Avi/ujkelet.live

A háború 346. napja, déli front: Az 5. tartalékos dandár harcosai visszatértek a manőverezéshez a 252. hadosztály alatt a Gázai övezet középső részén a Netzarim folyosón, jelentette az Izraeli Védelmi Erők hétfőn.

Az elmúlt napokban a dandár harcosai kiképző- és hadgyakorlat sorozatot végeztek. Felkészültek a nyílt és városi terepre való harcokra, és növelték hadműveleti kompetenciájukat.


Északi front: Egy Libanonból küldött drón csapódott be dél körül nyílt területen Felső-Galileában, tüzet okozva. Sérülés nem történt, tűzoltókat vezényeltek a helyszínre, akik a lángok eloltásán dolgoznak.


Hazai front: A Miniszterelnöki Hivatal egyik forrása hétfőn közölte a médiával, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök arra készül, hogy rövid időn belül kirúgja Joáv Gallant védelmi minisztert. Netanjahuhoz közeli források szerint tárgyalások folynak az ellenzéki egykor likudos Gideon Szá’árral és pártjával annak érdekében, hogy ő válthassa Gallantot a poszton. Gallant a riport megjelenésekor épp biztonsági megbeszélésen vett részt Netanjahuval a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. A Miniszterelnöki Hivatal egy órával később cáfolta a riportot.

,,Gallant leváltása a háború tetőpontján – hatalmas kockázat és a józan ész totális elvesztése” – idézett a 12-es csatorna egy magas rangú kormánytisztviselőt.

  • Gallant katonai pályafutását az elit Sajetet 13 haditengerészeti kommandós egységben kezdte. Nagyra becsült katonai stratéga, és az egykori védelmi miniszter, Ehud Barak őt választotta a hadsereg vezérkari főnökének 2010-ben. A posztot azonban nem tölthette be, miután botrányba keveredett háza és kertje közterületekre való behatolása miatt.

A riportok szerint Szá’árék visszakerülnének a Likudba és összesen négy posztot kapnának a kormányban a csatlakozásért cserébe. A tárgyalások részeként a Likud azt is ellenőrzi, hogy Szá’ár engedné-e a az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli felmentéséről szóló törvény elfogadását, amely a legfőbb akadály a kormány számára – és a fő ok Netanjahu azon vágyának, hogy eltávolítsa Gallantot posztjáról, mivel a védelmi miniszter kitart amellett, hogy széles konszenzusra van szükség. Más riportok szerint puhatolózások folynak, hogy Szá’árnak inkább a külügyminiszteri vagy az igazságügyi posztot ajánlják fel. Mióta Szá’ár frakciójával kilépett Beni Gantz Nemzeti Egység pártjából, a közvélemény-kutatások alapján nem jutna be a kneszetbe.

  • Gallant 2023. márciusában televíziós nyilatkozatot tett, és Netanjahu igazságügyi reformjának azonnali felfüggesztésére szólított, mondván, hogy ,,az egy belső szakadást hozott létre, amely egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent Izrael nemzetbiztonságára”.
  • Röviddel később Netanjahu bejelentette, hogy úgy döntött, hogy elbocsátja Gallantot, mondván, elvesztette bizalmát védelmi miniszterként.
  • Nem sokkal azután, hogy Netanjahu elbocsátotta Gallantot, országszerte több városban hatalmas tiltakozások törtek ki, izraeliek százezrei vonultak utcára.
  • Ezt követően Netanjahu meghátrált, és ideiglenesen leállította a reformot és „visszavette” Gallantot.

Rekordfeszültség uralkodik Netanjahu miniszterelnök és Gallant védelmi miniszter között az északi fronton való esetleges intézkedéssel kapcsolatban.

Netanjahuhoz közeli források vasárnap világossá tették, hogy ,,ha Gallant megpróbál meghiúsítani egy hadműveletet, akkor leváltják”.

Tegnap a heti kormányülés elején Netanjahu az északi helyzetre hivatkozva azt mondta, hogy ez ,,nem fog folytatódni, és meg kell változtatni az erőviszonyokat a határon. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lakóinkat biztonságban hazaengedjük otthonaikba.”

Az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin támogatja a korlátozott fellépést, ezzel szemben a védelmi miniszter ellenezi a rövid távú északi fellépést, és azzal érvel, hogy a rendezés érdekében ki kell meríteni a diplomáciai tárgyalásokat. Gallant úgy véli, hogy a biztonsági szerv valóban készen áll a harcra, de egy ilyen lépés ronthatja a túszok hazahozatalának esélyét, mivel az erőket Gázából kell kivonni hozzá.

The post Gallant kirúgása közelebb, mint valaha first appeared on Új Kelet Live.