Avi/ujkelet.live

A háború 369. napja: Az Al-Akhbar libanoni újság, a Hezbollah terrorszervezet szócsöve tegnap este azt állította, hogy a libanoni biztonsági erők letartóztattak egy Jehosua Tartakovszky nevű izraeli állampolgárt Bejrút Dahieh kerületében. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izraelben ma megerősítették a letartóztatást.

Izrael és Libanon között nincs diplomáciai kapcsolat, és háborúban állnak egymással.

A jelentés szerint Tartakovszky az elmúlt két hétben brit útlevéllel érkezett Bejrútba „oknyomozó újságíróként”, más újságírókkal együtt. De viselkedése gyanút keltett, letartóztatták és a holmijait átkutatva megtalálták izraeli útlevelét. Ezenkívül, amikor az interneten rákerestek a nevére, két cikket találtak az izraeli radikális baloldalhoz kapcsolódó „Zo Haderech” weboldalon.

A Ynet hírportál szerint Tartakovszky, egy volt ultraortodox Jeruzsálemből, a Brown Egyetemen és az LSE-n végzett. A közösségi oldalai szerint nem ez az első alkalom, hogy Bejrútba látogatott, ahova izraelieknek tilos a belépés.

Barátai azt mondják, hogy mindig ,,furcsa szerzet” volt. Egyikük úgy jellemezte, mint aki ,,mindig megváltoztatta a véleményét. Egyik nap szélsőjobboldali, a másikon szélsőbaloldali. Nem lehetett kiigazodni rajta. Egyik barátja sem lepődött meg, amikor letartóztatták Libanonban.” Korábban a szélsőjobboldali Otzma Jehuditottámogató posztokat rakott fel, de barátai baloldaliként írják le, aki ,,ellenzi a háborúkat”.

The post Letartóztattak egy izraeli állampolgárt Bejrútban first appeared on Új Kelet Live.