Avi/ujkelet.live

A háború 346. napja: Majdnem egy éve folyik a Vaskardok háború és a Gázai övezetben zajló intenzív szárazföldi hadművelet – ami egyben túszok lokalizálásához is vezetett, akiket október 7-én Gázába hurcoltak. A 12-es csatorna hétfőn, miután a katonai cenzor lehetővé tette, arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők által Gázában letartóztatott nukbás terroristák egy része segített a csapatoknak megtalálni azokat a helyeket, ahol túszokat tartottak fogva.

A publikálható és a cenzorok által megerősített adatok alapján a Szde Teiman fogolytáborban kihallgatott terroristák olyan helyszínekről adtak információkat, ahol túszokat tartottak, vagy terroristákról, akik túszokat tartottak fogva. A hadseregnek adott tájékoztatást követően a csapatok behatoltak ezekre a helyekre – és néha a terroristák el is kísérték őket az övezetbe.

A háború kitörése óta a rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyilvánosságra hozott felvételeket a Hamász terroristáinak kihallgatásairól, köztük nukbásokról, akik aktívan részt vettek a déli határközösségekben végrehajtott mészárlásban. A kihallgatások során kiderült, hogy egyértelmű utasításokat kaptak a férfiak megölésére, valamint az idősek, nők és gyermekek elrablására.

Az egyik terrorista elmesélte, hogyan ejtettek túszul civileket: ,,Azt a parancsot kaptuk, hogy öljük meg a férfiakat, különösen a fiatalokat, míg az időseket, a nőket és a gyerekeket ejtsük foglyul. Láttam, hogy motorra tettek egy 65 éves nőt, majd kijött egy 15 éves lány, csináltunk vele egy szelfit és azt mondták nekem, hogy lőjem le, a végén motorra tették, elrabolták.”

Egy másik terrorista ezt mondta a kihallgatáson: ,,Reggel bementünk, hogy foglyokat ejtsünk és a házaikban maradjunk. Ezért azt mondták nekünk, hogy ’tisztítsátok meg a házakat és ejtsetek minél több foglyot’. Aki foglyokat visz Gázába, az kap egy lakást és 10 000 dollárt, ezt mondta nekünk a parancsnok. Minél több foglyot akartak, ez volt a bemenetel célja.”

The post A Nukba terroristái új szerepben first appeared on Új Kelet Live.