SzántóGráf

Izrael érvei a hágai Nemzetközi Bíróságon 2

Avi/ujkelet.live

A háború 224. napja: A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken ismét összeült, hogy folytassa Dél-Afrika kérelmének meghallgatását, egy kereset részeként, mely azt állította, hogy Izrael népirtást követ el Gázában. Dél-Afrika most azt követeli, hogy a bíróság adjon ki végzést Izraellel szemben a dél-gázai Rafahban zajló katonai műveletek leállítására, állítása szerint ez segít megelőzni a népirtást és a háborús bűnöket.

Tegnap Dél-Afrika ismertette érveit (itt írtunk róla) ma pedig Izrael került sorra.

A védelem érvei azon alapultak, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a rákényszerített háborúban, megcáfolva a Dél-Afrika érvelései során bemutatott információkat és bemutatva az övezetnek nyújtott humanitárius segélyek növelését – ahogy azt a korábbi meghallgatások után kiadott parancsok megkövetelték tőle. Dél-Afrika átfogó tűzszünet elrendelését kéri; Izraelben aggodalomra ad okot, hogy legalább Rafah esetében fennáll a tűzszünet elrendelésének veszélye.

Izrael érvei

1. A gázai harcok és a hadművelet Rafahban nem önkényes műveletek. Izraelt megtámadták, állampolgárait lemészárolták, és jelenleg is 132 túsz van a Gázai övezetben. A bíróságot arra kérik, hogy tagadja meg Izraeltől a jogot, hogy megvédje magát, és hagyja a Hamász terrorszervezetnek, hogy továbbra is szabadon működjön, azzal a céllal, hogy megismételje október 7-ét. Izrael nem engedheti meg magának, hogy ne harcoljon.

2. Dél-Afrika megpróbálja rávenni a törvényszéket, hogy irányítsa a harcokat, méghozzá egy olyan szerződés alapján, amelynek célja a népirtás és minden más megakadályozása volt – úgy, hogy annak a Hamász egyáltalán nem részese.

3. Dél-Afrika helytelen adatokat közölt, amelyek Hamász-forrásokon alapulnak, miközben szoros kapcsolatot tart fenn a terrorszervezettel. A főügyész-helyettes bemutatta, hogy Dél-Afrika hogyan alapoz harmadik felektől származó részleges információkra, nem téve erőfeszítéseket a valódi adatok felkutatására. Ráadásul alig néhány napja az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos jelentése kijelentette, hogy a Hamász által közzétett adatok a halottak számáról nem pontosak.

4. A törvényszék várhatóan a gázai humanitárius helyzetre fog összpontosítani. A korábbi tárgyalások, a bíróság végzései elsősorban erre a pontra vonatkoztak. Izrael azt állítja, hogy eleget tesz a végzéseknek, és mindent megtesz a humanitárius intézkedések terén.

5. Izrael azt állítja, hogy az Izraelből származó kijelentéseket, nyilatkozatokat és videókat Dél-Afrika kiragadja a szövegkörnyezetéből, hogy azokat hamis állításként használja fel Izraellel szemben, így bizonyítva a népirtás szándékát.

Forrás: KAN

The post Izrael érvei a hágai Nemzetközi Bíróságon 2 first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version