SzántóGráf

Reakciók az ICC főügyészének kérelme után

A háború 228. napja: A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Karim Khan elfogatóparancsot kért a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az október 7-i Izrael elleni támadások és az azt követő gázai háború miatt elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények vádjával.

Khan Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, valamint a Hamász másik két vezető vezetője – Mohammed Diab Ibrahim al-Masziri, a katonai szárny vezetője, ismertebb nevén Mohammed Deif, valamint a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije ellen is elfogatóparancsot kért.

Az ICC bírákból álló testülete most megvizsgálja Khan kérelmét.

Izrael nem írta alá a Római Statútumot, amely biztosítja a bíróság joghatóságát. Ha a bírói testület el is fogadja Khan kérelmét, mindaddig, amíg Netanjahuék nem utaznak olyan országba, mely részes fele a Bíróságnak, nem fenyegeti őket letartóztatás.

„Október 7-e óta Izrael Állam egy brutális terrorszervezet, a Hamász ellen harcol – egy olyan ellenség ellen, amely izraeli gyerekek, nők és férfiak ellen folytatott atrocitásokat. Most a saját népét is élő pajzsként használja” – mondta Gallant keddi közleményében, mely az első nyilvános megjegyzése az ügyben.

„Az Izraeli Védelmi Erők a nemzetközi jognak megfelelően harcol, miközben példátlan intézkedéseket tesz a humanitárius segítségnyújtás elősegítésére” – mondta Gallant, megjegyezve, hogy büszke az ország katonáira és magatartásukra.

„Az ICC ügyészének, Karim Khannak a kísérlete a dolgok kifordítására nem fog sikerrel járni – a párhuzam, amelyet a Hamász terrorszervezet és Izrael Állam között vont, aljas”.

„Izrael Állam nem részes fele a Bíróságnak, és nem ismeri el annak tekintélyét” – mondta Gallant.

„Határozottan el kell utasítani Karim Khan ügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael államtól a jogot, hogy megvédje magát, és biztosítsa a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását” – mondta a védelmi miniszter.

Franciaország és Németország mindeközben támogatását fejezte ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság függetlensége mellett, reagálva Izrael és az Egyesült Államok azon felhívására, hogy szankcionálják legfőbb ügyészét.

„Franciaország támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni küzdelmet minden helyzetben” – áll a Külügyminisztérium hétfői közleményében.

Németország hivatalos közleményében szintén hangsúlyozta a bíróság függetlenségének fontosságát.

A francia bejelentés kifejezetten megemlítette a Hamász október 7-én elkövetett bűncselekményeit, amelyeket ,,antiszemita mészárlásnak” és ,,polgári lakosság elleni barbár támadásoknak” nevezett, ,,kínzásokkal és szexuális erőszakkal kísérve, amelyeket maguk dokumentáltak”.

Franciaország tartózkodóbb volt a Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancsra adott reakciójában. ,,Ami Izraelt illeti, az ügyész által előterjesztett bizonyítékok megvizsgálása után a bírói tanács dönt majd arról, hogy kiadja-e ezeket az elfogatóparancsokat”, figyelembe véve a komplementaritás elvét és az izraeli bíróságok lehetséges lépéseit – közölte a minisztérium.

Németország nem értett egyet azzal a kísérlettel, hogy egyenlőséget tegyenek a Hamász vezetői és a Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancsokkal.

Németország izraeli nagykövete, Steffen Seibert a következőt írta X-en: ,,Németország tiszteletben tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság függetlenségét és eljárásait.” Ugyanakkor hozzátette: ,,A Hamász vezetése és az izraeli tisztviselők elleni egyidejűleg benyújtott elfogatóparancs iránti kérelem párhuzam vonás helytelen benyomását keltette.”

Németország, Franciaország és az EU többi része részt vesz a nemzetközi bíróság tevékenységeinek finanszírozásában. Ezzel szemben az Egyesült Államok, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumát, és nem ismeri el az ICC tekintélyét, nem finanszírozza azt.

The post Reakciók az ICC főügyészének kérelme után first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version