SzántóGráf

Likvidálás Libanonban, kiürítés Gázavárosban, és a Hamász

Avi/ujkelet.live

A háború 276. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy dróncsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet rakéta egységének egyik tagját a dél-libanoni Qlailehben, Türosz régióban.

Musztafa Szalman szerepet játszott számos Izrael elleni támadás megtervezésében és végrehajtásában a terrorszervezet rakéta fegyverzeténél betöltött posztjából kifolyólag.

Szalman halálával 362-re nőtt a Hezbollah terrorszervezet veszteségeinek száma a gázai háború közepette.


Déli front: Az izraeli hadsereg felszólította Gázaváros több negyedének lakosait, hogy hagyják el a területet és menjenek a kijelölt humanitárius zónába.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felhívás mellé csatolta a kiürítendő zónák listáját, melyek között szerepel Szabram Rimal, Tel al-Hawa és Daradzs is.


Helyzet: A Közel-Keleten és az Egyesült Államokban több tisztviselő úgy véli, hogy a kilenc hónapja tartó izraeli offenzíva által a Gázai övezetben okozott pusztítás valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Hamász lágyítsa követeléseit a tűzszüneti megállapodás kapcsán.

Az AP által megtekintett közelmúltbeli belső kommunikációkban, a Hamász több magas rangú gázai tisztviselője által aláírt üzenetek a csoport száműzött politikai vezetését arra sürgették, hogy fogadják el a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett tűzszüneti javaslatot.

Az üzenetek, amelyeket egy, a folyamatban lévő tárgyalások részleteit ismerő közel-keleti tisztviselő osztott meg, részletezték a Hamász csatatéren elszenvedett súlyos veszteségeit és a háború sújtotta területen uralkodó szörnyű körülményeket.

Két amerikai tisztviselő szerint az amerikaiak tisztában vannak a Hamászon belüli belső megosztottságokkal, és azzal, hogy ezek a megosztottságok, a gázai pusztítás vagy a közvetítők – Egyiptom és Katar – nyomása olyan tényezők lehetnek, amelyek lágyíthatják a Hamász követeléseit.

A közel-keleti tisztviselő megosztotta a Hamász két belső kommunikációjának részleteit, mindkettőt Gázán belüli magas rangú tisztviselők írták a csoport száműzött vezetőségének, mely Katarban él.

A kommunikáció azt sugallja, hogy a háború megviselte a Hamász harcosait, és a vezető személyiségek a terrorszervezet politikai szárnyát arra sürgették, hogy Jechíje Szinwar vonakodása ellenére fogadják el az alkut.

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha elutasított minden, a csoporton belüli megosztottságra vonatkozó utalást.

„A mozgalom álláspontja egységes, és a vezetés szervezeti keretein keresztül kristályosodik ki” – mondta.

A hírszerzési tisztviselő megmutatta az AP-nek a kommunikáció arab nyelvű átiratát, de nem volt hajlandó megosztani konkrét részleteket az információszerzés módjáról.

A tisztviselő elmondta, hogy a kommunikáció májusban és júniusban zajlott, és több magas rangú tisztviselőtől érkezett a csoport gázai katonai szárnyából.

Az üzenetek elismerték a Hamász harcosainak megölését, és az izraeli hadjárat következtében történt pusztítást a Gázai övezetben. Azt is sugallják, hogy Szinwar vagy nincs teljesen tisztában a harcok áldozataival, vagy nem közli azt teljes mértékben a külhoni tárgyalókkal.

The post Likvidálás Libanonban, kiürítés Gázavárosban, és a Hamász first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version