszti vagy potenciálisan elsüllyeszti a megállapodást.


Vizsgálat: Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a rafahi alagútban meggyilkolt hat túsz kapcsán feltárta, hogy az alagút előtt álló őrszemek azonosították az irányukba mozduló izrael katonákat – és nyilvánvalóan ez okozta, hogy meggyilkolták a túszokat és elmenekültek a helyszínről, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A csapatok arra utaló jeleket talált a terepen, ahol megtalálták a túszok holttestét, hogy a Hamász őrszemei valós időben figyelték az izraeli erőket.

Ezek a következtetések jól illeszkednek a Khan Juneszből múlt hónapban hazahozott holttestek esetéhez, amikor a katonák négy terrorista holttestére bukkantak, akiket az izraeli erők támadása ölt meg az alagútba vezető bejáratok közelében.

Vasárnap Herci Halevi vezérkari főnök a Déli Parancsnokság vezetőjével, Járon Finkelman vezérőrnaggyal és a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnaggyal látogatást tett a rafahi alagútban, hogy megvizsgálja az erők helyszíni magatartását.

A hadsereg többek között ügyel arra, hogy ne menjen olyan helyekre, ahol hírszerzési információk vannak az életben lévő túszokról – ezek olyan információk, amelyeket valós időben továbbítanak a terepen lévő erőknek.

Elképzelhető, hogy a csütörtök és péntek reggel között meggyilkolt hat túsz esetében az információ nem volt teljes – így az erők nem tudhatták, hogy a túszokat fogva tartó terroristák valós időben figyelik őket.


Egyiptom: Az egyiptomi külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben elutasítja Binjámin Netanjahu miniszterelnök megjegyzéseit a Philadelphi-folyosóval kapcsolatban, és azt, hogy Izraelnek határozatlan ideig fenn kell tartania az ellenőrzést az egyiptomi-gázai határszakaszon.

„Kairó elutasítja Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentéseit, és őt tartja felelősnek a térségben tapasztalható fokozódó feszültségekért” – áll a közleményben.

A nyilatkozat visszautasítja Netanjahu állításait, miszerint Kairó megengedte a Hamász terrorszervezetnek, hogy fegyvereket csempésszen a Sínai-félszigetről Gázába, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy Egyiptom támadásával akarja elvonni az izraeli közvélemény figyelmét a háborús magatartásával kapcsolatos növekvő kritikákról.


Maradunk vagy megyünk? Egy magas rangú izraeli tisztviselő a napokban azt mondta a közvetítőknek, hogy Izrael beleegyezik abba, hogy kinvonuljon a Philadelphi-folyosóról a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás második szakaszában, jelentette tegnap este a KAN. A szavak annak ellenére hangzottak el, hogy Netanjahu miniszterelnök hétfőn kijelentette, a folyosó „meghatározza egész jövőnket”.

A Miniszterelnöki Hivatal nem cáfolta a riportot, de közölte: a kabinetnek még nem kell megvitatnia a megállapodás második szakaszának egyetlen részét sem.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar jelentős tárgyalásokat folytatott az elmúlt napokban azzal a céllal, hogy kompromisszumos vázlatot dolgozzanak ki a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról. A közvetítők szándéka szerint péntekig nyilvánosságra hozzák a vázlatot, valószínűleg Joe Biden elnök által. Éppen ezért hétfőn Dohába utazott a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea, és elképzelhető, hogy a következő napokban is folytatódnak ott a tárgyalások.

A tárgyalások részleteit ismerő forrás a KAN-nak azt nyilatkozta, hogy az izraeli álláspont magában foglalja az izraeli jelenléthez való ragaszkodást a Philadelphi-folyosón a megállapodás első szakaszában, beleértve az erők csökkentését, és a második szakaszban a folyosóról való kivonulást.

Beni Gantz, a Nemzeti Egység elnöke és a szétesett hadikabinet volt tagja kedd este sajtótájékoztatót tartott, amelyben támadta Netanjahu előző nap tett kijelentéseit. Szerinte ,,Netanjahu sorozatosan késleltette a túszalkuk előrehaladását, beleértve az első vázlatot is”.

„A Philadelphi-folyosó irányítása fontos a csempészet és a megerősödés ellen, de Netanjahu tudja, hogy a megfigyelő tornyok önmagukban könnyű célponttá teszik harcosainkat, nem szolgának az alagutak elhárítására. Netanjahu tudja, hogy van egy, a biztonsági szervezet által támogatott terv a föld alatti alagutak blokkolására, ami az igazi megoldás a folyosóra, beleértve az izraeli részvételt is, de Netanjahu ezt nem mozdítja elő biztonságilag és politikailag, és nem találkozik Szíszi egyiptomi elnökkel. Netanjahu nem tervez megoldást a Rafah átkelőre. arra a helyre, ahol a kettős felhasználású anyagok áthaladnak” – mondta Gantz, hozzátéve, hogy ha Netanjahu nem tud ellenállni a diplomáciai nyomásnak, amely szerinte megakadályozza majd, hogy Izrael visszatérjen a folyosóra, le kell mondania.

,,A Philadelphi-folyosó nem jelent egzisztenciális fenyegetést Izrael államra nézve. Irán gonosz tengelye az egzisztenciális fenyegetés számunkra” – hangsúlyozta Gantz.


Meglépett: Muthana Nadzsar, a gázai újságíró, aki a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristáival együtt betört Nir Oz kibucba, és dokumentálta az ottani mészárlást, a Rafah átkelőn keresztül titokban a Gázai övezetből Egyiptomba menekült.

Nadzsar nem sokkal azelőtt menekült el Gázából, hogy Izrael átvette az irányítást a Philadelphi-folyosó felett. Ő volt az, aki élőben közvetítette a gázai lakosoknak, amint Siri Bibaszt gyermekeivel, Kfírrel és Ariellel elrabolják a kibuc területéről és Gázába hurcolják.

Négy nappal a háború kitörése után Izrael lebombázta a házát Khan Juneszben. Nem sérült meg. A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet, mellyel Nadzsart azonosították, gondoskodott arról, hogy Egyiptomba jusson.

Nadzsar titkolta Egyiptomba való szökését, és a mai napig úgy készíti riportjait a közösségi oldalakon, mintha még mindig a Gázai övezetben lenne.

The post A 6 túsz megölése, a Philadelphi és az elmenekült riporter first appeared on Új Kelet Live.