SzántóGráf

Gáza, WCK és telepesek letartóztatatása

Avi/ujkelet.live

A háború 205. napja, déli front: A Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy helyzetértékelést tartott a Gázai övezet középső részén a hétvégén, amikor a 99. hadosztályt kihelyezték a térségbe, közölte a hadsereg vasárnap.

A hadsereg két tartalékos dandárt mozgósított, hogy átvegyék az irányítást a központi gázai folyosó felett, és biztosítsák az Egyesült Államok által vezetett projektet, amelynek célja, hogy egy úszó mólón keresztül segélyt szállítsanak a palesztin enklávéba.

A hadosztály 679. Jiftach páncélosdandárja és a 2. Karmeli gyalogdandár, valamint harcmérnökök és a Többdimenziós (Szellem) Egység – az elmúlt héten pontos rajtaütéseket hajtott végre a Netzarim folyosó területén.

,,A rajtaütések akkor zajlanak, amikor [a csapatok] védik a folyosó területét… és olyan akciókat hajtanak végre, amelyek lehetővé teszik a humanitárius segélyek áthaladását” – mondta a hadsereg.

Pénteken Finkelman helyzetértékelést tartott a 99. hadosztály parancsnokával, Barak Hiram dandártábornokkal, és megvitatták ,,az erők tevékenységét a térségben, és műveleti terveket hagytak jóvá”.

Célok: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap a Palmachim Légibázison tett látogatása során ígéretet tett arra, hogy Izrael felszámolja a Hamász terrorszervezetet, és hazahozza a túszokat, akiket a terrorcsoport október 7-én elrabolt.

„Gázában kötelesek vagyunk felszámolni a Hamászt, és haza kell juttatnunk a túszokat, ezen a két feladaton dolgozunk, és eltökélt szándékom, hogy mindkettőt teljesítsem. Ez tart, amíg tart, de ezt a feladatot el kell végeznünk” – mondta a Tüzér Hadtest katonáinak, akik a Hermes 450 drónokat üzemeltetik.

Visszatérés: A World Central Kitchen holnaptól folytatja működését Gázában – jelentette be a segélyszervezet. A WCK felfüggesztette misszióját Gázában, miután az izraeli hadsereg április 1-jei légicsapása következtében 7 munkása életét vesztette.

A szervezet szerint a halálos incidensig a WCK adta a gázai nemzetközi civil szervezetek által nyújtott összes segély 62 százalékát.

„Ugyanazzal az energiával, méltósággal indítjuk újra működésünket, és arra összpontosítunk, hogy a lehető legtöbb embert etessük meg” – mondta Erin Gore, a WCK vezérigazgatója. „A mai napig több mint 43 millió étel adagot osztottunk ki, és további milliókat szeretnénk leszállítani. Az élelem egyetemes jog, és Palesztinában végzett munkánk a fő életmentő küldetés a 14 éves szervezeti történetünk során. Továbbra is a lehető legtöbb élelmiszert fogjuk bejuttatni Gázába, beleértve Gáza északi részét is – szárazföldi, légi vagy tengeri úton.”

Letartóztatás: A Sabak belbiztonsági szolgálat javaslatára Gallant védelmi miniszter vasárnap adminisztratív letartóztatási parancsot írt alá öt jobboldali aktivista ellen. Biztonsági források szerint a fogvatartottak erőszakos zavargásokban vettek részt több palesztin faluban, a 14 éves Binjámin Achimeir meggyilkolása után, körülbelül két héttel ezelőtt.

Az öt fogvatartott ellen három hónaptól hat hónapig terjedő időtartamra adtak ki végzést. Az őrizetbe vettek között van egy 16 éves kiskorú, akit 4 hónap adminisztratív letartóztatásba helyeztek. A többiek esetében az egyik fogvatartott hat hónapot, a maradék három pedig három hónapot kapott.

Biztonsági források szerint a fogvatartottak többször is részt vettek palesztinok elleni erőszakos cselekményekben. A fogvatartottakat képviselő Honnu jogi szervezet kijelentette, hogy ,,a jelenlegi izraeli kormány rekordot döntött a zsidók adminisztratív letartóztatásainak számában, és még inkább egy kemény háború alatt”.

Júdea: Súlyos incidens történt tegnap Har Hebron déli részén. Zsidó telepesek egy kutyát eresztettek az izraeli hadsereg egyik katonájára, aki megsérült és kórházba szállították, jelentette a katonai rádió.

Számos izraeli telepes ment be tegnap egy palesztin magánterületre, Szuszja település közelében. Rendőrök és katonák mentek a helyszínre, hogy feloszlassák és eltávolítsák a zsidókat a helyszínről. Az incidens során az egyik izraeli szembeszállt a térségben lévő erőkkel – és eleresztette kutyáját, hogy megtámadja az egyik izraeli katonát. A kutya rátámadt a harcosra, megharapta és könnyebben megsebesítette. Két telepest letartóztattak és elvittek kihallgatásra.

Az izraeli hadsereg közölte: ,,Az eset körülményeit és a harcos sérülését vizsgálják. Az Izraeli Védelmi Erők katonái azon dolgoznak, hogy fenntartsák a lakosok biztonságát, a törvényt és a rendet. Az Izraeli Védelmi Erők elítéli a katonáival és a biztonsági erőkkel szembeni erőszak minden megnyilvánulását.”

The post Gáza, WCK és telepesek letartóztatatása first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version