Megvan a növény, amely gyógyíthatja a rákot
A Hirosimai Egyetem kutatói megállapították, hogy a banánlevelekből izolált baktériumokkal fermentált sztívia-kivonat képes elpusztítani a hasnyálmirigyrák sejtjeit. Eközben az egészséges vesesejteket érintetlenül hagyja. A sztívia rákellenes hatása új terápiás lehetőségek előtt nyithat utat.

sztívia nem csupán kalóriamentes cukorhelyettesítőként ismert. A Hirosimai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a banánlevelekből nyert baktériumokkal fermentált sztívia-kivonat hatékonyan pusztítja a hasnyálmirigyrák sejtjeit. A sztívia rákellenes hatása rengeteg beteg életét mentheti meg. Az eredményeket az International Journal of Molecular Sciences folyóirat közölte.

A sztívia rákellenes hatása már korábban is ismert volt, az aktív összetevőt azonban csak most sikerült azonosítani.
A sztívia rákellenes hatása már korábban is ismert volt, az aktív összetevőt azonban csak most sikerült azonosítani.
Fotó: SOUMYABRATA ROY / NurPhoto

 

Világszerte egyre több a hasnyálmirigyrákos eset, és magas a betegség halálozási aránya. Az ötéves túlélés esélye kevesebb, mint 10 százalék”

– mondta Narandalai Danshiitsoodol docens. A kutató kiemelte, hogy a hagyományos kezelések – mint a műtét, a sugár- és kemoterápia – gyakran nem bizonyulnak elég hatékonynak, ezért különösen nagy szükség van új, gyógynövény-alapú rákellenes szerekre.

Sztívia rákellenes hatása: lázasan keresték a hatóanyagot

Korábbi kutatások során már felvetődött, hogy a sztíviának rákellenes hatása van, de az aktív összetevőket mostanáig nem sikerült azonosítani.

  • A friss megfigyelések szerint a fermentációval új, bioaktív vegyületek jönnek létre a sztívia-kivonatban.

„Mikrobiális fermentációval jelentősen erősíthetjük a növényi kivonatok hatásait” – hangsúlyozta Sugiyama Maszanori professzor, aki laboratóriumában több mint 1300, növényi alapanyagokból származó baktériumtörzset vizsgált már. A fermentált és nem fermentált sztívia-kivonatok összehasonlítása segített megtalálni a rákellenes hatást fokozó kulcsvegyületeket.

A rákos sejtek elpusztításának kulcsa

A kutatók a sztívia leveleit a Lactobacillus plantarum SN13T baktériumtörzzsel fermentálták. Az erjesztett kivonat (FSLE) hatását hasnyálmirigyrák-sejteken és egészséges emberi vesesejteken tesztelték.

„Az FSLE jóval erősebb citotoxikus hatást fejtett ki a ráksejtekre, mint a nem fermentált kivonat, miközben az egészséges sejteket alig befolyásolta” – mondta Sugiyama professzor. Hozzátette: az erjesztett sztívia-kivonat még a legmagasabb koncentrációban is csak minimális mértékben károsította az egészséges sejteket.

Ennek az aktív összetevőnek köszönhető a sztívia rákellenes hatása

A kutatás során felfedezték, hogy a klorogénsav-metilészter (CAME) nevű vegyület jelentős rákellenes hatással rendelkezik. Erjesztéssel a kivonatban a klorogénsav koncentrációja hatszorosára csökkent, ami mikrobiális átalakulásra utal.

Ez a hatás feltehetően a baktériumtörzs egyedi enzimjeinek tulajdonítható. A CAME jóval hatékonyabban idézi elő a ráksejtek pusztulását, mint önmagában a klorogénsav”

– magyarázta Danshiitsoodol. Hozzátette: a CAME jelentősen fokozta a sejthalált előidéző folyamatokat, ami végső soron a ráksejtek pusztulásához vezetett.

Állatkísérletek következnek

A következő lépésben állatkísérletekkel vizsgálják az FSLE hatékonyságát.

Tanulmányunk megmutatta, milyen fontos szerepet játszik a Lactobacillus plantarum SN13T baktérium a növényi kivonatok erjesztésében. Az eredményekkel új probiotikum-alapú daganatellenes eljárások fejleszthetők ki”

– foglalt össze Danshiitsoodol. A kutatás eredményei reményt nyújtanak a jövőbeni, hatékonyabb és kevésbé toxikus rákellenes terápiák kifejlesztésére.