SzántóGráf

Amerikai diplomácia – majdnem szaúdi normalizáció, és blokkolt kétoldalú biztonsági találkozók

ujkeletlive

Diplomácia

Szaúdi normalizáció: Sullivan „majdnem” elfogadott megatervvel érkezett Jeruzsálembe

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó tegnap találkozott Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és tájékoztatta a Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel folytatott korábbi találkozójáról, illetve arról a nagyszabású megállapodásról, amely magában foglalhatja az Izraellel való normalizációs egyezményt, – áll a Fehér Ház közleményében.

Netanjahu jeruzsálemi irodájában találkozott Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, és hivatala szerint – „a két fél megvitatta a gázai harcok folytatását, különös tekintettel Rafahra, az övezet lakóinak nyújtott humanitárius segítségre, a túszok visszatérésével kapcsolatos kapcsolatfelvételre, és az északi szektorban zajló eseményekre.”

A találkozót követően, a Fehér Ház közleményében megjegyezte, hogy Sullivan Dammamból [Szaúd Arábia] érkezett Izraelbe, ahol integrált, a Közel-keleti régióra összpontosító konstruktív megbeszélést folytatott bin Szalmán koronaherceggel, amelyhez kapcsolódó lehetőségekről tájékoztatta Netanjahu miniszterelnököt.

Eközben, jeruzsálemi tartózkodása során Sullivan tájékoztatást kapott a gázai övezetben zajló izraeli katonai műveletekről, és megvitatták „a Hamász legyőzésének módszereit, szem előtt tartva a civileknek okozott károk minimalizálását.” A Fehér Ház megbízottja ugyanakkor ismételten megerősítette Joe Biden elnök „régóta fennálló álláspontját Rafahát illetően,” egy sor konkrét intézkedést javasolva annak érdekében, hogy több segély érkezzen az övezetbe.

A Fehér Ház továbbá közölte, hogy Netanjahuval, és tárgyaló csapatával folytatott megbeszélései során Sullivan hangsúlyozta:

Emellett, Sullivan tájékoztatta izraeli kollégáit az Egyesült Államok Egyiptommal folytatott megbeszéléseiről, melyek célja „a rafahi határ teljes, és a humanitárius segélyek Kerem Salom átkelőn keresztül történő folyamatos áramlásának biztosítása.”

A miniszterelnöki találkozón részt vett Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, Tzahi Hanegbi – Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója, illetve Brett McGurk, az Egyesült Államok elnöki megbízottja és Közel-keleti koordinátora.

Netanjahu hivatala szerint, a találkozót követő tárcaközi megbeszélésen hosszan tárgyaltak a gázai háború folytatásáról, különös tekintettel a rafahi tevékenységre, valamint a humanitárius erőfeszítések fokozására az övezetben.

Izraeli – amerikai diplomáciai akadályok

Az Axios hírportálnak nyilatkozó izraeli és amerikai források szerint Binjamin Netanjahu miniszterelnök a gázai háború kezdete óta többször is megtiltotta hírszerzési és biztonsági főnökeinek, hogy amerikai tisztségviselőkkel és törvényhozókkal találkozzanak.

Legutóbb, David Barnea kémfőnök, illetve Ronen Bar – a Sábák vezetője nem beszélhetett az amerikai szenátus titkosszolgálati bizottságának alelnöke, Marco Rubio republikánus szenátorral, nagyjából három héttel ezelőtti izraeli látogatása során. Az egyébként a miniszterelnökkel is tárgyalásokat folytató Rubio, akit Izrael nagy támogatójának tartanak, a peszáchi ünnepek alatti látogatása során, mint az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke maga kérte a találkozót az említett hírszerzési és biztonsági vezetőkkel, amely végül nem jött létre. 

Magasrangú amerikai és izraeli források úgy vélik, Netanjahu azért akadályozza ezen találkozókat, mivel ellenőrizni akarja a Fehér Ház felé továbbított üzeneteket, egy olyan időszakban, amikor kormánya mélyen megosztott háborús stratégiája közepette, nem mellesleg az Egyesült Államokkal való kapcsolatok is egyre feszültebbé váltak.

A találkozó blokkolása nem Rubio ellen irányult, mindinkább a Szimchát Tóra-i mészárlások, és azt követően kezdődött háború óta a miniszterelnök irányából érezhető gyanakvás áll a hátterében, különös tekintettel arra, hogy Netanjahu nem hajlandó napirendre tűzni a gázai háborút követő izraeli stratégia megvitatását, miközben kormányának radikális tagjai kormányfői mandátumát egyre inkább a Palesztin Hatóság felszámolása, illetve a Gázai övezet megszállásától teszik függővé.

A kongresszusi küldöttségek, illetve a Fehér Ház, és a Izraelbe látogató magas rangú tisztviselői évtizedek óta rendszeresen találkoztak a katonai és biztonsági szolgálatok vezetőivel. Az Axios forrásai szerint az amerikaiak általában hitelesnek, szakszerűnek és politikamentesnek ítélték meg a biztonsági ügynökségek vezetőit. Az októberi mészárlások után a washingtoni szövetségesi, és nem utolsó katonai támogatásra támaszkodó jeruzsálemi vezetés, következésképpen a miniszterelnök az elmúlt közel nyolc hónap alatt azonban csak egyszer engedélyezett egy kongresszusi delegáció illetve a Moszad és a Sábák vezetői közötti találkozót, ami jelentős visszaesés az előző időszakokhoz képest.

Összegezve, a miniszterelnöki hivatal felől érkező blokkolások célja, hogy az Egyesült Államok kormánya ne juthasson olyan információkhoz, amelyek esetleg ellentmondanak a koalíció politikai érdekeinek, ugyanakkor az Axiosnak nyilatkozó forrás hozzátette, Netanjahu tiltása csak részben hatékony, mert a két ország tisztviselői megtalálják a módját a kommunikációnak.

The post Amerikai diplomácia – majdnem szaúdi normalizáció, és blokkolt kétoldalú biztonsági találkozók first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version