Régen nem jutott eszembe, hogy az élelmiszer áruházakban a szalámi, a sonka a kenyér vagy a sajtok árát böngésszem. Bevallom inkább figyeltem a szép csomagolású márkás termékeket és nem töprengtem, ha szemre is tetszetős ennivalókat láttam betettem a kosaramba. Csak úgy egy évvel ezelőtt mondjuk a Lidl áruházakban egy egy kosárnyi áruért fizettem húsz ezer forintot. Úgy átlagban. Manapság ennek csaknem a kétszeresét számolják, miközben egyre tudatosabban vásárolunk. Például az Auchanban is hasonló a kedvezőtlen változás így aztán mostanában már cetlivel indulok minden zsákmányszerzésre. A nejem megszerkeszti a legfontosabb cikkek listáját, és ha ezt saját szakállamra bővítem, nem úszom meg simán.
Kedvencem a körözött, sokszor magam készítem el, juhtúróval, vajjal, mustárral, paprikával, snidlinggel megbolondítva a tetejére pedig sok őrölt köménymagot szórok. Egyébként elég nagy a választék ebből készen is a hűtőpultokon. Például a képen látható Nádudvarit is favorizálom. Továbbra is pedig, most azt vettem észre, hogy rafinált módon, nemcsak az árát növelték meg, hanem a dobozok tartalmát is csökkentették. Kiszúrtam, nem egykönnyen. Míg korábban egy ilyen dobozból három zsemlét is megkenhettem ma már alig futja kettőre. Cseleznek, külsőre az üzletben nem tűnik fel, hogy a dobozok alját csaknem egy centivel megemelték. S, amikor kinyitom, ezt észre sem veszem, csak amikor már a dobozban kotorászom és meglepetésemre látom alaposan csökkent az űrtartalma. Annyira, hogy minden drágábban adott körözöttbe kevesebbet mérnek ki legalább egy ötöddel. mondta erre valaki valamikor ügyes. Lehet szabadalmaztatni. Ja és közben ráírják, hogy átálltak a környezetkímélő csomagolásra. Pénztárca kímélő helyett, már dobozolnak. S ne higgyék, hogy ezt a trükköt Nádudvaron találták ki, csak átvették…