Avi/ujkelet.live

A háború 356. napja, déli front: Az elmúlt héten több, az október 7-i támadásban részt vevő Hamász-terroristát likvidált az izraeli hadsereg légicsapásokkal, közölte az Izraeli Védelmi Erők délután.

Dróncsapással megölték Szulejmán Abu Lafit, aki Gázába irányuló fegyvercsempészetben vett részt, és terrortámadásokat irányított Júdea és Szamáriában. A támadásban testvére, Abdullah Abu Lafi, a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagja is életét vesztette.

Képek a frontról:

Vadászgépek egy különálló támadásban likvidálták a Nukba egyik parancsnokát, aki az október 7-i mészárlás során behatolt Izraelbe.

A hadsereg továbbá közölte, hogy a 162. hadosztály katonái az elmúlt nap folyamán mintegy 15 terroristát öltek meg a dél-gázai Rafahban.

Ma délután a légierő csapást mért a Hamász terroristáira a Gázai övezet északi részén, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek, melyet egy korábban iskoaként szolgáló létesítménybe ágyaztak be.

A terroristák a létesítményt terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására használták az izraeli csapatok és Izrael Állam ellen.

A hadsereg a támadás előtt számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát és a légi megfigyelést.


Észak Nyilai: Délután 45 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A rakétatámadás után Kfar Samai mellett tűz ütött ki:

Este körülbelül 25 rakétát lőttek ki Libanonból Alsó-Galileára. A rakéták nyílt területeken landoltak. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 45 éves férfi közepesen súlyos sérüléseket szenvedett a repeszek következtében. Röviddel a támadás után a légierő drónnal csapást mért a rakétaindítóra.

A Hezbollah terrorszervezet csütörtökön több mint 175 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.


Helyzet: Miután a hadsereg likvidálta a Hezbollah terrorszervezet légi erejének vezetőjét Bejrútban, Herci Halevi vezérkari főnök kijelentette, a hadseregnek folytatnia kell a terrorcsoport ütését.

,,Folytatnunk kell a Hezbollah támadását, évek óta várunk erre a lehetőségre” – mondta Halevi egy helyzetértékelést követően a hadsereg által kiadott közlemény szerint.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy eredményeket érjünk el, hogy további magas rangú tisztviselőket likvidáljunk, hogy meghiúsítsuk a fegyverek transzferjét, hogy [leromboljuk] a Hezbollah tűzerejét, és támadjuk egész Libanonban”.


Fake: A hadsereg este közölte, hogy legalább 17 hamis közösségimédia-profilt tárt fel, amelyet a Hezbollah terrorcsoport üzemeltetett az izraeli hadsereggel kapcsolatos információgyűjtés céljából.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők információbiztonsági osztálya által feltárt profilok megpróbálták átverni a katonákat, hogy bizalmas információkat áruljanak el tartózkodási helyükről a bázisokon illetve a csapatok bevetési helyeiről.

A profilok egy része katonának adta ki magát, a Hezbollah operatívjai pedig a hamis profilokat használva személyes kapcsolatokat építettek ki a csapatokkal a közösségi média alkalmazásokon keresztül üzenetekkel, hangfelvételekkel és videohívásokkal.


Igen/Nem: Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön kihátrált az amerikai kormánnyal való hallgatólagos megegyezésből, és elhatárolódott az ideiglenes tűzszüneti javaslattól, amelynek megfogalmazásában partner volt, jelentette tegnap este a Walla hírportál. Egy, a miniszterelnökhöz közeli forrás a repülőút során New Yorkba azt mondta az újságíróknak, hogy ,,az irány az, hogy most nem tűzszünet felé megyünk Libanonban, hanem folytatjuk a harcot a Hezbollah ellen”.

Netanjahu miniszterelnök New Yorkba tartva jóváhagyja a bejrúti likvidálást a Cion Szárnya fedélzetén:

Magas rangú amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a Netanjahuval kötött előzetes megállapodások szerint nyilatkozatot kellett volna közzétennie, amelyben üdvözli a tűzszüneti javaslatot, és kifejezi hajlandóságát annak megvitatására. Amikor azonban Netanjahu megérkezett New Yorkba, egészen más üzenetet közvetített.

