SzántóGráf

Drón és rakéták északon, alagutak Gázában és Biden terve a háború lezárására

Avi/ujkelet.live

A háború 239. napja: Az izraeli légvédelem tegnap este lelőtt egy Libanonból indított drónt, amely belépett Izrael légterébe az északi Akkó tengerparti város felett. közölte a hadsereg. A szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

A hadsereg továbbá közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Naqurában, miután egy terrorsejtet azonosított a helyszínen. Egy másik támadásban a dél-libanoni Jarunban a Hezbollah egyik terroristáját vették célba.

Később kilenc rakétát lőttek ki Libanonból Ga’aton felső-galileai közösségre, hét nyílt területeken landolt. További hat rakétát lőttek ki Peki’inre, a lövedékeket elfogták a légvédelmi rendszerek.

A Felső-Galileát célzó rakétatámadások következtében egy 26 éves férfi üvegszilánkok következtében könnyebben megsérült. A szilánkok egy autóból származtak, melyet valószínűleg srapnel talált el.

Déli front: Az úgynevezett Philadelphi-folyosó mentén, a dél-gázai Rafah mellett, az Izraeli Védelmi Erők eddig mintegy 20 alagutat talált, amelyek áthatolnak Egyiptomba. A folyosó területén további 82 nyílást lokalizáltak, melyek az alagutakba vezetnek.

A hadsereg videót tett közzé, bemutatva a Hamász terrorszervezet csempész alagútjait és a rakétavetőket, melyeket a katonák a gázai-egyiptomi határ mentén találtak.

A Hamászról ismert, hogy ilyen alagutak segítségével fegyvereket csempészett Gázába, annak ellenére, hogy Egyiptom az elmúlt évtizedben megpróbálta megakadályozni. Az egyiptomi állami médiának a héten nyilatkozó ,,magas szintű” forrás tagadta, hogy még mindig léteznének ilyen alagutak.

A hadsereg eddig több tucat alagutat és több ,,jelentős” földalatti útvonalat rombolt le a folyosó területén, míg másokat még vizsgálnak.

A katonák megölték a Hamász terroristáit az alagutakban.

A csapatok továbbá öt rakétakilövőt találtak a gázai-egyiptomi határ mentén, és mindent megsemmisítették.

Szerdán az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „operatív irányítás” alá vette a teljes Philadelphi-folyosót. A csapatok fizikailag is jelen vannak a folyosó nagy részén. A part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek szárazföldi erők, de a hadsereg megfigyeléssel és tűzerővel ellenőrzi a területet.

Túszok és tűzszünet: Joe Biden elnök pénteki beszédében ismertette az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti túszalku megkötésének és a gázai háború befejezésének tervét, és először ismertette az izraeli javaslat részleteit.

Biden eddigi legmerészebb kísérletének sikere most azon múlik, hogy a Hamász vezetői visszatérnek-e a tárgyalásokhoz és megállapodást kötnek-e, jelentette pénteken a Walla hírportál riportere, Barak Ravid.

Biden elmondta, hogy a megállapodás első szakasza hathetes tűzszünetet és az izraeli erők kivonását tartalmazza Gáza összes lakott területéről.

A terv előírja, hogy Izrael és a Hamász terrorszervezet folytassák a tárgyalásokat az ellenségeskedések végleges megszüntetéséről ezalatt a hat hét alatt.

Biden közvetlenül az izraeli néphez is szólt, mondván, tudniuk kell, hogy a Hamász erőit már olyan mértékben ,,megsemmisítették”, hogy nem tudna végrehajtani ,,egy újabb október 7-et”.

Izraeli és amerikai tisztviselők szerint a legújabb izraeli javaslat, amelyet Biden pénteki beszédében ismertetett, valószínűleg kimerítette Izrael kompromisszumra és rugalmasságra való lehetőségeit.

A Hamász, amely a napokban azt mondta, nem folytatja a tárgyalásokat, ha Izrael előbb nem állítja le a háborút, közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy ,,pozitívan tekint” Biden beszédére.

Hogy mi történik ezután, az attól függ, hogy a Hamász dohai székhelyű politikai vezetői, akik csütörtökön kapták meg az izraeli javaslatot a katari közvetítőktől, hajlandóak-e tűzszünet nélkül tárgyalni a tervezett megállapodás részleteiről.

,,Ez a megállapodás megállítja a háborút. Ez az, amit a Hamász akar. Megköthetik a megállapodást. Másik megoldásként, ha a vezetői úgy döntenek, hogy mélyen a föld alatt élnek, ártatlan túszokat, köztük nőket tartva fogva, miközben a háború tart és a gázaiak szenvednek, az az ő választásuk” – mondta a tisztviselő.

Két héttel ezelőtt Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította az izraeli tárgyalópartnerek által kidolgozott új javaslatot, amelyet a hadikabinet elé terjesztettek, és azzal vádolta őket, hogy nem tudnak tárgyalni.

Biden pénteken ismertette Izrael javaslatát, de beszéde Netanjahunak és az izraeli nyilvánosságnak is szólt.

A Fehér Ház tisztviselői elégedettek voltak a beszédre adott reakciókkal az Egyesült Államok szövetségesei körében, és különösen a Hamász és Izrael reakcióival.

A Biden-kormánynak korlátozott közvetlen befolyása van a Hamászra, és a terrorszervezetre gyakorolt nyomást elsősorban Kataron keresztül tudja alkalmazni, amely vendégül látja a Hamász vezetőit Dohában, és kulcsszerepet játszik a megállapodás közvetítésében.

The post Drón és rakéták északon, alagutak Gázában és Biden terve a háború lezárására first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version