Avi/ujkelet.live

A háború 343. napja: Az izraeli hadsereg egyik elit egysége rendkívül szokatlan rajtaütést hajtott végre Szíriában a hét elején, és megsemmisített egy földalatti precíziós rakétagyárat, amelyet Izrael és az Egyesült Államok állítása szerint Irán épített, hivatkozott a Walla hírportál három, a műveletről tájékoztatott forrást.

A vasárnapi akció volt az első szárazföldi hadművelet, amelyet az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt években végrehajtott iráni célpontok ellen Szíriában.

A gyár lerombolása jelentős csapásnak tűnik Irán és megbízottja, a Hezbollah terrorszervezet azon erőfeszítésére, hogy precíziós közepes hatótávolságú rakétákat gyártsanak Szíria földjén.

Mit mondanak: A SANA szíriai állami média arról számolt be, hogy vasárnap este heves légicsapásokat hajtott végre az izraeli légierő Szíria nyugati részén, köztük Maszjaf város közelében, amely közel van a libanoni határhoz.

  • A SANA 18 halottról, és több tucat sérültről számolt be.
  • A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont közölte, hogy a csapások egy olyan területet céloztak, ahol egy tudományos kutatóintézet található, melyben rövid és közepes hatótávolságú precíziós rakéták fejlesztésén dolgoznak.

Az akció: Három, a művelet részleteit ismerő forrás megerősítette a Wallának, hogy az izraeli légierő elit egysége, a Saldag hajtotta végre a rajtaütést és megsemmisítette a létesítményt.

Két forrás szerint Izrael tájékoztatta a Biden-kormányt az érzékeny műveletről, az Egyesült Államok pedig nem ellenezte azt.

Az izraeli különleges egység meglepte a létesítményben tartózkodó szír őröket, és többüket meg is ölte a rajtaütés során, de irániak vagy a Hezbollah fegyveresei nem sérültek meg – közölte egy forrás.

Két forrás szerint a különleges erők magukkal hozott robbanóanyagot használtak, hogy belülről felrobbantsák a földalatti létesítményt, beleértve a kifinomult gépeket is.

Egy forrás szerint a légicsapások célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy a szíriai hadsereg erősítést küldjön a térségbe.

A célpont: Két közvetlen ismeretekkel rendelkező forrás szerint az irániak 2018-ban kezdték meg a földalatti létesítmény építését a Hezbollah terrorszervezettel és Szíriával együttműködve, miután egy sor izraeli légicsapás megsemmisítette az iráni rakétagyártási infrastruktúra nagy részét Szíriában.

  • A források szerint az irániak úgy döntöttek, hogy egy föld alatti gyárat építenek egy hegy mélyén Maszjafban, mert azon izraeli légicsapásokkal nem tudnának áthatolni.
  • A források azt állították, hogy az iráni terv az volt, hogy a precíziós rakétákat ebben a libanoni határ közelében lévő védett létesítményben állítsák elő, hogy a libanoni Hezbollahhoz való szállítási folyamat gyorsan és az izraeli légicsapások kisebb kockázatával történhessen.
  • Az izraeli hírszerző szolgálatok azonosították az építési folyamatot, és több mint öt évig figyelték „Mély Réteg” kódnéven. Az izraeliek rájöttek, hogy nem tudják légicsapással megsemmisíteni a létesítményt, és szárazföldi hadműveletre lesz szükségük – mondta az egyik forrás.
  • Az izraeli hadsereg az elmúlt években legalább kétszer fontolgatta a művelet végrehajtását, de a nagy kockázat miatt nem hagyták jóvá.

A New York Times szerint a támadás végrehajtása előtt Izrael értesítette a magas rangú amerikai tisztségviselőket, köztük Michael E. Kurilla négycsillagos tábornokot, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetőjét. Vasárnap Kurilla ellátogatott az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságának földalatti haditermébe, ahol bemutatták neki a hadsereg libanoni hadműveleti terveit, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A New York Times szerint a hadművelet része volt az izraeli különleges erők merész rajtaütése, akik helikopterekről ereszkedtek le, és nyilvánvalóan dokumentumokat foglaltak le a rakétalétesítményben. A támadásban szárazföldi erőket alkalmaztak az akció összetettsége és a titkos fegyverek helyszínéről származó információk megszerzése miatt – közölték a tisztviselők, hozzátéve, hogy az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A tisztviselők szerint a rajtaütés során légicsapásokat mértek az ország északnyugati részén fekvő Maszjaf közelében lévő Tudományos Tanulmányi és Kutatóközpontra.

Helyi riport: A SYRIA TV jelentése szerint – amelynek megbízhatósága nem tisztázott – izraeli helikopterek köröztek a megtámadott területen, és kötelekkel engedték le a csapatokat. Izraeli drónok megsemmisítették a szíriai biztonsági erők összes ott tartózkodó járművét, és elvágták az összes bekötőutat ahhoz a helyhez, ahol a csapatokat ledobták.

Azt állították, hogy három szíriai meghalt az erőkkel vívott földi csatákban, több mint 15-en megsérültek, két-négy iránit pedig elfogtak. Azt is közölték, hogy a szíriai biztonsági erők megakadályozták a mentőalakulatok térségbe érkezését, a halott és sebesült katonákat pedig ismeretlen helyre szállították.

A sebesült civileket a Mazsjaf Kórházba szállították. A jelentés azt is leszögezi, hogy széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a rezsim vagy a szíriai rezsim egyes elemei segítették az izraeli hadműveletet.

Szíriai ellenzéki források szerint a támadás egyik célpontja a maszjafi Tudományos Kutatóintézet volt, ahol a hírek szerint fegyvereket gyártottak az Irán-barát milíciák számára, és ott dolgoztak az Iráni Forradalmi Gárda szakértői.

Elemzés: A Katonai Hírszerzés volt vezetője, aki jelenleg a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetét irányítja, Tamir Hayman tartalékos vezérőrnagy X-en a következőt írta: ,,Akinek értenie kell a célzást és az akcióban rejlő innovációt, megértette.”

Hayman a szíriai hadműveletről így írt: ,,Külföldi jelentések alapján Izrael komplex kommandós hadműveletet hajtott végre Maszjafban, amely bizonyítja, hogy képes elérni és megsemmisíteni egy Izraeltől távoli földalatti létesítményt.”

,,A földalatti létesítményeket, amelyek állítólag védettek a légitámadásoktól, Irán és a tengely áthatolhatatlannak tartja. Az irániak (és a Hezbollah) itt alkalmazzák a legfontosabb és legérzékenyebb intézkedéseket. Ilyenek például az urándúsító létesítmények, a precíziós fegyvergyártó létesítmények, parancsnoki létesítmények stb. A közelmúltban a Hezbollah még büszke is volt az egyik ilyen létesítményre egy általa készített videóban.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post További részletek az izraeli kommandós akcióról Szíriában first appeared on Új Kelet Live.