ujkelet.live

Az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah terrorszervezet szombaton megosztott egy videót, azzal fenyegetve, hogy precíziós irányítású rakétákat küld Izrael nagyobb városaira.

A közösségi médiában közzétett videoklipben izraeli célpontok koordinátái jelennek, miközben a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah azzal fenyeget, hogy rakétaesőt zúdít rájuk.

„Ma már nem csak, hogy el tudjuk érni Tel-Avivot, de, Isten akaratával és segítségével, nagyon konkrét célpontokat is elérhetünk Tel-Avivon belül”, mondta Naszrallah. „A megszállt Palesztinában bárhol lecsaphatunk”.

A videót megosztották az Iránhoz és meghatalmazottjaihoz köthető közösségi médiaoldalakon. YouTube-ra is feltöltötték, de mivel megsértette a videómegosztó irányelveit, eltávolították.

Izrael becslései szerint a Hezbollah több mint 100 000 rakétából és lövedékből álló arzenállal rendelkezik.

Az Izraeli Védelmi Erők tavaly szeptemberben műholdképeket és információkat közölt egy létesítményről Dél-Libanonban, amit a Hezbollah terrorszervezet precíziós rakátagyártásra használ.

A hadsereg szerint a Bekaa-völgybeli Nabi Chit mellett található létesítményt évekkel ezelőtt hozta létre Irán és a Hezbollah fegyvergyártás céljából.

Naszrallah a leleplezést megelőzőe a Hezbollah érdekeltségű Al-Manar TV-ben azt állította, hogy terrorszervezete elég precíziós rakétával rendelkezik ahhoz, hogy Izraelben bárhol lecsaphasson, de „nincsenenek saját rakétagyáraink… ha lennének – nyíltan megmondanám… [Benjamin] Netanjahu [miniszterelnök] hazugságokat terjeszt, hogy igazolja a támadásokat.”

A hadsereg szerint a felfedezett helyszínen a közelmúltban létrehoztak „egy különálló precíziós fegyver-összeszerelő sort”, és számos, Irántól származó gépet tartalmaz precíziós rakéták hajtóműveinek és robbanófejeinek előállítására.

„Ez a létesítmény kiemelt jelentőséggel bír a Hezbollah precíziós rakétaprojektjénél, ezért a Hezbollah, a támadásoktól tartva, értékes és egyedi eszközöket evakuált a létesítményből polgári helyszínekre Bejrútba.”

A hadsereg szerint a leleplezett gyár szekciókra van osztva a hajtóműgyártás, a minőségbiztosítás, a robbanóanyagok gyártása a robbanófejekhez és a logisztika számára.