Avi/ujkelet.live

Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy, délutáni sajtótájékoztatóján felfedte, hogy az október 7-én kezdődött háború során az izraeli katonai erők olyan alagutakat semmisítettek meg Libanonban, amelyeket izraeli területek megtámadására szántak.

Hagari szerint a háború kezdete óta az izraeli hadsereg több tucat szárazföldi hadműveletet indított a Hezbollah képességeinek megsemmisítésére az izraeli határ közelében lévő libanoni falvakban.

,,Október 8-án a libanoni Hezbollah terrorszervezet provokálatlan támadást intézett Izrael ellen. A Hezbollah úgy döntött, hogy csatlakozik ahhoz a háborúhoz, amelyet a Hamász indított október 7-én, a dél-izraeli brutális mészárlásukkal. Azóta a Hezbollah több mint 9500 rakétát lőtt ki izraeli otthonokra; családokra és közösségekre, és 60 000 izraeli kényszerült elhagyni otthonát.

A Hezbollah nyíltan kijelentette, hogy saját, október 7-i mészárlását tervezi Izrael északi határán, még nagyobb léptékben. Ezt a tervet úgy hívják, hogy ‘Galilea Megszállása’. A Hezbollah évek óta tervezi, hogy azt fogja tenni Észak-Izraelben, amit a Hamász tett Dél-Izraelben október 7-én: megtámadja Izraelt, beszivárog a civil közösségekbe és lemészárol ártatlan civileket.

A Hezbollah térképe Galilea megszállására:

Annak érdekében, hogy a Hezbollah soha ne hajthasson végre ilyen támadást, és hogy mind a 60 000 izraeli biztonságosan visszatérhessen otthonába Észak-Izraelben, az Izraeli Védelmi Erők lépéseket tesz. A Hezbollah azt tervezte, hogy elindítja saját október 7-i támadását a dél-libanoni falvakból, ahol fegyvereiket, képességeiket és erőiket kiépítették az elmúlt két évtizedben. A Hezbollah az izraeli határ közelében lévő falvakban is alagutakat ásott az otthonok alá.

Ma feloldjuk a titkosítás alól a háború kezdete óta végrehajtott izraeli műveletek sorozatát, amelyek célja a Hezbollah terrorista infrastruktúrájának és képességeinek felszámolása az izraeli libanoni határ térségében, annak érdekében tett erőfeszítéseink részeként, hogy Észak-Izrael lakosai biztonságban visszatérjenek otthonaikba anélkül, hogy a Hezbollah fenyegetné a küszöbüket” – mondta Hagari.


HAGARI SZEMEZGETÉSE A MŰVELETEKBŐL VIDEÓKKAL

,,Ma leleplezem három különleges művelet részleteit:

Ez Majsz al-Dzsabal faluja. Ez egy libanoni falu, közel az izraeli határhoz, mindössze néhány száz méterre az izraeli Kirjat Smona várostól. A háború kezdete óta Kirjat Smona több mint 20 000 lakosságának többsége el kellett hagyja otthonát, miután a Hezbollah könyörtelen támadásai miatt célkeresztbe került.

Több száz Majsz al-Dzsabalba ágyazott terrorista célpont ellen léptünk fel, amelyek közvetlenül fenyegetik Kirjat Smona városát és a tágabb északi régiót. Majsz al-Dzsabal libanoni lakosai közül sokan elhagyták a területet a Hezbollah terrorista tevékenysége miatt.

Ennek a műveletnek a részeként hírszerzési információkat gyűjtöttünk erről a házról, a libanoni falu szélén, az izraeli határ közelében, amit itt láthatnak.

A házat a Hezbollah terroristái használták, akik földalatti infrastruktúrát ástak alatta.
 
Ezt a harci infrastruktúrát használták a terroristák fegyverek tárolására, és a tervek szerint a Hezbollah terroristáinak felkészülési területe volt, mielőtt megkísérelték volna megszállni Izrael területét. A hadművelet során a csapatok célzott rajtaütést hajtottak végre a házon, és nagy mennyiségű fegyvert tártak fel a földszinten tárolva.

