Sós kiflit keresek – hová lett a negyven filléres -mit árthatott a kemencének
Szántó István
Volt egy kellemes időszakom, amikor minden reggel két sós kiflivel és három deci kaukázusi kefirrel is beértem. Fenséges lakoma volt. Ez még abban az időben volt amikor az élőflórás kefirrel kísérleteztek és nem lehetett gyárilag fixen lezárni. Emlékszem a sós kiflit a miskolci centrum áruház élelmiszer osztályán árulták. Még nem ott sütötték, egy pékségből hozták. A lényeg, hogy ezzel a recepttel rövid időn belül 10 kilós súlyfelesleggel lettem soványabb.
A gond , hogy kaukázusi kefir ma is kapható, akár többféle változatban és kiszerelésben. Viszont sós kiflinek se híre se hamva. Évek óta keresem, nem sütnek. Sehol sem. Országosan hiánycikk. Kiderítettem az okát. Állítólag a sós tönkre teszi a kemencét ezért a pékségek leálltak a gyártásával. Most már csak azt szeretném tudni, hogy azelőtt, a régmúltban – amikor még darabját negyven fillérért is vehettük – miért nem ártott a só a kemencéknek. A só vagy a kemence lett más? Mindenesetre, ha valaki tud olyan helyről ahol még kapható sós kifli, akár köménymagos is sürgősen jelezze! Vevő vagyok rá!