A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja idén már túllépett az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutatott néhányat, és vendégül hívta a környező országok sztárséfjeit, hogy mást ne mondjunk, itt volt a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, Szlovéniából . Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatta a kulináris kalandorokat, ahol ezúttal a mangalica és az eper került a figyelem középpontjába.
Mindenből a legjobbat – már a határokon túlról is
Az elmúlt években egymás szomszédságában sorakoztak Magyarország legkiválóbb éttermei, így egy kisebb séta közben megkóstolhattuk az egész ország legjobb séfjeinek kínálatát, a trendi vidéki konyháktól a Michelin-csillagos éttermekig. Idén sem kell sokat gyalogolnunk, sőt már az országhatárainkon is átléphetünk, hiszen a Gourmet a régió kulináris színterének legjavából is hív vendégeket Budapestre. Az éttermeken túl természetesen idén is jelen lesznek a legjobb hazai cukrászdák, borászatok, sörfőzdék, pálinkakészítők, és a kézműves élelmiszerek széles választéka is megtalálható itt. A képekhez nem kaptam szöveget. Az Olvasók fantáziájára bízom, mit is vélnek itt a tálon. Magam is besegítek a találgatásba. .
Mangalica és eper
Míg a korábbi években egy-egy étel került középpontba, tavaly már két alapanyagra fókuszált a fesztivál. Idén saját specialitásaik mellett ismét két alapanyagból, ezúttal mangalicából illetve eperből készült fogásokkal készülnek a legjobb hazai éttermek séfjei.
Színes programkavalkád hazai és nemzetközi sztárokkal
A különböző kiállítók mellett a korábbinál is színesebb programkínálat szórakoztatja majd a nagyérdeműt, amelyben a hazai gasztronómia legnagyobbjai és gasztrocelebek mellett immár a nemzetközi konyha kiemelkedő alakjai is feltűnnek majd. A felsorolás nem kisebb névvel indul, mint az év elején a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfje, továbbá itt lesz a regionális konyha másik jeles képviselője, Wojciech Amaro, aki sokáig a világ két kiemelkedő séfje, Ferran Adriá (El Bulli) és Rene Redzepi (Noma) mellett dolgozott. Később saját éttermével megszerezte Lengyelországnak az első Michelin-csillagot, a világ legjobb éttermeit számontartó „The world’s 50 best restaurants” listáján pedig a régió egyik felfedezettjeként szerepel. Szinten a Gourmet vendége lesz Anna Olson, világhírű cukrász, a Food Network TV műsorok sztárja, számos bestseller szerzője, és – mások mellett – bemutatót tart az ázsiai konyhájáról ismert pozsonyi Fouzoo étterem is. A hazai felhozatalt illetően természetesen minden napra jut egy-egy Michelin-csillagos séf és színpadra lép a fantasztikus helyezést elért Széll Tamás és a magyar Bocuse d’Or csapat is. A gasztroszínpadon szerepel majd többek között Bernáth József, Steiner Kristóf, Gianni, de fellép Till Attila is.
Exkluzív vacsorák és workshopok
Idén nemcsak a színpadon, de exkluzív vacsorák keretében is találkozhat a közönség a legjobb séfekkel, Ana Roš, Wojciech Amaro, valamint Széll Tamás menüire érdemes lesz már előzetesen jegyet váltani, de lesz magyar Michelin all-star, illetve legjobb vidéki séfek által prezentált vacsora is. A színpadi programokon és exkluzív vacsorákon túl, az Electrolux jóvoltából ismét lesznek workshopok, ahol a szakma legjobbjaitól és neves séfektől tanulhatnak a résztvevők a legkülönbözőbb témákban, továbbá idén még több gyerek és családi programmal készül a fesztivál.
Az OTP Bank, a művészet és a kultúra elkötelezett támogatójaként évek óta névadó szponzora a fesztiválnak.