A tökéletes sólet
sólet

Hozzávalók

A tökéletes sólet

1174

Kalória

89.8g

Fehérje

105.6g

Szénhidrát

43.3g

Zsír

411.7g

Víz

362.4g

Koleszterin

24.4g

Élelmi rost

5g

Cukor

Sóletfesztivál

Elkészítés

A tökéletes sólet

  1. Egy nagy kanálnyi liba- vagy kacsazsíron pirítsuk körbe a marhahúst, sózzuk, borsozzuk közben. Húsfronton érdemes nyers és füstölt húsokat vegyesen használni. A sertés ugye tilos, de marha, kacsa, liba nyugodtan mehet bele. Érdemes szem előtt tartani húsvásárlásnál, hogy sokáig fog sülni, így inasabb, picit zsírosabb húst válasszunk, ami nem fog kiszáradni.
  2. Vegyük ki a marhahúst, miután kellően megpirultak. Öntsük a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és futtassuk át. Érdemes némi füstölt fűszerpaprikával is összekeverni párolás után, eszméletlen plusz ízt fog neki adni!
  3. A sólet bőségességét a húsok mellett a belefőzött, nagy mennyiségű bab és gersli is garantálja. A bab lehet fehér, tarka vagy a kettő keveréke, és érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben puhuljon. A gerslit ezzel szemben áztatni nem kell, de ajánlott átmosni használat előtt, különben megszínezheti az ételt, ráadásul így biztos pergős lesz megfőve is.
  4. A sóletkészítés leghosszabb része (persze a sütést nem számítva) a rétegezés, ami a többi előkészítési fázishoz hasonlóan nem nagy munka. Vegyünk elő egy nagy, sütőbe tehető edényt. Alulra mindenképpen a párolt hagymák kerüljenek, erre jöhet a körbepirított marhahús, majd felváltva rétegezve az átmosott gersli és a lecsepegtetett bab.
  5. A rétegezést mindenképpen a füstölt hússal zárjuk, és érdemes pár tojást is a tetejére tenni, ami az étellel együtt készre fő.
  6. Végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ujjnyi magasan ellepi, és sózzuk meg alaposan. Lefedve süssük 130-140 fokon legalább 5-6 órán át, de kicsit alacsonyabb hőfokon hagyhatjuk akár egy éjszakán keresztül is sülni.
  7. A kész sóletet úgy tálaljuk, hogy minden hozzávalóból jusson a tányérokba. A tojásokat megpucoljuk, és félbevágva a kitálalt sóletre tesszük. Sálom, és jó étvágyat!