Az alagsorban katonáink egy megemelt platformot találtak, amely egy földalatti alagúthoz vezető nyílást rejtett. A katonák feltártak egy 150 méter hosszú alagutat, amely nem vezetett át Izrael területére és kőbe vájták. A tevékenység végén közös földi és légi csapások során szétbontottuk az alagutat és a házat.

Egy másik példa a libanoni Kafr Kila falu a határon, mindössze néhány száz méterre az izraeli Metula közösségtől. Metula az egyik legmasszívabban támadott izraeli közösség az elmúlt évben.

Több száz csapást és hadműveletet hajtottunk végre a Hezbollah terrorinfrastruktúrája ellen Kafr Kilában, hogy elhárítsuk ezeket az izraeli családokra leselkedő fenyegetéseket, akik haza akarnak menni. Az egyik művelet során pontos hírszerzési adatokat követtünk egy földalatti alagútról, melyet a Hezbollah fegyverek elrejtésére használt.

Az izraeli hadsereg katonái célzott rajtaütést hajtottak végre ezen a házon, és a gyerekszobában végzett vizsgálat során egy földalatti alagút nyílást találtak az ágy alatt. A katonák bementek az alagútba, és egy 100 méter hosszú, kőbe vájt földalatti járatot találtak.

A csapatok átvizsgálták az alagutat, és hordókban tárolt fegyvereket találtak. Az egyik helyiségben felfedeztek egy fegyvertárolót, amelyet a tervezett invázió napján a Hezbollah akart használni. A hadművelet végén a házat, az alagutat és a fegyverarzenált földi és légi támadásokkal lebontották.

Az utolsó példa Nurit térségéből van, amely Izrael határa és a libanoni Ajta as-Sab falu között van.

A háború kezdete óta az izraeli csapatok több száz Hezbollah célpontot támadtak, köztük katonai előőrsöket, rakétavetőket és fegyverraktárakat a térségben.

Titkos technológiai eszközökkel azonosítottuk a falu közelében kiépített Hezbollah harci létesítményt és földalatti előkészítő területet. Az itt látható létesítmény harci lövészárkokat tartalmazott, föld felett és alatt.

Ez a hálózat egy földalatti alagúthoz csatlakozik, amely fegyverraktárat, parancsnoki és irányító központot, valamint a Hezbollah terroristái számára felkészülő- és lakótereket tartalmazott.

Így nézett ki a létesítmény az izraeli hadsereg katonáinak testkameráival rögzített felvételek alapján. Katonáink találtak egy hozzáférési pontot egy alagúthoz, amely a föld alá nyúlik, a libanoni falu irányába. A katonák mélyen bementek az alagútba, ahol nagyszámú fegyvert találtak a lakó létesítményekben. A művelet végén a Hezbollah által sok éven át épített infrastruktúrát közös földi és légi tevékenység útján felszámolták.

A talált fegyverek:

Azok a műveletek, amelyeket ma feltártunk, csak néhány tucatnyi művelet, amelyeket a jövőben nyilvánosságra hozunk, beleértve a Hezbollah stratégiai eszközeinek és képességeinek megsemmisítését”.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mint kiderült, a több mint 70 kisebb rajtaütésen a különleges erők hírszerzési információkat gyűjtöttek, és számos Hezbollah állást, alagutat és iráni gyártmányú fegyverek ezreit semmisítették meg, amelyeket a terrorcsoport Izrael megszállására használt volna.

A katonák csendben elérték a Hezbollah mintegy 1000 helyszínét Dél-Libanonban, ezek egy része több kilométerre volt a határkerítéstől, köztük alagutak és bunkerek, ahol a terrorcsoport fegyvereket tárolt. A helyszíneket libanoni falvakban és erdős területeken lokalizálták.

A rajtaütéseket a háború kezdete óta csinálják, miután a hadsereg közölte, hogy sikerült visszaszorítania a Hezbollah elit Radwan erejét a határvidékről, így az izraeli kommandósok szinte észlelés nélkül bejutottak Libanonba. A rajtaütések során nem volt közvetlen összecsapás a Hezbollah operatívjaival.

