SzántóGráf

Qubaiszi nem volt egyedül, és folytatódnak a támadások oda-vissza

Avi/ujkelet.live

A háború 357. napja, Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a keddi Bejrútban végrehajtott légicsapásban, mely Ibrahim Qubaiszit, a Hezbollah rakéta igazgatóságának parancsnokát célozta, meghalt a helyettese és egy másik magas rangú parancsnok is.

A csapás megölte Abbász Sarafeddine-t, Qubaiszi helyettesét és Husszein Ezzeddine-t, a rakéta igazgatóság egyik magas rangú parancsnokát, aki a hadsereg szerint közel állt a Hezbollah szintén likvidált vezérkari főnökéhez, Fuad Sukrhoz.

Egy különálló támadásban aznap megölték a Hezbollah rakéta igazgatóságának egy másik magas rangú operatívját.


Menekülés: Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az elmúlt 72 órában jóval több mint 30 000 ember, főként szíriaiak léptek át Szíriába Libanonból, az Izrael és a Hezbollah közötti határokon átnyúló erőszak fokozódása közepette.

A távozók körülbelül 80 százaléka szíriai és körülbelül 20 százaléka libanoni – mondta Gonzalo Vargas Llosa, a szervezet szíriai képviselője, hozzátéve, hogy körülbelül a fele gyerek és serdülő, és a férfiak kisebb számban kelnek át, mint a nők.

„Egy háborúban álló országból egy olyan országba lépnek át, amely 13 éve válságos konfliktussal néz szembe” – jegyezte meg.


Támadások: Izraeli vadászgépek megsemmítették a rakétavetőket, melyekkel ma reggel Haifát lőtték, valamint több tucat másik dél-libanoni Hezbollah helyszínt.

Tíz rakétát lőttek ki reggel Libanonból Tveriára és más, a Kinnerethez közeli közösségekre. A katonaság szerint a rakétát többségét a légvédelem elfogta. A mentősök helyszíni ellátásban részesítettek majd kórházba szállítottak egy 25 éves férfit, akit az elfogásból származó lehulló repeszek megsebesítettek.

Négy drónt indítottak dél körül Libanonból, melyek a tenger felől, Ros Hanikra partjainál léptek be Izraelbe. A drónokat a légvédelem elfogta. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter Cfáton tett látogatása során azt mondta, hogy a hadsereg keményen üti a Hezbollahot, és mindaddig folytatja, amíg a biztonság vissza nem tér északra.

„Az elmúlt évben, és különösen az elmúlt hetekben nagyon keményen ütjük a Hezbollahot” – mondta Gallant egy videoüzenetben az északi városból. „Folytatjuk és fokozzuk ezt az erőfeszítést – azt tervezzük, hogy biztonságot teremtünk északon, és biztonságban hazaengedjük azokat, akiket evakuáltak”.


Irán a képben: Izrael észlelte, hogy Irán fokozta a kísérleteket arra, hogy Szírián keresztül fegyvereket csempésszen a Hezbollahnak, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A szíriai repülőterek elleni támadások után a Hezbollah áttért a szárazföldi csempészetre.

Az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy tegnap kijelentette, hogy Iránból a Hezbollahnak történő fegyverszállítás megakadályozása kiemelt fontosságú.

,,Mi most Libanonban meg fogjuk akadályozni az Iránból érkező fegyvertranszferek lehetőségét, szemben azzal, amit most a Hezbollah visszavetésére teszünk” – mondta Bar a tel-nofi légibázison a tisztekkel folytatott találkozóján. „Ez egy olyan küldetés, amely a prioritások sorrendjében az első helyen áll”.

Bar tegnap a 133. repülőszázaddal légicsapásokban is részt vett Libanonban.

Az izraeli légierő tegnap csapást mért a szíriai-libanoni határon lévő infrastruktúrára, melyet a Hezbollah fegyvercsempészetre használt Szíriából Libanonba. A becsempészett fegyvereket Izrael elleni támadásokra használták.

,,Az Izraeli Védelmi Erők eltökélten azon dolgozik, hogy megakadályozza a fegyverek bejutását Libanonba és a Hezbollah felfegyverkezését.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Qubaiszi nem volt egyedül, és folytatódnak a támadások oda-vissza first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version