SzántóGráf

7 terrorista likvidálása Dzseninben és a túszok ügye

Avi/ujkelet.live

A háború 273. napja, Szamária: Pénteken a Duvdevan kommandósai és a Haruv felderítői a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi alapján terrorelhárító műveletet hajtottak végre Dzsenin térségében (A-körzet, Palesztin Hatóság területe).

A művelet során az erők tűzharcot vívtak terroristákkal a környéken, miközben más erők körbe vettek egy épületet, melyben terroristák bújkáltak. A csapatok fokozatosan növelték az épületre irányított lövéseket, hogy kicsalogassák a terroristákat.

Az akció végén megölték Hammam Hasas terroristát és egy másik terroristát, továbbá egy pisztolyt találtak az épületben, A két terroristának köze volt a június 27-én végrehajtott támadáshoz, melyben egy útszéli bomba megölte Alon Szakagdzsu századost. A terrorsejt harmadik tagját még szerdán megölték a határrendészek Dzseninben.

A pénteki művelet során drónnal csapást mértek egy fegyveres terrorsejtre a térségben.

Az izraeli erők összesen hét terroristát likvidáltak Dzseninben.


Déli front: Az izraeli hadsereg délután videókat tett közzé az ejtőernyősök tevékenységéről Gázaváros Szedzsaijja negyedében.

A bevetések során a harcosok közelharcokat vívnak terroristákkal valamint terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg föld felett és alatt.

A terület átfésülése során a csapatok harci létesítményeket és becsapdázott épületeket találtak és semmisítettek meg.

Egy drónnal végzett kutatás során találtak egy fegyverraktárat bombákkal, gránátokkal, mellényekkel, kalasnyikovokkal és páncéltörő rakétákkal.


Túszok: A Reuters hírügynökség pénteken két, a részleteket ismerő forrást idézett, mondván, a Hamász terrorszervezet tájékoztatta szövetségesét, a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy beleegyezett a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti javaslatba, és a Hezbollah vezetője üdvözölte a lépést.

A Hezbollah egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a terrorcsoport keállítja az Izrael elleni támadásait, amint a gázai tűzszüneti megállapodás hatályba lép, a terrorista csoport korábbi nyilatkozatait visszhangozva.


Színfalak mögött: Binjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea mellett tanácsadóját és közeli bizalmasát, Ofir Falkot is elküldte Katarba a tűzszüneti tárgyalásokra, jelentette a Walla hírportál délután. A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar és az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy otthon maradt, ahogy a Sabak és a hadsereg alacsonyabb szintű képviselői is.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Falknak nincs szerepe a tárgyalásokon, Netanjahu a korábbi fordulókra is megfigyelőnek küldte, a tárgyalócsoport tagjai felé mutatott bizalmatlansága fényében. A kairói tárgyalások egyik korábbi fordulójában a tárgyalócsoport tagjai nem engedték be Falkot az ülésekre.

Netanjahu a tegnapi kormányülés előtti zártkörű találkozón a Sabak és a Moszad vezetőivel döntött arról, hogy a Moszad vezetőjét küldi a katari miniszterelnökkel való megbeszélésre Dohába. Herci Halevi vezérkari főnök és Nitzan Alon vezérőrnagy nem kapott meghívást erre a találkozóra. Magas rangú izraeli tisztviselők szerint Netanjahu tegnap azt követően hívta össze ezt a zárt ülést, miután megakadályozta a Moszad vezetőjének és a Sabak vezetőjének érkezését a Joáv Gallant védelmi miniszterrel való előkészítő találkozóra.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a kormányülés utáni zárt konzultáció során Gallant azt mondta Netanjahunak, hogy a találkozó megakadályozása a Sabak és a Moszad vezetőivel ártott a biztonsági szerv azon képességének, hogy felkészüljön a miniszterelnökkel való találkozókra, helyzetértékelésre és döntéshozatalra. Netanjahu azt válaszolta Gallantnak, hogy ő a védelmi miniszter, és nem a miniszterelnök, így nincs oka arra, hogy előkészítő megbeszéléseket folytasson a Moszad és a Sabak vezetőivel.


Mindeközben: Az ellenzéki Nemzeti Egység elnöke, Beni Gantz délután beszélt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, közölve vele, hogy pártja teljes mértékben támogat minden olyan tervet, amely lehetővé teszi a Gázában fogságban tartott izraeli túszokat hazatérését.

Netanjahu szélsőjobboldali szövetségesei valószínűleg nem fogják támogatni a megállapodást, így a miniszterelnöknek lehetséges, hogy ismét választania kell a túszok szabadulása és a kormánya egyben tartása között.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post 7 terrorista likvidálása Dzseninben és a túszok ügye first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version