Kevesen tudják, viszont ösztönösen ráérzünk – az alma a magyar narancs. Minden része a héja és a magja is gyógyhatású. Noha az utóbbi két részt ritkán fogyasztjuk.
Ajánlatos az almát jól megmosva héjával fogyasztani. Harapni, mert fogerősítő és tisztító hatású. Felsorolni is hosszú, hogy a friss gyümölcsben mennyi fontos vitamin rejtőzik.
Élettani hatása egyszerűen szólva – mindenre jó. Ráadásul fogyaszt mivel elősegíti az emésztést.
Mi közben ilyenkor a narancsot és banánt vagy a mandarint eszük, megfeledkezünk az ősi bölcsességről, miszerint mindenkinek olyan gyümölcsöt kell fogyasztani amelyik a környezetében természetes módon megterem.
Ennyit az aranyalmáról. Amit valamikor az átkosban vagonszámra exportáltunk Szabolcsból as nagy Szovjetunióba és még a nyugati piacokra egyenként előre csomagolva.
Majd jött egy nagyokos és a jól termő fákat egy pillanatnyi értékesitési gond miatt kivágatta.
Valamikor nemrégiben voltam az olaszországi dél tirolban, ahol a hegyek hegyek hátán tornyosulnak. Ott bezzeg ezerszámra találhatók az almaültetvények. Elmondták, hogy egy hektárból megél egy család és nem is akárhogyan. Szövetkezetbe tömörültek a gazdák és a termést – megnéztük hatalmas hűtőházakban tárolják , csomagolják és többféle módon feldolgozzák. Aszalják, ivólevet és lekvárt is készítenek. Kultusza van a gyümölcsnek noha ebben az országban délen hatalmas narancsligetek is léteznek.
Valami nálunk almaügyben el lett cseszve. Almaügyben is.
szantograf.hu