SzántóGráf

215 rakéta Libanonból, incidens Jeruzsálemben, és regionális biztonsági együttműködés

Avi/ujkelet.live

A háború 250. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet szerdán legalább 215 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt, de több helyen tüzek keletkeztek.

Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy újabb légicsapás sorozatot hajtott végre a Hezbollah posztjait támadva Dél-Libanonban.

A célpontok között voltak katonai épületek Jaterben és Markabában, és egy terror-infrastruktúra Tallouseh-ben.

Később a légvédelem és a vadászgépek elfogtak két Libanonból indított ,,gyanús légi célpontot” a Hermon-hegy felett. A lehulló repeszek miatt tűz keletkezett a területen.

A célpontokra kilőttek még egy másik elfogó rakétát, mely Cfát fölött robbant fel és a repeszek tüzet okoztak. Az incindens vizsgálata folyamatban van.

Déli front: A 162. hadosztály alatt a Givati-dandár harcosai a dél-gázai Rafah Sabura negyedében terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg és fegyveres terroristákat ölnek meg a föld felett és alatt, a hírszerzési információk alapján végzett célzott harc részeként, jelentette a hadsereg délután.

A csapatok a héten a térségben végzett műveletek során megöltek hat fegyveres terroristát, akik egy épületből jöttek ki és tüzet nyitottak az erőkre. A katonák légicsapást küldtek a terroristákra.

Rögtön ezt követően a csapatok rajtaütést hajtottak végre az épületben, ahonnan a terroristák kijöttek, és számos fegyvert lokalizáltak valamint egy alagút nyílást, mely egy földalatti létesítményhez vezetett, ahol a terroristák laktak.

Egy másik térségben lévő terror-infrastruktúra megrohamozása során a csapatok megfigyelő felszerelést és sok fegyvert találtak, köztük RPG-t, robbanószerkezeteket és gránátokat.

A dandár 8170. zászlóalja számos jelentős alagút nyílást semmisített meg a térségben.

Találkozó: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy a hét elején Bahreinben több arab hadsereg vezetőjével találkozott, hogy megvitassák a regionális biztonsági együttműködést, idézett a Walla hírportál két, a találkozó részleteit ismerő forrást.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) égisze alatt zajló bizalmas találkozót nem hozták nyilvánosságra a gázai háború körüli regionális politikai érzékenységek miatt.

A Walla szerint a találkozó azt jelzi, hogy Izrael és az arab országok közötti katonai párbeszéd és együttműködés a CENTCOM alatt folytatódik, annak ellenére, hogy keményen bírálták és elítélték az izraeli katonai műveleteket Gázában.

A CENTCOM vezetője, Michael Kurilla és Halevi mellett Bahreinből, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Jordániából és Egyiptomból magas rangú tábornokok vettek részt a hétfői manamai találkozón.

Túszok: Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet nem fogadta el az Egyesült Államok által támogatott túsz- és tűzszüneti megállapodásra irányuló javaslatot, és „számos változtatást” eszközölt, amelyek túlmutatnak korábbi álláspontjain.

Blinken kedden azt mondta, hogy abban bízik, hogy Izrael – a kormány egyes szélsőjobboldali tagjainak nyilvánvaló ellenkezése ellenére – elkötelezi magát mellette, ha a Hamász is ezt teszi. Szerdán azonban nem definiálta a Hamász válaszát elutasításként, de világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem ezt akarta hallani.

,,A Hamász számos változtatást javasolt az előterjesztett javaslatban. A változtatások egy része működőképes, mások pedig nem.”

Érvelése szerint a jelenleg megvitatás alatt álló megállapodás szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet maga a Hamász javasolt május 6-án. ,,Ez egy megállapodás volt, amelyet Izrael elfogadott, és a világ beállt mögé. A Hamász egyetlen szóval válaszolhatott volna: igen.”

Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom az elkövetkező napokban folytatja a munkát az egyezség megkötésén, megjegyezve, hogy szerinte a szakadékok egy része áthidalható.

Jeruzsálem: Egy 25 éves férfi súlyosan, három pedig könnyebben megsérült szerdán egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosában, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az első jelentések szerint a helyszínen verekedés tört ki.

A rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás izraeli katona, aki más szolgálaton kívüli katonákkal volt, tüzet nyitott egy gyanúsítottra. Az incidens vizsgálata folyamatban van. A rendőrség szerint vizsgálják a lövöldözést megelőző erőszakos eseményt valamint a katonák fegyverlopási kísérletre vonatkozó állítását is.

Palesztin források szerint a rendőrség bezárta az óváros összes kapuját. Az incidens során állítólag egy üzlettulajdonost lőttek le a Jaffa kapu környékén.

The post 215 rakéta Libanonból, incidens Jeruzsálemben, és regionális biztonsági együttműködés first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version