SzántóGráf

50 túsz lehet életben, optimizmus és kétségek, és tüntetések

Avi/ujkelet.live

A háború 258. napja: A Wall Street Journal reggel arról számolt be, hogy a tárgyalásokon részt vevő közvetítők és egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a legfrissebb amerikai hírszerzési információkat, úgy vélik, a Gázában fogságban lévők közül körülbelül 50 lehet életben.

Hivatalosan 120 túsz maradt Gázában, 43-ról megállapították, hogy már nem él. November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Optimizmus: Az elmúlt napokban az Egyesült Államok azt üzente Izraelnek, hogy Katar közel áll, hogy szankciókkal sújtsa a Hamász terrorszervezetet – ha nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A katari miniszterelnök, Mohammed Al Thani tegnap találkozott a Hamász magas rangú tisztviselőivel a tárgyalások elindítása érdekében. Izraeli tisztviselők optimizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások ,,hamarosan” folytatódnak – ha Katarnak sikerül nyomást gyakorolnia a terrorszervezetre.

A CNN körülbelül két hete arról számolt be, hogy Katar megfenyegette a Hamászt – ha nem jön létre megállapodás, a szervezetet kiutasítják Dohából. Egy amerikai forrás szerint a katari fenyegetés hosszú hetek és hónapok után történt, miután az Egyesült Államok követelte Katartól a terrorszervezet kiutasítását, ha nem születik megállapodás, és most az üzenetet eljuttatták a Hamászhoz. Azt is közölték, hogy a Biden-kormány nyomást gyakorolt a régió országaira, hogy fagyasszák be a Hamász bankszámláit.

Kétségek: Joe Biden kormányának tisztségviselői kétségbe vonják, hogy Izrael és a Hamasz képes átfogó tűzszüneti megállapodást kötni a javasolt vázlatok keretein belül, jelentette tegnap este a Politico négy, a részleteket ismerő amerikai forrásra hivatkozva.

A jelentés szerint az amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy ha kezdetnek megállapodás is születne egy rövid időre szóló tűzszünetről Izrael és a Hamász között, nagy az esélye annak, hogy utána a megállapodás összeomlik. A források szerint nem optimisták a felek közötti szakadék áthidalásának lehetőségét illetően. ,,Senki sem biztos abban, hogy a megállapodás úgy fog elstartolni, ahogyan a kormány remélte” – mondta az egyik tisztviselő, akit a Fehér Ház tájékoztatott a tárgyalások állásáról, hozzátéve, hogy túl sok az ismeretlen változó.

Tüntetések: A Gázai övezetben fogságban lévők rokonai és aktivisták reggel akadályozták a forgalmat az Ayalon autópályán, Tel Avivban, a túszok szabadulását eredményező megállapodásra valamint előrehozott választásokra sürgetve.

A hét minden napján országszerte tüntetéseket tartanak a fent említett célokkal.

Kesszáriánál, ahol Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája van, is kormányellenes tüntetések zajlanak. A demonstrálók felszólították Netanjahut, hogy vállalja a felelősséget az októberi 7-i katasztrófáért és mondjon le.

Móló: Várhatóan mától folytatja működését az amerikai úszó móló Gáza partjainál a humanitárius segélyek szállítására a palesztinok számára, nyilatkozta szerdán két amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy a mólót szerdán visszaerősítették a parthoz, miután múlt pénteken a rossz tengerviszonyok miatt ideiglenesen eltávolították.

A segélyek áramlása az ideiglenes mólón keresztül május 17-én kezdődött, és az ENSZ szerint 137 teherautónyi, mintegy 900 tonna segélyt szállítottak a raktárakba.

De aztán a viharos tenger megrongálta a mólót, javításra kényszerült, és a rossz időjárási és biztonsági megfontolások korlátozták használatát.

A mintegy 200 millió dollárért épített móló eddig összesen 10 napot üzemelt ténylegesen, és elképzelhető, hogy a tervezettnél korábban leszerelik.

A New York Times a héten amerikai tisztviselőket idézett, akik azt mondták a gázai segélyszervezeteknek, hogy a mólót július elején leszerelhetik, mivel az Izrael és a Hamász között zajló háború közepette keveset tett az övezet áruhiányának enyhítésére.

The post 50 túsz lehet életben, optimizmus és kétségek, és tüntetések first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version