SzántóGráf

Rakétatámadások Libanonból, UNIFIL van de minek, és jön a THAAD

Avi/ujkelet.live

A háború 374. napja: Délelőtt folytatódtak a rakétatámadások Libanonból a Haifa-öböl térsége ellen. Kora reggel egy rakétát lőttek ki, mely nyílt területen landolt. Röviddel 10 óra előtt pedig körülbelül tízet. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek valamint egy nyílt területen landolt.

Miután bejelentés érkezett lehulló repeszekről két helyszínen Haifán, a Magen David Adom mentőszolgálat csapatai elindultak átfésülni a környéket.


UNIFIL: A Hezbollah terrorszervezet céltudatosan használja a polgári infrastruktúrát Dél-Libanonban, és terror posztokat állít fel az ENSZ dél-libanoni békefenntartói (UNIFIL) közelében.

A videóban szereplő földalatti Hezbollah-poszt csupán 100 méterre volt az UNIFIL bázisától.

Az UNIFIL-t 1978-ban hozták létre egy izraeli invázió után Libanonban.

Izrael és a Hezbollah terrorszervezet 2006-ban egy véres, 34 napig tartó háborúban küzdött meg egymással. Körülbelül 165 izraeli és 1200 libanoni halt meg a konfliktus alatt, amely egy ENSZ által közvetített tűzszünettel végződött.

A megállapodás, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. sz. határozata, a libanoni katonai csoportok leszerelését, és a nekik szánt fegyverszállítmányok leállítását rendelte el. Ezen felül kikötte, hogy Libanonban csak a libanoni nemzeti hadsereg és az ENSZ békefenntartói lehetnek jelen, mint fegyveres erők.

Izrael és az Egyesült Államok támogatja az erőket, ugyanakkor kritizálja is őket, mert kudarcot vallottak annak megkadályozásában, hogy a Hezbollah megszilárdítsa katonai jelenlétét Libanon déli részén, Izrael határánál.


Jön a THAAD: Az Egyesült Államok hadserege kifinomult rakétavédelmi rendszert helyez üzembe, amerikai katonákkal működtetve, hogy megerősítse Izrael védelmét egy esetleges új iráni ballisztikus rakétatámadás előtt, közölte vasárnap a Pentagon.

,,Az elnök utasítására [Lloyd] Austin védelmi miniszter engedélyezte egy Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) üteg és az amerikai katonai személyzet hozzá tartozó legénységének kihelyezését Izraelbe, hogy segítsék Izrael légvédelmének megerősítését” – mondta Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára.

A lépés rávilágít Izrael egyre növekvő függőségére nemcsak az amerikai fegyverektől, hanem az amerikai katonai műveleti segítségtől is. Ez azt is jelenti, hogy az amerikai katonák aktívan részt vehetnek az Izrael és Irán közötti harcokban izraeli földön.

A Walla hírportál izraeli tisztviselőket idézett, mondván Izrael kérte a rakétavédelmi rendszert, eltérve Binjámin Netanjahu miniszterelnök régóta hangoztatott politikájától, miszerint „Izrael saját maga védi meg magát”.

,,Egy régóta fennálló hadműveleti tervet aktiváltunk. Nem sokan gondolták, hogy ez valaha meg fog történni” – mondta egy izraeli tisztviselő a Wallának. A híroldal megjegyezte, hogy ez annak a jele is lehet, hogy a Nyíl és Dávid Parittyája elfogó készletei jelentősen kimerültek Irán október 1-jei ballisztikus rakétatámadása miatt.

Izraeli tisztviselők szerint a biztonsági kabinet még nem hozott végleges döntést az iráni rakétatámadásra adott izraeli válasz időzítéséről és kiterjedéséről.

Joe Biden elnök és Netanjahu közelebb került ahhoz, hogy megegyezzenek Izrael Iránnal szemben tervezett megtorlásának hatóköréről.

Mind az amerikai, mind az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az összecsapás folytatódni fog, és az Egyesült Államoknak és Izraelnek együtt kell működnie a lehetséges iráni válasz visszaverésében.

The post Rakétatámadások Libanonból, UNIFIL van de minek, és jön a THAAD first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version