SzántóGráf

Drónok Libanonból és a Vörös-tenger felől, és a tárgyalások

Avi/ujkelet.live

A háború 276. napja, északi front: Vasárnap este a légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” a Golán-fennsík felett, mely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe. A szirénák aktiválódtak, sérülés nem történt.

Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet katonai posztjait támadták Dzsabal Tura térségében.

A vadászgépek továbbá csapást mértek egy fegyverraktárra Qabrikhában, egy katonai épületre Talluszehben és terror-infrastruktúrákra Hulában és Ajta as-Sabban.

A tüzérség pedig számos területet ágyúzott Dél-Libanonban,,fenyegetések elhárítása céljából”.

Egy izraeli vadászgép hajnalban elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely a Vörös-tenger felől tartott Izrael felé. A célpont nem lépett be Izraelbe, ennek megfelelően a szirénákat nem aktiválták.

Később a légvédelem elfogott még egy gyanús légi célpontot Libanon felett. A célpont nem lépett be Izrael területére, így a szirénákat az irányelveknek megfelelően nem aktiválták.


Tárgyalások: Egy palesztin tisztviselő, aki részt vesz a túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalásokban, vasárnap este azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a Hamász terrorszervezet egyértelműen érdekelt a háború befejezésében – de van néhány jelentős akadály.

A palesztinok által felvetett akadályok:

A palesztin forrás úgy értékelte, hogy a tárgyalások előrehaladása ellenére – jelenleg kicsi az esély a megegyezésre.

Izraeli források szerint előrelépést lehet elérni a tárgyalásokon, ha a Hamász beleegyezik a tűzszünet időbeli korlátozásába, vagyis a megállapodás első és második szakasza közötti átmenetbe.

Szerintük a Hamász taktikai változtatást hajtott végre a megállapodásban – de továbbra is a háború befejezését követeli. Izraelben azt üzenték a közvetítőknek, hogy nem járulnak hozzá a háború befejezéséhez szükséges nemzetközi garanciák nyújtásához.

A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar vezetésével hétfőn kükdöttség utazik Egyiptomba tárgyalni a megállapodás kereteiről.


Feltételek: Két tisztségviselő, akik tegnap este jelen voltak a Binjámin Netanjahu miniszterelnök irodájában tartott megbeszélésen, azt mondta, hogy a biztonsági szervek vezetőit ,,megdöbbentette az iroda bejelentése” arról, hogy a miniszterelnök milyen feltételeket szabott a túszok szabadulását eredményező tűzszüneti tárgyalások előmozdítása érdekében, jelentette reggel a KAN közrádió.

Tegnap este a miniszterelnök külön megbeszélésre hívta össze a biztonsági szervezetek vezetőit a tárgyalások ügyében. Már megérkeztek Netanjahu jeruzsálemi irodájába, köztük a tárgyalások részleteivel foglalkozó összes fél – de ekkor kijött egy szokatlan bejelentés a miniszterelnöki hivatalból a megállapodás előmozdításának feltételeiről:

A források szerint a megbeszélésen megjelentek egy része bírálta a miniszterelnök magatartását, aki még a számukra tervezett találkozó előtt meghatározta a feltételeket. „A tárgyalásokat a teremben kell lefolytatni – és nem a médiának küldött közleményekben, semmiképpen sem közvetlenül a tárgyalások folytatását meghatározó találkozó kezdete előtt” – állítják az ülés részleteit ismerő források.

A biztonsági szervezetek forrásai felvetették azt az aggodalmat, hogy Netanjahu a kormány felbomlásától való félelem miatt tartózkodni fog a megállapodás előmozdításától. Netanjahu tegnap azt állította, hogy ha az általa felállított feltételeket elfogadják, akkor Izrael beleegyezik a megállapodásba.

The post Drónok Libanonból és a Vörös-tenger felől, és a tárgyalások first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version