Avi/ujkelet.live

A háború 364. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy két katonája elesett, 24 pedig megsérült egy csütörtök hajnali dróntámadás következtében. A háború kezdete óta elesett izraeli katonák száma 726.

Daniel Aviv Haim Szofer őrmester Askelonból, a Golani-dandár 13. zászlóaljának harcosa, 19 éves volt. Tal Dror szakaszvezető Jeruzsálemből, egy IT-specialista a Golani-dandár 13. zászlóaljánál, 19 éves volt.

A hadsereg előzetes vizsgálata szerint két robbanó drónt indítottak Irakból csütörtökön hajnalban, az egyiket elfogták a légvédelmi rendszerek, a másik egy katonai bázison csapódott be a Golán-fennsík északi részén.

A hadsereg vizsgálja, miért nem aktiválták a riasztást a bázison.

A két megölt katona mellett 24 másik megsérült, közülük kettő állapota súlyos, egyé közepesen súlyos, a többiek pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A katonákat kórházba szállították, családjaikat értesítették.


Szárazföldi manőver Libanonban: A hadsereg délután tájékoztatást adott a dél-libanoni célzott és lokalizált szárazföldi manőveréről.

  • A művelet célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának lerombolása a határterületen, különösen az Izraellel szomszédos falvakban, hogy lehetővé tegyék az északi lakosok hazatérését.
  • A hadsereg a lehető leggyorsabban, akár néhány héten belül véget kíván vetni a műveleteknek.

A művelet hétfőn éjszaka vette kezdetét, és eddig több mint 250 Hezbollah-operatívot öltek meg. A likvidáltak között van legalább öt dandárszintű parancsnok, tíz századparancsnok és hat szakaszparancsnok.

A 98. és 36. hadosztály jelenleg több, az izraeli határhoz közeli libanoni faluban van bevetve, ahol a hadsereg szerint a csapatok nagy mennyiségű fegyvert és infrastruktúrát találtak, amelyeket a Hezbollah hagyott hátra.

Katonai értékelések szerint több mint félmillió libanoni civil menekült el Dél-Libanonból az izraeli hadsereg evakuálási figyelmeztetései után.

A csapatok többnyire páncéltörő rakéta- és aknavetőgránátos támadásoknak vannak kitéve a műveletek közepette, bár számos közelharcra is sor került.

Egy tegnapi incidensben az ejtőernyősök megöltek mintegy 15 Hezbollah-operatívot, akiket épületekben és alagút bejáratokban azonosítottak egy dél-libanoni faluban. Az összecsapás során egy katona megsebesült.

Dél-Libanonban a szárazföldi hadműveletek közepette a Hezbollah több mint 2000 helyszínére mértek légicsapást.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 2 katona elesett, 24 megsérült egy iraki dróntámadás következtében first appeared on Új Kelet Live.