Avi/ujkelet.live

A háború 374. napja: A légierő délután közzétette vizsgálatának megállapításait a négy Golani katona halálát okozó Hezbollah-dróntámadás ügyében.

Tegnap este három drón szivárgott be Libanonból. Kettőt elfogtak a tenger felett, a harmadiknak, valószínűleg mert alacsonyan repült, elvesztették a nyomát. Fél óra múlva érkezett a jelentés a robbanásról, a közép-izraeli Binjamina térségében a Golani-dandár kiképzőbázisának étkezőjében.

  • Rövid hatótávolságú rakétákat lőttek ki Libanonból északra, három precíziós rakétát Haifa felé és három drónt. Az egyik drónt a haditengerészet, a másikat a Vaskupola fogta el.
  • Két kísérlet történt a harmadik drón elfogására. Repülőgépek és helikopterek üldözték, és kétszer lőttek rá. Az elektronikus hadviselési intézkedések sem váltak be. Akkótól 48 kilométerre északkeletre tűnt el a radarokról. Azt feltételezték, hogy lezuhant.
  • A szóban forgó Iránban gyártott Szajjad 107 típusú Hezbollah drón 3-5 kilogrammos robbanófejjel rendelkezik.
  • Becslések szerint a drón becsapódási helye a bázis étkezőjében előre meg volt határozva, ráadásul az időpont 19 óra után volt, amikor több tucat Golani újonc volt az étkezőben.

A háború során mintegy 1200 drónt lőttek ki Izraelre, és 221 jutott át Izrael védelmén, ami azt jelenti, hogy a védelmi rendszer 80%-os sikeraránnyal működik.

A légierő parancsnoka elrendelte a rendszer érzékenységi szintjének fokozását a drónfenyegetések elhárítása érdekében – ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken több riasztás lesz, és több lesz a téves riasztás is. Továbbá egy drónról csak akkor állapítják meg, hogy lezuhant, amikor erre bizonyíték van.

Az izraeli légierő célul tűzte ki a Hezbollah dróngyártásáért, karbantartásáért és üzemeltetéséért felelős 127-es egység teljes felszámolását. Az egység minden tagjának likvidálására tett erőfeszítések most elsőbbséget élveznek a hírszerzés és a légitámadások szempontjából.


A Hezbollah bunkerében: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közzétett egy videót egy dél-libanoni faluban található 800 méter hosszú földalatti alagútról, amelyet a Hezbollah elit Radwan Erő egysége használt parancsnoki központja részeként. A létesítményben gyülekezve és félkészülve, a terroristák Izrael településeit támadták volna meg a „Galilea meghódítására” irányuló terv részeként, mely október 7-nél nagyobb mészárlást takar.

A létesítmény elleni razziában a csapatok összecsaptak egy terroristával, aki elbarikádozta magát a főhadiszálláson. Drónnal likvidálták.

,,Amikor ideértünk, még minden meleg volt. Három-négy napja találtuk, a kávé még friss volt… Harcok folytak itt a Hezbollah terroristáival, aztán bevonultak az erőink” – mondta Hagari. „Van itt egy konyha, amit a Hezbollah épített. A termékek még mindig itt vannak: hús, Ninja [elektromos főzőedény], hűtőszekrény – minden készen áll. Néhány napja még laktak itt. A tárolórekeszben olyan mennyiségű konzerv volt, amely egy zászlóaljat el tudott látni.”

A 91. hadosztály parancsnoksága a Jahalom elit harcmérnöki egység harcosaival együttműködve számos fegyvert találtak a földalatti komplexumban, köztük tüzérségi lövedékeket, motorkerékpárokat, további alagút nyílásokat és eszközöket, amelyeket a terroristák használtak a hosszú távú tartózkodáshoz – például konzervek, konyhai eszközök és lakóterek.

,,Azt tervezték, hogy ezekkel a motorkerékpárokkal bemennek Kirjat Smonába, Jiftachba, falvakba és posztokra Izraelen belül, és mészárlást hajtanak végre. Alig néhány napja még itt voltak.”