„A politikánk egyértelmű – továbbra is minden erőnkkel ütjük a Hezbollahot. Nem állunk meg addig, amíg el nem érjük minden célunkat, mindenekelőtt az északi lakosok biztonságos hazaengedését otthonaikba. Ez az irányelv, a félreértések elkerülése végett” – mondta Netanjahu.

Netanjahu irányváltása, amely a kormány szélsőjobboldali minisztereinek nyilvános fenyegetései és az ellenzék támadásai után történt, Izraelt együttműködést megtagadó félként állíthatja be, és növelheti a feszültséget az amerikai kormánnyal.

  • Hajnalban, amikor Netanjahu New Yorkba indult, az Egyesült Államok, Franciaország és 10 másik nyugati és arab ország közleményt adott ki, amelyben azonnali 21 napos tűzszünetre szólított Izrael és Libanon között.
  • A közlemény szerint az Egyesült Államok és a többi ország elvárja, hogy az összes fél – beleértve a libanoni kormányt és az izraeli kormányt is – kifejezze támogatását a javaslat mellett.
  • Magas rangú amerikai tisztviselők szerint a tűzszünetről szóló megbeszélések azután kezdődtek meg, hogy hétfőn telefonbeszélgetésre került sor a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan és Ron Dermer stratégiaügyi miniszter között.
  • Az amerikai tisztviselők kijelentették, hogy a Dermerrel folytatott beszélgetés azzal az egyetértéssel végződött, hogy az ideiglenes tűzszünet a helyes lépés, és hogy az Egyesült Államok célja a tűzszüneti kezdeményezés nyilvánosságra hozatala Netanjahu New York-i érkezése előtt.
  • Kedden és szerdán intenzív tárgyalások zajlottak az amerikai kormány magas rangú tisztviselői és Dermer miniszter, valamint magas rangú libanoni tisztviselők között.
  • ,,Biden tanácsadói Dermertől azt az üzenetet kapták, hogy Netanjahu úgy gondolja, hogy az ideiglenes tűzszünet a helyes dolog, mert nem akarja, hogy belerángassák egy olyan szárazföldi invázióba, amely összeskuszálódáshoz vezethet, és alááshatja az Izraeli Védelmi Erők eddig elért eredményeit” – mondta egy forrás, aki ismeri a tárgyalások részleteit.
  • A biztonsági kabinet tegnap esti ülésén a tűzszünet kérdéséről egyáltalán nem esett szó, és a miniszterek elsősorban az izraeli hadsereg harcok folytatására vonatkozó terveiről értesültek.
  • Amikor a miniszterek elhagyták az ülést, és látták a tűzszüneti javaslatról szóló riportokat, néhányan kemény üzeneteket kezdtek közzé tenni a lépés ellen. Netanjahu már repülés közben értesült ezekről, és hivatala sietett közzétenni egy közleményt, amely szerint nincs tűzszünet, hangsúlyozva, hogy Netanjahu még nem reagált a javaslatra.
  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy Dermer és Netanjahu tudott a tűzszünetre felszólító üzenet megfogalmazásáról folyó tárgyalásokról, ,,és minden szavát ismerte”. Megjegyezte: a Fehér Ház nem tette volna közzé a tűzszünetre vonatkozó felhívást, ha nem kapja meg Netanjahutól és a libanoni féltől azt az üzenetet, hogy elvben benne vannak.

A tűzszüneti javaslatról szóló tárgyalások ma folytatódnak New Yorkban. Dermer miniszter várhatóan találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, valamint Biden tanácsadóival, Brett McGurkkal és Amos Hochsteinnel – akikkel az elmúlt napokban tárgyalt.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem adja fel a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseit. Szerinte a javaslatban nem szerepelt a tűzszünet kezdetének az időpontja, a kérdést a további tárgyalásokon kellett volna lezárni, miután mindkét fél tisztázta álláspontját a javaslattal kapcsolatban.

The post Frontok, és az igen amiből nem lett first appeared on Új Kelet Live.