SzántóGráf

283, kihágások, feltétel és túszok

Avi/ujkelet.live

A háború 226. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 24 éves Gal Sabbat őrnagy, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának katonája belehalt sérüléseibe, melyeket május 15-én a Gázai övezet északi részén szerzett. Halálával 283-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Rafah: Az izraeli hadsereg dél-gázai Rafahban végzett művelete mintegy 50 alagutat tárt fel, amelyek Egyiptomból Rafahba vezettek, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az említett alagutak felkutatása és megsemmisítése fontos a fegyverek, pénz és terroristák Egyiptomból Gázába történő csempészetének megakadályozása érdekében.

Decemberben a KAN arról számolt be, hogy a hadsereg megfigyeli a Philadelphi-folyosó körüli alagutakat, Egyiptom és a Gázai övezet határán, hogy megakadályozza a Hamász magas rangú tisztviselői Egyiptomba menekülését vagy túszok kicsempészését.

Kivonás: Szokatlan módon az izraeli hadsereg kivont Gázából egy tartalékos katonát, miután a közösségi oldalakra olyan videókat töltött fel, amelyeken ok nélkül palesztin tulajdont tesz tönkre az övezetben. A videók egy része Khan Juneszben készült.

A hétvégén palesztin-barát és antiszemita közösségi média fiókokon osztogatott videókon a harcos Gázában palesztin otthonokból származó porcelánedényeket tör össze, és graffitiket fúj a falakra. Egy másik felvételen egy másik harcossal látható, aki palesztin női ruhát viselt, amit a szekrényekből vettek elő. Az egyik videóban a következőt írta: ,,Túl sok a porcelánotok, Khan Junesz lakói, szívesen segítettem. Menjetek, pereljetek be Hágában, szarházik.”

A harcos videói az elmúlt napokban Izrael elleni propagandaanyaggá váltak. Egy olyan időszakban, amikor a hágai Nemzetközi Bíróság Izrael elleni petíciókat tárgyal. Mivel videóit Izrael-ellenes és palesztin-barát elemek is osztogatták, bezárta Instagram-fiókját.

A hadsereg szóvivője válaszul kijelentette: ,,A videókon látható harcos viselkedése nincs összhangban az Izraeli Védelmi Erők értékeivel. Az incidens felülvizsgálat alatt áll, és annak végén döntenek a megfelelő intezkedésről. Amikor az eset ismertté vált, a harcost kivonták Gázából további vizsgálat céljából.”

Északi front: Izraeli vadászgépek a nap folyamán lebombáztak a dél-libanoni Marun al-Raszban egy épületet, ahol a Hezbollah terroristáit azonosították.

A terroristákat egy olyan épület közelében szúrták ki, melyről ismert volt, hogy a Hezbollah használta.

Vasárnap mintegy 10 rakétát lőttek ki Libanonból Malkia és Har Dov területére. A Malkiában becsapódott egyik rakéta tüzet okozott. Sérülés nem történt. A hadsereg válaszul ágyúzással támadta a rakétaindító posztokat.

Feltétel: Az Egyesült Arab Emírségek kész részt venni a Gázai övezet háború utáni újjáépítésében, azzal a feltétellel, hogy egy palesztin kormányt hoznak ott létre, mely felkéri Abu-Dzabit, jelentette reggel a KAN közrádió. Az Emírségek vízióját bemutatták az izraeli iszlamista Ra’am párt elnökének, Manszúr Abbásznak, aki csütörtökön látogatott az országba.

A találkozók részleteit ismerő források szerint a fő témák a gázai háború leállításának szükségessége, az izraeli túszok szabadon bocsátása, a háború után ügye, valamint az arab társadalom gazdasági kérdései voltak.

Ugyanezen források azt állítják, hogy az Emírségeket a többi nemzetközi szervezethez hasonlóan frusztrálja az a tény, hogy nincs horizont a gázai háború befejezésére, és hogy a jelenlegi izraeli kormánynak nincs terve a háború utánra.

Túszok: A hadikabinet szombat esti ülésén Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseiit vezető Nitzan Alon vezérőrnagy által előterjesztett javaslatot, amellyel áttörést akart elérni a tárgyalásokon, hivatkozott a Walla hírportál két, a részleteket ismerő forrásra.

Mindkét forrás szerint Alon vezérőrnagy tárgyalások megújítására irányuló kezdeményezése némi változást tartalmazott Izrael álláspontjában az előző, eredménytelenül zárult kairói tárgyalási fordulóhoz képest.

,,Netanjahu nem akar mozdulni a túszok ügyében. Le akar mondani róluk. Mindent megfékez, és a szakadékba vezet” – mondta a hadikabinet egyik minisztere.

A miniszterelnöki hivatal tisztviselője szerint, Netanjahu nem utasította el a javaslatot, hanem konkrétabb javaslatokat kért.

,,A jelentés nem igaz, Netanjahu miniszterelnök éjjel-nappal azon dolgozik, hogy az összes túszt szabadon engedjék” – közölte Netanjahu irodája.

The post 283, kihágások, feltétel és túszok first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version