Déli front: Az izraeli hadsereg este bejelentette, hogy a 19 éves Koren Bitan őrmester Ros Haajinból, a Biszlamach-dandár 450. zászlóaljának harcosa elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban.

Halálával 354-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.


Segélyek be: Az izraeli hatóságok szerint ma humanitárius segélyeket engedtek be a Gáza övezet északi részére, ami úgy tűnik, az első alkalom azóta, hogy a hadsereg új offenzívát indított a területen, figyelmeztetéseket vonva maga után az ENSZ-től és az Egyesült Államoktól egy közelgő humanitárius katasztrófára.

Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának 30 lisztet és élelmiszert szállító teherautóját engedték át az asdodi kikötőből az Erez átkelőn keresztül a Gázai övezet északi részébe, közölte a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT).

„Hangsúlyozzuk, hogy az összes humanitárius segélyt alapos biztonsági ellenőrzéseket követően engedték át” – olvasható a nyilatkozatban, mely megjegyzi, hogy Izrael nem akadályozza meg a segélyek, különösen az élelmiszer beengedését, és „továbbra is a nemzetközi joggal összhangban” fognak intézkedni ,,a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius válasz elősegítése és támogatása érdekében”.


Kairói út: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar tegnap találkozott az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a találkozó főleg a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások előmozdításával foglalkozott, valamint a kapcsolatok erősítéséről az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó és a Rafah átkelő kérdése körül kialakult feszültségek után.

A londoni székhelyű Al-Araby Al-Dzsadid katari tulajdonú újság egyiptomi forrásokra hivatkozott, mondván, Bar arra kérte Egyiptomot, hogy küldjön üzenetet Iránnak, amely jelzéseket tartalmazott a ballisztikus rakétatámadásra várt izraeli válaszra vonatkozóan, és óva intett egy iráni ellenreakciótól.

Az újság arról is beszámolt, hogy Bar és az egyiptomi hírszerzés vezetőjének találkozója azzal az egyetértéssel ért véget, hogy nehézségekbe ütközik a túszalku és a tűzszünet elérése Gázában, és a patthelyzet valószínűleg az amerikai elnökválasztás után is folytatódik.


Bejrút nincs elfelejtve: Az izraeli hadsereg négy napja nem támadott Bejrútban a politikai kör utasítására, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Az utolsó támadást a városban csütörtök délután hajtották végre a Hezbollah magas rangú tisztviselője, a Wafiq Szafa ellen, és több tucat ember halálát eredményezte.

A katonai szóvivő a riportra reagálva kijelentette, hogy ,,az izraeli hadsereg rendezett terv szerint és a politikai kör utasításai szerint harcol a háború céljainak elérése érdekében. Nem kommentáljuk az Izraeli Védelmi Erők és a politikai kör közötti párbeszédeket”.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, aki egy hete járt Izraelben, arra kérte a vezérkari főnököt, hogy az izraeli hadsereg ne támadja Bejrútot. A vezérkari főnök a kérést a politikai kör elé tárta. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerdán Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során szintén azt kérte, hogy az izraeli hadsereg ne hajtson végre támadást Bejrútban.

Egy politikai forrás a jelentésre reagálva azt mondta, hogy ,,ez abszolú hazugság. Izrael bárhol fenntartja a cselekvés szabadságát Libanonban – a célpontok elhelyezkedésétől függően”.

Netanjahu miniszterelnök hétfőn ellátogatott a Golani kiképzőbázisára, ahol a Hezbollah drónja négy katonát ölt meg, és azt ígérte, hogy folytatja az Irán által támogatott libanoni terrorcsoport támadását, többek között Bejrútban is.

„Kemény hadjáratot folytatunk Irán gonosz tengelye ellen, amely teljesen el akar pusztítani minket” – mondta Netanjahu. „Nem fog sikerülni. Folytatjuk a harcot. Fájdalmas árat fizetünk, de óriási eredményeket értünk el – és folytatjuk. Csak hogy világos legyen: továbbra is kíméletlenül ütni fogjuk a Hezbollahot Libanon minden részén – Bejrútban is”.

The post A dróntámadás vizsgálata, a Hezbollah bunkere belülről és üzenetek first appeared on Új Kelet Live.