SzántóGráf

Hazatérés és sziréna, delegáció küldés Párizsba, és tüntetés Gázában

Avi/ujkelet.live

A háború 139. napja, déli front: Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy épített egy, a Gázai övezetet keletről nyugatra keresztező utat, jelentette az AP csütörtökön.

A közlemény szerint a már meglévő folyosót bővítő utat „logisztikára és katonák mozgatására” használják.

Izraeli vezetők azt mondják, hogy Izrael a háború után is hosszú távú biztonsági ellenőrzést kíván fenntartani Gáza felett.

Tüntetés: Az izraeli médiában csütörtökön megosztottak egy újabb felvételt, amin gázaik tüntetése látható a Hamász ellen: ,,Szinwar, te szamár, vissza akarunk térni az otthonunkba!”

Északi front: Izraeli vadászgépek délután támadásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban. A célpontok között szerepelt egy épület Marun al-Raszban és más terror-infrastruktúra Kafr Kilában és Khaimban.

Miután reggel rakétákat lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára és Kfar Juvalra, a hadsereg ágyúzással célba vette a támadás forrását.

Ezen kívül tanktűzzel támadtak egy területet Dzsebbayn közelében.

Elfogás: A hadsereg elfogórakétákat lőtt ki két ,, gyanús légi célpontra”, melyek Libanonból beléptek az izraeli légtérbe.

Az elfogók füstjének nyoma látható volt Cfát felett.

Terrortámadás: A média délután megosztott egy fedélzeti kamera fotót a reggeli Ma’ale Adumim melletti halálos terrortámadás egyik elkövetőjéről, amint fegyverrel mászkál az autók között.

A terrortámadásnak egy halottja, a 26 éves Matan Elmaliach, és több sérültje, köztük egy terhes nő, volt.

Este a rendőrség közzétett egy videót, amin egy tiszt lelövi a három terrorista egyikét.

Túszok: Joe Biden amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk sürgette Izraelt, hogy küldjön delegációt a közelgő párizsi fogolycsere tárgyalásokra, közölve az izraeli tisztviselőkkel, hogy előrelépés történt az egyiptomi és katari közvetítők, valamint a Hamász közötti tárgyalásokon, idézett a Walla hírportál a részleteket ismerő három forrást.

Bill Burns, a CIA igazgatója várhatóan pénteken Párizsba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson az új megállapodás megkötésére tett erőfeszítésekről.

Egy vezető izraeli tisztviselő szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök még nem hagyta jóvá delegáció küldését a pénteki találkozóra. Még ha meg is tenné, nem világos, hogy engedélyezi-e az izraeli tisztviselőknek, hogy tárgyaljanak.

A hadikabinet csütörtökön összeül, hogy döntsön az ügyben.

Hazatérés: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy egy új ,,biztonsági álláspontot” fogalmazott meg a lakosok visszatérésével kapcsolatban a Gázai övezet határához közeli közösségekbe, miután a Hamász október 7-i támadása után kitelepítették őket.

A hadsereg álláspontja szerint a lakosok biztonságosan visszatérhetnek a gázai határtól 4 kilométernél távolabbi közösségekbe, valamint 18 településre 0-4 kilométeres körzetben.

A 18 határ menti közösség: Zikim, Karmia, Jad Mordechai, Erez, Or Haner, Ibim, Szderot, Nir Am, Gevim, Mefalszim, Sza’ad, Alumim, Reim, Magen, Nir Jichák, Slomit, Naveh és Bnei Netzarim.

A hadsereg azonban továbbra is figyelmeztet, hogy még mindig fennáll a kockázata annak, hogy rakétát lőnek ki Gázából a határ menti közösségekre.

A bejelentést követően nem sokkal megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Mefalszimban és Nir Amban, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

The post Hazatérés és sziréna, delegáció küldés Párizsba, és tüntetés Gázában first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version