SzántóGráf

Légi fenyegetések, terrorelhárító művelet, túszok és szivárogtatás

Avi/ujkelet.live

A háború 228. napja: Izraeli vadászrepülőgépek az éjszaka lelőttek ,,egy gyanús légi célpontot”, feltehetően drónt, amely Szíria irányából tartott Izrael felé, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A drónt az izraeli légtéren kívül fogták el, a szirénák nyílt területeken aktiválódtak a Golán-fennsíkon.

Ezen felül vadászrepülőgépek és a haditengerészet egyik Sza’ar 4,5-ös osztályú rakétahajója további két célpontot fogott el, melyek „keleti irányból” tartottak Izrael felé.

A drónok nem hatoltak be Izrael légterébe, a szirénák az irányelveknek megfelelően nem szólaltak meg.

Az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy két drónt indított Eilatra.

Szamária: A hadsereg reggel bejelentette, hogy terrorelhárító műveletet indított Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), mely során számos fegyverest megsebesített. A hadsereg később további információkkal szolgál.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma egy halottról és kilenc sérültről számolt be, három állapota súlyos.

Túszok: Dr. Jorám Hamo, aki körülbelül két hete mondott le a Nemzetbiztonsági Tanács biztonságpolitikai és stratégiai tervezésért felelős tisztségéről, egy 10 oldalas stratégiai dokumentumot mutatott be a vezető döntéshozóknak, amelyben élesen bírálta a gázai háború kezelését, jelentette tegnap este a 12-es csatorna.

A dokumentum főbb pontjai: ,,A háború kezelésének alapvető megközelítése nagyrészt lefutott, a kormányzati alternatíva kijelölésének elmulasztása katonai kormányzáshoz vezet, aggodalomat kelt, hogy a túszok ügye évekig elhúzódhat.”

A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi válaszul közölte, hogy Hamo kijelentései ,,saját véleményét képviselik”.

Hamo továbbá megjegyezte:

Szivárogtatás a Likud frakcióüléséről: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn részt vett a Likud frakcióülésén, és hangsúlyozta, hogy ellenzi Gáza katonai ellenőrzését: ,,Ellenzem egy palesztin állam létrejöttét, de azt sem akarom, hogy a Hamász vagy Izrael Gázában legyen.”

,,Ezzel négy évre meghosszabbítják a katonai szolgálatot. Nincs elég katonánk ehhez” – magyarázta a védelmi miniszter az övezet izraeli ellenőrzésével szembeni ellenállását a háború után kérdésében.

Kitért a Likudban maradásának kérdésére is: ,,Mi [Menachem] Begin utódai vagyunk, nem pedig [Itamar] Ben-Gviré – vannak értékeink, és azt javaslom, ne felejtsük el, hogy mi egy állami mozgalom vagyunk.”

Válaszul Tali Gottliev, Amit Halevi és Mose Szaada kiabálni kezdtek Gallantra: ,,A háború óriási kudarc. Te felelsz a biztonságért. Nem végzed a munkádat.”

Szaada: ,,Ne válts témát, tisztázd magad. Nem leszünk a bábjaid ebben a bábszínházban. Egy háború kellős közepén sajtótájékoztatót tartasz. Magyarázd el – kire akarod átruházni a hatalmat [Gázában]?”

Gallant: ,,Szerintem a legkevésbé rossz alternatíva egy helyi entitás.”

Szaada: ,,Kicsoda? Ki ez az entitás?”

Gallant: ,,Egy gázai katonai kormányzás vérrel járna, amit nem szabad megfizetnünk. Ki kell dolgoznunk egy másik kormányzási alternatívát.”

Szaada: ,,Ki az entitás?! Nem tudod kikerülni. Már háromszor kérdeztem.”

Gallant: ,,Egy entitás kell belülről a területre. Sok olyan ember van a területen, aki nem tagja a Hamásznak.”

The post Légi fenyegetések, terrorelhárító művelet, túszok és szivárogtatás first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version