SzántóGráf

A bejrúti támadás és adatok

Avi/ujkelet.live

A háború 353. napja: Az izraeli hadsereg hétfőn este célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahieh kerületében, mely állítólag a Hezbollah terrorszervezet déli frontjának parancsnokát, Ali Karakit célozta.

A szaúdi al-Hadth csatorna szerint Karaki megsebesült, de nem halt meg, más riportok szerint a likvidálás sikeres volt. Az izraeli hadsereg nem reagált még az ügyben.

Karaki maradt a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnoka, miután Izrael júliusban likvidálta Fuad Sukr vezérkari főnököt, és pénteken a terrorszervezet különleges műveleteinek vezetőjét, Ibrahim Aqilt egy bejrúti izraeli légicsapásban. Bár a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah nem nevezett ki senkit Sukr helyére, Karaki megerősödött a likvidálása óta.

Karaki vezeti a Hezbollah harcait a Litani folyótól délre és Libanon izraeli határáig. Halála újabb jelentős csapást jelentene a Hezbollah parancsnoki és irányító képességére.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter este kijelentette, hogy az izraeli hadsereg a támadásaival ,,szétzúzza” a Hezbollah infrastruktúráját és a terrorcsoport vezetője, Hasszán Naszrallah most egyedül maradt.

,,Az elmúlt nap során szétzúztuk azt, amit a Hezbollah húsz éven át épített. Naszrallah egyedül maradt a csúcson, a Radwan Erő teljes egységeit kivonták a szolgálatból, és rakéták tízezreit semmisítették meg” – mondta Gallant az irodája szerint.


Adatok: A légierő hétfőn több mint 1300 Hezbollah-célpontot semmisített meg Libanonban 650 bevetést hajtva végre 1400 munícióval.

A hadsereg olyan épületeket és helyszíneket vett célba, ahol a Hezbollah rakétákat, rakétaindítókat és drónokat tárolt, amelyek „fenyegetést jelentettek, és Izrael elleni támadásokra szántak”.

A hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján elmondta, a célpontok nagyrészt otthonokban tárolt fegyverek voltak, beleértve ,,több száz kilométeres távolságot is elérő robotrepülők, 1000 kilogrammos robbanófejjel rendelkező nehéz rakéták, 200 kilométeres hatótávolságú közepes hatótávolságú rakéták, rövid hatótávolságú rakéták és fegyveres pilóta nélküli legijárművek”.

Közzétett egy videót egy libanoni ház elleni légicsapásról, melyben a Hezbollah hadianyagot tárolt. A támadást követően egy rakéta kirepült az épületből, és eltalálta a szomszédos házat.

https://ujkelet.live/wp-content/uploads/2024/09/4975316633174387995-1.mp4
Forrás: Izraeli Védelmi Erők

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 356 halottja és 1246 sérültje van a mai izraeli légicsapásoknak.

Izrael becslése szerint a Hezbollah tulajdonában lévő nagy és közepes hatótávolságú rakéták fele megsemmisült, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Egy vezető biztonsági forrás a médiának nyilatkozva: ,,Ez csak a promó, több tízezer célpontunk van”.

Este folytatódtak a libanoni rakétatámadások, öt lövedékkel célozva Haifát és környékét. A légvédelmi rendszerek elfogták a rakéták többségét. Sérülésről nem érkezett jelentés. Több mint 200 rakétával támadták a nap folyamán Libanonból főként Észak-Izraelt.


Hogyan tovább: A kormány miniszterei ma telefonon megszavazták, hogy ,,különleges helyzetet” hirdethessenek a hátországra egész Izraelben.

Egy ilyen nyilatkozat kiterjeszti a hatóságok jogkörét az izraeli lakosságnak kiadott utasításokat illetően, lehetővé téve a gyülekezések betiltását, az oktatási tevékenység korlátozását, és ,,további utasítások kiadását, amelyek életek megmentéséhez szükségesek”. A rendelet 48 óráig érvényes, ha nem hosszabbítják meg.

Jelenleg nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság lakosságnak szóló irányelveiben.


Kérés: A Walla hírportál két izraeli és egy amerikai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok a hétvégén arra kérte Izraelt, hogy tegyen lépéseket a Libanonban lévő amerikaiak biztonsága érdekében, ha az Egyesült Államok evakuálná állampolgárait.

Az amerikai hadsereg utoljára a 2006-os háború idején evakuálta az amerikaiakat Libanonból.

A Pentagon este közölte, hogy az Egyesült Államok további erőket küld a Közel-Keletre.


Aggodalom: Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt aggasztja a libanoni helyzet eszkalálódása, és nagyon aggódik a libanoni hatóságok által jelentett nagyszámú polgári áldozat miatt, mondta szóvivője, Stephane Dujarric.

The post A bejrúti támadás és adatok first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version