Az Izraeli Védelmi Erők értékelései szerint a Radwan mintegy 2400 terroristája és a Palesztin Iszlám Dzsihád további 500 terroristája – a Radwan által kiképezve – várakozott dél-libanoni falvakban, hogy megtámadják Izraelt a Hamász október 7-i támadása utáni napokban.

Az Északi Parancsnokság számított egy invázióra Libanonból, és megerősítette védelmét. A következő hetekben számos csapást mért a Hezbollah operatívjaira és a határ menti helyszínekre, aminek következtében a Radwan terroristáinak ezrei vonultak vissza több kilométerre.

A kommandósok, köztük a harcmérnökök által végrehajtott rajtaütések a katonaság szerint néha három-négy napig tartottak. Összesen 200 éjszaka értékű műveletet hajtottak végre.

A katonaság több tucat fegyvert mutatott be a nemzetközi média újságíróinak, köztük gépkarabélyokat, géppuskákat, RPG-ket, páncéltörő rakétákat, robbanószerkezeteket, aknákat, aknavetőket, valamint olyan felszerelést, mint a walkie-talkie-k (amelyek nem robbantak fel), amelyeket a kommandósok a Hezbollah alagutakban és bunkerekben találtak.

Katonai tisztviselők szerint a megtalált fegyverek kevesebb mint 1 százalékát képezték annak, amit a Hezbollah helyszínein találtak. Gyakorlatilag nehéz volt a katonáknak nehézfegyverek tucatjait az országba szállítani a nehéz terepen, de néhány katona mégis vállalta a kihívást.

A hadsereg arra a megállapításra jutott, hogy bár a kommandós hadműveletei sikeresek voltak, ez nem elég ahhoz, hogy elérje Izrael háborús céljainak új pontját – az északi lakosok hazaengedését az otthonaikba.

Ezért a hadsereg ,,korlátozott, lokalizált és célzott razziákat” indított Dél-Libanonban, amelyeket egy egész hadosztály hajtott végre, hogy lerombolja a Hezbollah infrastruktúráját a határ menti térségben.

A hadműveletnek nagyjából ugyanazok a céljai, mint a kommandós razziáknak, de most már a hadsereg kevésbé hallgathat tevékenységéről, és elpusztíthatja az alagúthálózatokat és más olyan helyszíneket, amelyeket általában nem tudnak végrehajtani a csendesen működő kis erők. Korábban a hadsereg légicsapásokkal támadta az érintett Hezbollah helyszíneiket, miután a csapatok kivonultak.

Katonai tisztviselők azt mondták, arra törekszenek, hogy az offenzíva a lehető legrövidebb legyen, csak néhány hétig tartson. A hadseregnek nem áll szándékában Dél-Libanonban maradni, ehelyett azt tervezi, hogy a terrorcsoport elleni szárazföldi hadművelet után megerősíti a határ védelmét és megfigyelését, és gondoskodik arról, hogy a Hezbollah ne térjen vissza a térségbe.

A hadsereg esélyt lát arra, hogy a Hezbollah elleni csapások, amelyek kiiktatták a teljes felső vezetést, az erőegyensúly megváltozásához vezethetnek Libanonban, és a kormány visszaszerzi az ellenőrzést az ország területein, különösen a déli részein az Irán által támogatott terrorcsoport kezéből.

Ennek ellenére az izraeli hadsereg úgy értékeli, hogy a Hezbollah továbbra is rendelkezik rakéta képességekkel, amit a ma reggeli, Izrael középső részére küldött, mely két személy sérülését eredményezte. Katonai tisztviselők szerint a hadseregnek nem az a célja, hogy ,,lecsapolja az óceánt” és megsemmisítse az utolsó rakétát ia, hanem azon fog dolgozni, hogy amennyire csak lehetséges, meggyengítse a terrorcsoportot.

The post Bréking: A háború kezdete óta a hadsereg több tucat rajtaütést hajtott végre Libanonban first appeared on Új Kelet Live.